WOENSDAG 12 APRIL; 20.00 UUR: PSV – FEYENOORD

PSV-Feyenoord is een aantrekkelijk affiche, maar voor de tweede opeenvolgende keer staat er weinig tot niets op het spel. Waar PSV vorig seizoen al kampioen was toen Feyenoord op bezoek kwam, is dat nu weer het geval. Erwin Koeman betreurt het, aangezien het in zijn ogen de glans van een topwedstrijd haalt. ‘Ik had liever twee weken eerder tegen PSV gespeeld, toen de belangen er nog wel waren. Die zijn er nu ook wel, maar we willen niet meer ten koste van alles winnen met het oog op de play-offs. De ranglijst speelt nauwelijks een rol meer en dat vind ik jammer.’

Belangen zijn er desondanks woensdagvond wel, zei Koeman een dag voor het duel. Zo is er nog een kleine kans dat Feyenoord de tweede plaats overneemt van AZ, al wordt de waarde daarvan op het moment niet erg hoog ingeschat omdat de nummer vier en vijf ook nog niet vaststaan. En er staat uiteraard prestige op het spel. ‘Wij willen PSV natuurlijk graag de eerste competitienederlaag in eigen huis toebrengen’, zegt Koeman. ‘PSV heeft een ander belang. Zij zullen op de dag dat hun trainers afscheid nemen echt niet verslagen willen worden door Feyenoord. Er staan dus twee ploegen die willen winnen. Jammer is alleen dat het duel niet twee weken eerder werd gespeeld. We hebben niet veel topwedstrijden in Nederland en het is te betreuren dat dit duel zo laat in het seizoen is ingepland. We willen winnen, maar niet meer ten koste van alles. En dan doel ik op de fitheid van spelers en de play-offs die volgende week beginnen.’

Dirk Kuyt en Pieter Collen zijn twijfelgevallen binnen de Feyenoord-selectie. Kuyt trainde dinsdag niet mee door de voetblessure waar hij vorige week ook al last van had. Op woensdagochtend  neemt Koeman in samenspraak met de medische staf een beslissing over zijn inzetbaarheid. ‘Als het geen risico’s oplevert, zie ik geen reden om hem aan de kant te laten. Ik zou eerder de wedstrijd tegen RBC aangrijpen om een speler rust te geven’, aldus de trainer. Collen heeft last van een hamstringblessure. Ook over zijn inzetbaarheid moet op woensdagochtend meer duidelijk worden. Positief is in elk geval dat Patrick Lodewijks nadrukkelijk op de weg terug is. De doelman, hersteld van een knieblessure, neemt mogelijk op de bank plaats, waarmee hij zijn doel – fit worden voor de play-offs – al een week voor de start ervan heeft gerealiseerd.

DE TEGENSTANDER

PSV is zonder twijfel de terechte kampioen van Nederland. De ploeg van Guus Hiddink werd afgelopen zondag voor de negentiende keer kampioen, waarmee het de suprematie in de Eredivisie nog maar eens onderstreepte. Het was alweer de vijfde titel in zeven jaar tijd en het derde landskampioenschap in vier jaar tijd onder Guus Hiddink. De coach, die maandag aangaf waarschijnlijk bondscoach van Rusland te worden, is daarmee recordhouder onder de trainers. Ondanks dat het decennium nog lang niet in verstreken, kan al voorzichtig worden gesteld dat de Eindhovense club het Nederlandse voetbal in het eerste decennium van de 21ste eeuw heeft gedomineerd.

Dit seizoen gold dat in elk geval. Hoewel AZ en Feyenoord lange tijd serieus tegenstand boden, konden ze de slijtageslag met de Brabanders niet winnen. Een knappe prestatie van PSV, dat in tegenstelling tot Feyenoord en ook AZ een veel zwaarder internationaal programma had af te werken en zich ondertussen ook nog even plaatste voor de bekerfinale. In competitieverband werd er twee keer verloren, van FC Groningen én Feyenoord. In De Kuip leed de formatie van Hiddink zijn laatste competitienederlaag. Door een intikker van Kuyt hield Feyenoord op 11 december 2005 de hoop op het kampioenschap nog levend (1-0), maar het bracht PSV geen moment van zijn stuk. Sinds het duel in Rotterdam-Zuid werd de indrukwekkende zegereeks zo nu en dan afgewisseld met een gelijkspel. Spectaculair was het spel niet vaak, functionaliteit en effectiviteit kenmerkten het succes.

De bewierookte Phillip Cocu had weer een enorme inbreng in het kampioenschap. De middenvelder was voetballend van grote waarde, net als in begeleiding van talenten als Ibrahim Affelay en de pas 17-jarige Ismail Aissati. De Brazilianen Gomes en Alex waren het seizoen ervoor nog de grote verrassing van PSV en slaagden erin die lijn door te trekken. Ondanks de vele uitblinkers, is maar één speler echt het gezicht van PSV’s negentiende landskampioenschap. Jefferson Farfán heeft dit seizoen de belangrijkste treffers gemaakt. In de eerste maanden van 2006 had PSV regelmatig moeite duels te beslissen en in bijna alle gevallen zorgde Farfán voor de verlossing. De Peruviaan groeide zodoende uit tot kwelgeest van Feyenoord, dat lange tijd hoopte op een misstap die met name door Farfán altijd uitbleef.

PSV – Feyenoord
Woensdag 12 april om 20:00 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen
PSV: Gomes; Lucius, Addo, Alex, Ball; Aissati, Simons, Cocu; Farfán, Vennegoor of Hesselink en Koné.
Feyenoord: Ekramy; Collen, Vlaar, Bahia, Bosschaart; De Guzman, Greene, Hofs; Castelen, Kuyt (Kalou) en Kalou (Boussaboun).

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
11/12/2005 Feyenoord -  PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/9/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/5/2003 Feyenoord - PSV 3-1
16/12/2001 Feyenoord - PSV 0-0

UIT
15/5/2005 PSV - Feyenoord 4-2
14/3/2004 PSV - Feyenoord 0-1
17/11/2002 PSV - Feyenoord 1-2
14/4/2002 PSV - Feyenoord 2-0
12/11/2000 PSV - Feyenoord 1-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×