ZONDAG 16 APRIL; 14.30 UUR: FEYENOORD – RBC ROOSENDAAL

De wedstrijd Feyenoord-RBC Roosendaal zal zondag bepaald niet bol staan van de spanning. De belangen zijn afwezig, al is er nog een minieme kans dat de Rotterdamse ploeg door zelf te winnen bij een nederlaag van AZ de tweede plaats overneemt. Maar of dat nu wel of niet gebeurt, de echte spanning zal er pas zijn als er wordt afgefloten op de Nederlandse velden. Rond kwart over vier moet duidelijk worden wie Feyenoord drie of vier dagen later treft in de eerste ronde van de play-offs. Wordt het Ajax, FC Groningen of FC Utrecht? Zondag wordt eindelijk duidelijk waar al maanden over wordt gespeculeerd.

Spannend zal het zondagmiddag rond half drie wel zijn bij veel andere wedstrijden. De Feyenoord-supporters zullen daarbij drie duels in het bijzonder in de gaten houden. FC Groningen-FC Twente, FC Utrecht – Willem II en RKC Waalwijk – Ajax zijn de wedstrijden waaruit de nummers vier, vijf en zes bekend worden. Dat Feyenoord nog tweede gaat worden, is niet te verwachten en dus is de blik gericht op de potentiële nummer vier. Ajax heeft na de ongelooflijke ontsnapping tegen Vitesse, waarbij de ploeg van Danny Blind in de laatste minuten en met veel geluk een 0-1 achterstand in een 2-1 voorsprong omboog, de beste papieren. De hoofdstedelingen staan twee punten voor op Utrecht en Groningen, waarmee de kans op een derde en vierde Klassieker in het seizoen 2005/2006 levensgroot is. Mocht het Ajax worden, dan speelt Feyenoord komende donderdag in de Arena en drie dagen later thuis in De Kuip.

Voor het zover is, wachten eerst nog negentig minuten tegen RBC. Tegen de Roosendaalse ploeg is Feyenoord er veel aan gelegen de reguliere competitie met een goed gevoel af te sluiten om zo met vertrouwen richting play-offs te gaan. De midweekse vertoning in Eindhoven (1-1 tegen PSV) gaf daar al alle reden toe, al ontbrak het weer eens aan scherpte in de afronding. De ploeg van Koeman kan op dat vlak nog één keer zelfvertrouwen tanken en de tegenstander lijkt zich daar op voorhand uitstekend voor te lenen. Tegen de degradant, die pas één keer wist te winnen dit seizoen, hoopt Feyenoord een hoge uitslag neer te zetten. Al was het alleen maar om de nare smaak van de eerdere confrontatie in Roosendaal (2-2) weg te spoelen.

DE TEGENSTANDER

Over het seizoen 2005/2006 slaat men vandaag in Roosendaal een kruis. En op vakantie in verre landen zullen de spelers van RBC met weinig plezier terugdenken aan een jaar waarin tot en met de 33ste wedstrijd slechts één keer gewonnen werd. RBC is een kleine twee weken geleden dan ook officieel gedegradeerd, maar eigenlijk was de degradatie al ruim voor de winterstop een feit. Zelden of nooit presteerde een club slechter in de hoogste divisie van het vaderlandse voetbal. Daarom zal Feyenoord er zondag alles aan doen om de blamage eerder dit seizoen – in Roosendaal werd het 2-2 – uit de boeken te vegen.

Vorig seizoen bleef het sympathieke RBC Roosendaal met kunst en vliegwerk in de eredivisie. Maar dit jaar was het van begin af duidelijk dat het voor trainer Dolf Roks héél moeilijk zou worden om dat kunstje te herhalen. De trainer zag ervaren steunpilaren als Hesp en Aerts vertrekken, terwijl ook de talentvolle huurlingen Hakansson en Hammond hun heil elders zochten.

Ondanks de komst van spelers als Acuña en Elkhattabi was de start van het lopende seizoen rampzalig. De nederlagen volgden elkaar in rap tempo op en daaronder was een 7-0 vernedering bij AZ. Alsof dat nog niet erg genoeg was, kreeg de club ook nog te maken met een bizarre blessure van routinier Arjen Ebbinge. De geboren Veendammer hield aan een ongelukkige botsing met Utrecht-speler Tim Cornelisse dusdanige complicaties over dat hij weken in coma moest worden gehouden. Inmiddels – een half jaar na de botsing - heeft de verdediger de training overigens weer hervat.

Ondanks het al eerder gememoreerde gelijkspel tegen Feyenoord nam de kritiek op oefenmeester Dolf Roks toe. En op 3 januari nam RBC, in een ultieme poging het tij te keren, definitief afscheid van de Zeeuw. Voormalig wonderdokter en ex-kroonprins van het trainersgilde Robert Maaskant werd aangesteld. Twee maanden later, op 24 februari 2006, boekten de Roosendalers vervolgens de allereerste (!) zege van het seizoen, zodat die hatelijke nul in ieder geval werd weggepoetst. Maar veel meer dan dat leverde de trainerswissel niet op. RBC is gewogen en te licht bevonden. Voor de trouwe Roosendaalse supporters wacht volgend seizoen hopelijk meer succes in de eerste divisie.

Feyenoord – RBC Roosendaal
Zondag 16 april om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Ekramy (Lodewijks); Collen, Vlaar, Bahia, Bosschaart; De Guzman, Greene, Hofs; Castelen, Kuyt en Kalou. 
RBC Roosendaal: Friebel; Fleur, Roumani, Loran, Lammens; Paap, Smolders, Daelemans; Sillah, Vos en Basoski.

STATISTIEKEN

LAATSTE COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
27/2/2005 Feyenoord -RBC Roosendaal 3-0
5/10/2003 Feyenoord - RBC Roosendaal 2-0
27/4/2003 Feyenoord - RBC Roosendaal 1-0
2/11/2000 Feyenoord - RBC Roosendaal 5-1

UIT
3/12/2005 RBC Roosendaal - Feyenoord 2-2
25/9/2004 RBC Roosendaal - Feyenoord 0-4
9/5/2004 RBC Roosendaal - Feyenoord 1-4
28/9/2002 RBC Roosendaal - Feyenoord 4-2
27/5/2001 RBC Roosendaal - Feyenoord 0-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×