VRIJDAG 7 APRIL; 20.30 UUR: SC HEERENVEEN - FEYENOORD

Feyenoord gaat vrijdagavond voor de overwinning in Friesland. Voor een club als Feyenoord klinkt dat tamelijk vanzelfsprekend, maar Erwin Koeman herhaalde de woorden toch nog maar even een dag voor Heerenveen-Feyenoord. Daarmee drukte hij geruchten dat Feyenoord op een negatief resultaat zou spelen om Heerenveen een handje te helpen om ten koste van Ajax bij de eerste vijf te eindigen resoluut de kop in. ‘Wij gaan niet bewust op een gelijkspel of nederlaag spelen. Ik kan het me ook niet voorstellen, zo hoort sport niet te zijn. We willen van Heerenveen winnen en daar gaan we dan ook voor’, aldus de trainer.

Dat zal mogelijk moeten gebeuren zonder Dirk Kuyt, die last heeft van een voetblessure. Het zal zeker moeten gebeuren zonder Maikel Aerts, die niet tot de selectie behoort. De Brabander vroeg na zijn blunder tegen FC Twente in de rust van dat duel om een wissel, een verzoek dat door Koeman werd ingewilligd. Meteen na de wedstrijd verklaarde Koeman dat Sherif Ekramy in elk geval eerste doelman blijft tot Patrick Lodewijks fit is. Of Aerts wel op de bank zou zitten had Koeman op dat moment nog niet besloten, maar vier dagen later was hij er wel uit. ‘Ik heb zondag openhartig mijn mening gegeven over de situatie rond Maikel’, zegt Koeman. ‘Daar wil ik het bij laten. Ik heb met hem gesproken, hem aangehoord en uitgelegd hoe ik er over denk. Stef Doedee zit vrijdag op bank. Hoe lang die situatie zo blijft weet ik nog niet. Maandag of dinsdag zal Patrick Lodewijks weer bij de groep terugkeren en mogelijk kan hij volgende week zondag al keepen. Ik weet ook niet of ik Ekramy er dan meteen uithaal, dat ligt er ook aan hoe hij het doet. Voor hem is dit ook een kans natuurlijk, zo werkt het.’

Mocht Kuyt niet tijdig fit blijken te zijn, zal Kalou zijn plek in de spits waarschijnlijk innemen. Met het oog op de naderende play-offs gaf Koeman al aan dat hij geen enkel risico wil lopen met Kuyt, wat het aannemelijk maakt dat de unieke serie van Kuyt wel eens zou kunnen eindigen op 7 april 2006. Sinds 18 maart 2001 miste de Katwijker geen enkele Eredivisiewedstrijd namens FC Utrecht en Feyenoord. ‘Het is duidelijk dat ik in deze fase geen risico zal nemen met spelers. Als hij een risico loopt, en dat zal ik horen na overleg met de medische staf, speelt hij niet. Hij gaat wel mee naar Heerenveen’, besloot Koeman.

De trainer kan vrijdag niet beschikken over Patrick Lodewijks en de langer geblesseerden Alfred Schreuder en Tim Vincken. Lodewijks trainde de afgelopen week weer buiten, terwijl Vincken en Schreuder in het krachthonk aan hun herstel werkten.

DE TEGENSTANDER

Als Heerenveen tegen een club uit de traditionele Top Drie speelt staat er zoals voor bijna elke ploeg in de Eredivisie weinig spanning op. Elk punt dat wordt behaald is mooi meegenomen, terwijl een nederlaag meestal al voorzichtig is ingecalculeerd. Vrijdag kan de ploeg van Gert Jan Verbeek zich daar niet achter verschuilen, want de druk is groot. Hoewel een gelijkspel een alleszins acceptabel resultaat is, schieten de Friezen er nauwelijks iets mee op. Alleen een overwinning is vrijdag goed om uitzicht te behouden op de vijfde plaats, de plek die recht biedt op deelname aan de play-offs waar een ticket voor de voorronde van de Champions League is te verdienen. Het is geen onmogelijke opgave – de Friezen wonnen thuis immers vaker van Feyenoord dan andersom – maar toch zullen de blauw/witten nog wel even terugdenken aan de wedstrijd die zes dagen eerder werd gespeeld tegen NEC.

In de Goffert was NEC met 4-1 te sterk, nadat Marcel Seip de rode kaart zag voorgehouden. Het was een uiterst dure nederlaag, vooral omdat Ajax een dag later onderuit ging tegen Roda JC. Met een overwinning in Nijmegen had Heerenveen op de gedroomde vijfde plaats gestaan. Het was niet de eerste keer dat de Friezen tekort kwamen op een belangrijk moment. Tegen naaste concurrent FC Utrecht werd vorige maand met 2-0 verloren. Op zich is verliezen in de Galgenwaard nooit een schande, maar dat de Domstedelingen het verschil maakten op basis van strijdlust viel de ploeg van Verbeek wel degelijk aan te rekenen. Tegen RKC en FC Twente werd er daarna gewonnen, maar vorige week ging de ploeg tegen NEC weer in de fout.
 
Aan de andere kant is er ook volop reden om Heerenveen positief te benaderen. Ondanks dat Georgios Samaras en Klaas Jan Huntelaar tussentijds vertrokken, leidde het niet tot de verwachte ineenstorting. Heerenveen scoort sindsdien minder vaak, maar Lasse Nilsson, Arnold Bruggink en Danijel Pranjic vangen dat zware gemis met hun treffers prima op. Hoewel een klassering bij de plekken zes tot en met negen gezien het vertrek van Samaras en Huntelaar al een knappe prestatie is, zal dat – als dat er uiteindelijk van komt – niet zo voelen. Heerenveen strijdt tot het laatst mee om die felbegeerde vijfde plek en pas bij het realiseren van dat doel is het seizoen geslaagd. De Friese ploeg weet wat het tegen Feyenoord te doen staat.

SC Heerenveen – Feyenoord
Vrijdag 7 april 2006 om 20:30 uur in het Abe Lenstra Stadion
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Ekramy; Collen, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Greene, De Guzman en Hofs; Castelen, Kalou (Kuyt) en Boussaboun.
Heerenveen: Vandenbussche; Poulsen, Breuer, Hansson, Derveld; Bosvelt, Nørregaard, Pranjic; Yildirim, Bruggink en Nilsson.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
28/11/2004 SC Heerenveen - Feyenoord 2-2
23/8/2003 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
7/12/2002 SC Heerenveen - Feyenoord 3-1
1/12/2001 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
31/1/2001 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0

THUIS
18/9/2005 Feyenoord – SC Heerenveen 5-1
1/5/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 1-3
7/3/2004 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
22/3/2003 Feyenoord - SC Heerenveen 5-0
28/4/2002 Feyenoord - SC Heerenveen 3-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×