FEYENOORD A1 VERLIEST FINALE IN ZWITSERLAND

<P>Feyenoord A1 is er niet in geslaagd het prestigieuze internationale jeugdtoernooi in het Zwitserse Monthey voor de tweede opeenvolgende keer te winnen. Na de toernooiwinst van vorig jaar eindigde de ploeg van Henk Fräser dit keer als tweede. Fluminense was in de eindstrijd met 3-1 te sterk, nadat Feyenoord de Brazilianen in de groepsfase nog op 1-1 had gehouden. Sammuel (foto) was dit weekend de beste man aan Rotterdamse kant. Feyenoord werkte in Zwitserland een goed toernooi af, al was de start weinig hoopgevend. </P>

Tegen Sporting Gijon schoten de Rotterdammers uit de startblokken. Met verzorgd positiespel maakten de A’tjes een goede indruk tegen de Spanjaarden. Na de sterke start kreeg de A1 het gaandeweg de wedstrijd lastiger. Vijf minuten voor het eindsignaal mocht  Jordy Buijs aanleggen vanaf de strafschopstip, na een overtreding op Diego Biseswar. De verdediger maakte geen fout: 1-0. Bij het scheiden van de markt kwamen de Spanjaarden echter alsnog op gelijke hoogte. Een goed opgebouwde aanval werd door Gijon succesvol afgerond. Fluminense was de volgende tegenstander. Voor trainer Henk Fräser de mogelijkheid te expirimenteren met zijn opstelling. ‘De Brazilianen spelen met een tactische variant die je op de Europese velden niet vaak tegenkomt. Mijn ploeg had daar duidelijk moeite mee maar compenseerde dat met een flinke dosis strijdlust.’ Fräser zag zijn ploeg op achterstand komen, maar via een aanval waar Jerson Anes Ribeiro en Excelsior-speler Hofman bij betrokken waren maakte Rico Kogeldans van dichtbij de 1-1.

Tegen FC Sion, de plaatselijke populaire voetbalclub, speelde Feyenoord geen sterke wedstrijd. Het veld belette de Rotterdamse ploeg in het zorgvuldig opbouwen van een aanval. De scheidsrechter speelde een negatieve hoofdrol door enkele dubieuze beslissingen te nemen. De leidsman zwaaide er lustig op los met zijn kaarten en zag Anes Ribeiro in de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd maken, op aangeven van Biseswar.

Omdat Feyenoord qua doelsaldo en onderling resultaat op gelijke hoogte stond met Sporting Gijon, moest er een loting aan te pas komen om te bepalen welke ploeg uit mocht komen in de halve finale. Het geluk was aan Rotterdamse zijde, Feyenoord werd gekoppeld aan Prishtina uit Kosovo. In de halve eindstrijd lieten de Feyenoord-junioren zien wat ze in huis hadden. Met overtuigend veldspel was Feyenoord constant gevaarlijk en achterin werd er niets weggegeven. Anes Ribeiro maakte het verschil. De middenvelder heeft dit seizoen laten zien een goede vrije trap in de benen te hebben. Tegen Prishtina legde hij twee keer succesvol aan, vooral zijn tweede treffer was van een ongekende schoonheid.

Fluminense ontdeed zich met gemak van FC Monthey (3-0); de A-junioren konden hun mouwen opstropen voor een tweede wedstrijd tegen de Braziliaanse ploeg. Feyenoord nam in de finale na de aftrap direct het initiatief. De doelman van Fluminense parreerde in een vroeg stadium enkele fraaie schoten van Rotterdamse zijde. Fluminense herpakte zich en toonde aan gewaagd te zijn aan de Nederlandse leeftijdgenoten. De pech voor de ploeg van Henk Fräser was dat er bij de tegenstander voorin een speler liep die beschikte over exceptionele kwaliteiten. Er stond in de finale geen maat op de Braziliaanse spits, die Stef Doedee driemaal kansloos liet. Toen Kogeldans van het veld werd gestuurd leek er weinig meer te redden voor Feyenoord. Toch kreeg Fluminense het nog benauwd, toen Biseswar via een rake vrije trap de marge verkleinde: 1-3. Op een gevaarlijk schot van Lorenzo Davids na werden de Feyenoorders echter niet meer gevaarlijk, zodat de toernooiwinst voor Fluminense een feit was.

Henk Fräser zag zijn ploeg groeien in het toernooi en noemde Sammuel de absolute uitblinker. ‘We zijn hier duidelijk niet goed begonnen. Ik heb me in de eerste wedstrijden kwaad gemaakt om het vertoonde spel. Mijn spelers hebben zich uitstekend hersteld, met de wedstrijd tegen de Kosovaren als absoluut hoogtepunt. Met het Terborg toernooi nog in de benen kon je in de finale zien dat de vakantie voor mijn spelers niet verkeerd uitkomt. Ik ben trots dat we weer zover zijn gekomen en heb de afgelopen tien dagen in het bijzonder genoten van Sammuel. Een volwassen speler die het spelletje uitstekend ziet en de betrouwbare schakel was op het middenveld.’

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen krijgt Sammuel de kans Erwin Koeman te overtuigen van zijn kwaliteiten. De A-junioren landen maandag op Schiphol en mogen dan gaan genieten van een welverdiende vakantie.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×