PIJNLIJKE UITSCHAKELING IN PLAY-OFFS: 2-4

Het seizoen is voorbij voor Feyenoord. De ploeg van Erwin Koeman werd na de 3-0 nederlaag tegen Ajax in de Arena ook in de eigen Kuip met duidelijke cijfers verslagen: 2-4. Dirk Kuyt redde bij een 0-3 achterstand de eer en maakte vlak voor tijd ook de tweede treffer. Mauro Rosales, Klaas Jan Huntelaar, Nourdin Boukhari en Nicolae Mitea scoorden namens de bezoekers. Door de uitschakeling in de play-offs kan Feyenoord zich niet meer kwalificeren voor een plek in de voorronde van de Champions League. De Rotterdammers komen volgend seizoen in de UEFA Cup uit.   

Dat de loyaliteit en onverwoestbare trouw aan het elftal hoog in het vaandel staat bij de gemiddelde Feyenoord-supporter is landelijk bekend, maar het Legioen gaf er voor de wedstrijd tegen Ajax een nieuwe dimensie aan. De Feyenoorders werden ruim een half uur fanatiek aangemoedigd tijdens hun warming-up, waar zelfs enkele Ajacieden met verbazing naar keken. Na de blamage in de Arena was het vertrouwen in de goede afloop op de tribunes niet verdwenen, wat voor de ploeg van Koeman een steun in de rug was bij de bijna onmogelijke missie die het te vervullen had. 

Feyenoords hoop was gevestigd op een snelle treffer, die in de beginfase ook in de lucht hing. Patrick Paauwe was de eerste die Maarten Stekelenburg op de proef stelde. De doelman pakte de inzet klemvast. Een minuut later had Sebastián Pardo een levensgrote kans om de spanning terug te brengen. De Chileen kreeg de bal van Salomon Kalou en schoot geplaatst in de korte hoek. Op de tribunes werd al gejuicht, maar het schot verdween net naast. Het was het breekpunt, want het fanatisme ebde daarna weg. Ajax, dat tot dat moment erg defensief had gespeeld, voelde het ook en kroop langzaam uit de schulp. Het had een doelpoging van Rosales tot gevolg, die na zeventien minuten naast ging. Kalou was nog een aantal keer dreigend vanaf rechts, maar het was onvoldoende om de Amsterdamse defensie aan het wankelen te brengen. Ajax kreeg zichtbaar meer vertrouwen en nam na 33 minuten de leiding. Rosales kon de 0-1 binnenschieten nadat hem niets in de weg was gelegd door Pascal Bosschaart. Daarmee spatte de hoop op een wonder uiteen, wat de bezoekers in staat stelde het nog erger te maken. Huntelaar brak zes minuten later uit en passeerde Lodewijks met een diagonaal schot: 0-2. Kalou had op slag van rust de kans om die hatelijke nul van het scorebord te poetsen. Nadat Van Hooijdonk al twee keer op doel had geschoten kwam de bal terecht bij de Ivoriaan, die tot ongeloof van alles en iedereen op de paal schoot.

Met de onoverbrugbare achterstand op het scorebord was het Ajax dat zich kon uitleven. Rosenberg kon meteen na rust scoren, maar zijn schot eindigde op de paal. De 0-3 bleef niet uit, want Boukhari stond in de 50ste minuut aan het eind van een knappe Ajax-aanval. De kopbal van de Marokkaan, op aangeven van Angelos Charisteas, verdween in het Feyenoord-doel. Met Dirk Kuyt als aanjager probeerde Feyenoord, waar Bosschaart in de rust plaats had gemaakt voor Royston Drenthe, de aanstaande uitschakeling in de play-offs nog iets van een dragelijk karakter te geven. Het betaalde zich uit in een treffer die door Kuyt zelf werd gemaakt. Stekelenburg beroerde het schot nog wel, maar kon het doelpunt niet voorkomen: 1-3. Bij de volgende poging had Kuyt minder geluk. De kopbal belandde op de bovenkant van de lat. Dat Kuyt bleef werken en daarmee de ultieme voorbeeldfunctie op zich nam, werd gewaardeerd door de fans. Het ‘Dirk moet blijven’ was in de tweede helft dan ook het meest gehoorde spreekkoor.Ondertussen maakte Ajax het nog allemaal wat erger door de vierde treffer te maken. Na 80 minuten was het invaller Mitea die met een hard schot Lodewijks kansloos liet. Het slotwoord was aan Kuyt, die met een vlammend schot in de slotminuten de eindstand bepaalde en daarmee Feyenoords laatste officiële treffer maakte in het seizoen 2005/2006. 


Feyenoord – Ajax 2-4

Scoreverloop:
33’ 0-1 Rosales
39’ 0-2 Huntelaar
50’ 0-3 Boukhari
57’ 1-3 Kuyt
80’ 1-4 Mitea
87’ 2-4 Kuyt

Geel: Collen, Van Hooijdonk, Rosenberg

Scheidsrechter: Bossen

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Collen, Vlaar (36’ Hofs/52’ Boussaboun), Greene, Bosschaart (46’ Drenthe); De Guzman, Pardo, Paauwe; Kuyt, Van Hooijdonk en Kalou.
Ajax: Stekelenburg; Boakye, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; Galasek, Maduro (69’ Lindenbergh), Boukhari; Rosales (45’ Charisteas), Huntelaar en Rosenberg (70’ Mitea).

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×