EXPOSITIE ‘FEYENOORD IN ORANJE’ FEESTELIJK GEOPEND

De expositie ‘Feyenoord in Oranje’ is maandag op symbolische wijze geopend door Coen Moulijn en Dirk Kuyt. De huidige clubicoon Kuyt gaf de bal voor op zijn voorganger Moulijn, die de bal door de papieren deur schoot. Symbolischer kon de opening niet, want de expositie is een reis door de tijd. Na een vermakelijk voorprogramma, waarbij Matty Verkamman en Hugo Borst een sketch opvoerden en een vijftal internationals werd geïnterviewd, vergaapten de genodigden zich aan de talrijke en bijzondere relikwieën in het ‘Home of History’. De expositie is vanaf dinsdag voor het publiek geopend.

Het vijftal dat in de brasserie ‘De Cuyperij’ werd geïnterviewd vertegenwoordigden allen een generatie Feyenoord-internationals. Coen Moulijn, Wim Jansen, Ben Wijnstekers, Pierre van Hooijdonk en Dirk Kuyt namen allen plaats op het spreekgestoelte, waar Michel van Egmond hen ondervroeg. Moulijn kreeg al snel de lachers op zijn hand. Op de vraag waarom Feyenoords beste linksbuiten aller tijden erin was ‘geslaagd’ helemaal niks aan te leveren voor de expositie, was hij duidelijk. ‘Ik ben een paar keer verhuisd, ik denk dat ze verkocht zijn voor een goed doel. Misschien zou ik nog ergens een vaantje kunnen vinden, al weet ik dat niet zeker’, aldus de 38-voudig international, die er net als Jansen de voorkeur aan geeft in het heden en niet in het verleden te leven. Ondanks dat gegeven is één van de bijzondere relikwieën afkomstig van recordinternational Jansen, die een WK-shirt dat hij in ’74 droeg, tevoorschijn toverde. Ben Wijnstekers sprak over zijn periode bij Oranje, die grotendeels tussen twee fantastische lichtingen inviel. Het WK in 1978 maakte hij niet mee en bij het gewonnen EK in 1988 was hij al geen international meer. Pierre van Hooijdonk vertelde dat de wedstrijd Nederland – Tsjechië (2-0, beide treffers Van Hooijdonk) zijn hoogtepunt was, ook omdat hij die wedstrijd één van de weinige keren in de basis startte. Dirk Kuyt was als laatste aan de beurt. Op de vraag wat hij zich nog kon herinneren van Wijnstekers antwoordde hij eerst lachend ‘heel weinig’, waarna toch nog iets op het netvlies verscheen bij de Katwijker. ‘Ja, ik kan me ook nog een aantal gruwelijke tackles herinneren’, sloot de spits het voorprogramma op humoristische wijze af. Daarna vertrokken de aanwezigen naar het Home of History, waar zij het historische beeldmateriaal en memorabilia van Feyenoord-internationals bewonderden.

De expositie ‘Feyenoord in Oranje’ is vanaf morgen (dinsdag) te bezoeken. In het ‘Home of History’ in De Kuip is voor een bedrag van € 2,50 per persoon alles te zien over de band tussen Feyenoord en het Nederlands Elftal. Op de expositie zijn vele relikwieën te bezichtigen. Zo is op de expositie bijvoorbeeld het originele Oranje-shirt van Leen Vente uit 1934 te bezichtigen, evenals shirts van recordinternational Wim Jansen, Theo van Duivenbode, Sjaak Troost, Kees van Wonderen en vele anderen. Maar er zijn ook talloze echte memorabilia zoals brieven van Karel Lotsy, een bal uit 1952 van Cor van der Gijp, keepershandschoenen van Eddy Pieters Graafland en het Wilhelmus-spiekbriefje van Gaston Taument. Daarnaast hebben huidige selectieleden als Kuyt , Van Hooijdonk en Patrick Paauwe ook spullen ingeleverd. Ook de KNVB, Oranje-historicus Verkamman en verschillende jeugdinternationals hebben ten behoeve van de expositie een uitgebreide duik in hun archieven gedaan. In het kader van de expositie is ook film samengesteld, waarin de historische momenten uit meer dan 80 jaar ‘Feyenoord in Oranje’ tot leven worden gewekt. Deze is te bekijken in de ‘mini-Kuip’.

Waar: Home of History, 1e etage Maasgebouw.
Looptijd: 11 april tot en met 10 juli, tenzij Nederland wereldkampioen wordt, dan tot en met 10 augustus.
Toegangsprijs: € 2,50 voor losse toegang. In combinatie met een Feyenoord Tour door de Kuip € 10,00
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur, zaterdag 10.00 uur – 16.00 uur
Bezoekadres: Home of History, Stadion Feijenoord, Van Zandvlietplein 1, Rotterdam
Verkooppunt: Feyenoord Tours balie, 1e etage Maasgebouw.
Bereikbaarheid OV: Tram 23 vanaf Rotterdam CS, halte stadion.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×