DONDERDAG 20 APRIL; 20.15 UUR: AJAX – FEYENOORD

Feyenoord bereidt zich voor op een zinderende ontknoping van het seizoen. In de Arena en De Kuip strijdt het er de komende dagen met aartsrivaal Ajax om uitzicht te behouden op het enige resterende Champions League-ticket. Het zorgt voor een Europa Cup-sfeer, meldden beide trainers de dag voor de eerste ontmoeting in Amsterdam. En voor een geprikkelde Feyenoord-trainer. ‘Ik heb mijn irritatie op de afsluitende training een aantal maal laten blijken. Ik heb dat gevoel van spanning dat ik als speler tijdens dit soort cruciale fases van het seizoen had nu ook in mijn buik. De komende dagen gaat het erom, daar moet iedereen zich van bewust zijn’, aldus Erwin Koeman.

Feyenoord won eind augustus 2005 al in de Arena, maar dat duel is volgens Koeman niet te vergelijken met de wedstrijd van donderdag. De belangen zijn groter, aangezien de kans bestaat dat een droom na negentig minuten uiteen is gespat. ‘Want zo is het wel, één slechte wedstrijd kan fataal zijn’, doceert Koeman. ‘In de competitie gaat het om 34 wedstrijden. Dan kan je punten morsen en het later weer recht zetten. De komende dagen is dat niet mogelijk. Het gaat om Champions League, waar Ajax, AZ en Feyenoord nadrukkelijk om strijden en FC Groningen het logischerwijs als toetje beschouwt. Ik kan er nu wel allemaal filosofieën op los gooien, maar laat de jongens er nu maar gewoon om voetballen.’

Dat Ajax dit seizoen weinig indruk maakte en zich pas op de slotdag van de competitie plaatste voor de play-offs, zal in de duels met Feyenoord geen rol spelen verwacht Koeman.  ‘Ajax is over het seizoen genomen behoorlijk wisselvallig geweest, maar dat kan met één mooie actie of doelpunt worden afgesloten’, zegt hij. ‘Dit is weer een nieuwe competitie, waaraan ze donderdag net als wij ontzettend gemotiveerd zullen starten. Ajax moet een resultaat neerzetten omdat ze thuis beginnen. Wij moeten ons daar op instellen.’

Dat gebeurt donderdag zeker zonder Pieter Collen, die op woensdag definitief afhaakte door een lichte hamstringblessure waar hij al langer last van had. Op zondag hoopt de Belg er wel bij te zijn. Het was de enige tegenvaller waarmee Koeman werd geconfronteerd, want verder is iedereen, afgezien van de langer geblesseerden Alfred Schreuder en Tim Vincken, fit. 

DE TEGENSTANDER

De competitiejaargang 2005/2006 zal bij weinig Ajax-supporters plezierige herinneringen oproepen. Daarvoor was de enorme achterstand op kampioen PSV te pijnlijk, deden de twee competitie-nederlagen in de enige echte Klassieker die Nederland rijk is zich teveel voelen en was er simpelweg teveel onrust rondom de transfervrije spelers en hoofdtrainer Danny Blind. Een lichtpuntje was er wel met de bewonderenswaardige doorbraak van Klaas Jan Huntelaar, die er bijna alleen voor verantwoordelijk is dat Ajax de komende dagen nog kan strijden om dat felbegeerde Champions League-ticket. De topspits is zijn miljoenen nu al waard geweest, aangezien hij in zijn eentje een rampseizoen camoufleerde. De topschutter hield Ajax in de race voor het meest prestigieuze Europese clubtoernooi en was er met een onwaarschijnlijk mooi doelpunt verantwoordelijk voor dat niet Roda JC maar Ajax een plekje in de finale van het Gatorade Cup-toernooi bemachtigde.

Met zijn vele beslissende doelpunten bezwoer de bij PSV-opgeleide Huntelaar een crisis. De invoering van de play-offs deed de rest. Ondanks een gigantische achterstand op de ranglijst staat Ajax er in die nieuwe competitie net zo voor als AZ en Feyenoord, clubs die wel een redelijk tot goed seizoen doormaakten. En misschien, hoe zuur ook, is de situatie voor de Amsterdammers nog wel rooskleuriger. Dat deelname aan de play-offs pas op de laatste speeldag werd veilig gespeeld, zorgde er voor dat de druk - hoe gek het ook mag klinken voor een topclub - zich minder doet voelen. Waar Feyenoord, ook gezien de voorsprong op de ranglijst, de afgelopen weken een spanningsveld opbouwde richting de cruciale play-off duels en daardoor het gevoel zal hebben te moeten winnen, gelden de ontmoetingen voor Ajax als een toetje of, zoals Danny Blind het omschrijft, een ‘extra kans’. Erwin Koeman liet zich meteen na Feyenoord-RBC niet voor niks ontvallen dat Ajax gezien het verloop van de competitie meer te winnen heeft dan Feyenoord. Een dag voor de eerste confrontatie in de Arena zei Danny Blind die opmerking wel te snappen.

De Amsterdammers, die op woensdag achter gesloten deuren trainden, missen donderdagavond en ook zondag Wesley Sneijder en Zdenek Grygera. Een tegenvaller voor Ajax is de knieblessure van Hatem Trabelsi, die niet tijdig fit zal zijn voor de eerste confrontatie. Mogelijk kan hij zondag wel spelen in De Kuip. Markus Rosenberg was een twijfelgeval, maar de Zweed kan net als doelman Maarten Stekelenburg gewoon starten.

Ajax - Feyenoord
Donderdag 20 april om 20:15 uur in de Arena
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen
Ajax: Stekelenburg; Boakye, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; Galasek, Maduro, Boukhari; Rosales, Huntelaar en Rosenberg.
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.

THUIS
5/2/2006   Feyenoord – Ajax 3-2
17/4/2005 Feyenoord - Ajax 2-3
11/4/2004 Feyenoord - Ajax 1-1
6/10/2002 Feyenoord - Ajax 1-2
26/8/2001 Feyenoord - Ajax 1-2

UIT
28/8/2005   Ajax - Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax - Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax - Feyenoord 2-0
9/2/2003     Ajax - Feyenoord 1-1
3/3/2002    Ajax - Feyenoord 1-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×