ZONDAG 2 APRIL; 14.30 UUR: FEYENOORD – FC TWENTE

Na bijna een maand zonder zege hoopt Feyenoord zondag de drie punten weer bij te schrijven. Aangezien Feyenoord één punt overhield aan de laatste drie duels is dat volgens Erwin Koeman zeer gewenst. De trainer hield niet voor niks een ‘behoorlijke nabespreking’ een dag na het echec tegen ADO Den Haag. ‘Het geluk is dat we geen blijvende schade oplopen aangezien we toch al meedoen aan de play-offs. We krijgen nog een herkansing. Dat is prettig, maar gaat aan de andere kant in tegen de aard van topsport bedrijven. Zondag moeten we er daarom staan tegen FC Twente’, aldus Koeman.

De enige positie in het elftal waar Koeman twee dagen voor de wedstrijd geen uitsluitsel over gaf, was de linksbackpositie. Door de schorsing van Pascal Bosschaart heeft de trainer twee opties. De talentvolle Royston Drenthe kan er spelen, net als André Bahia. Mocht Koeman ervoor kiezen Bahia op te stellen, dan zal hij waarschijnlijk voor een centrum kiezen met Ron Vlaar en Serginho Greene. Op vrijdag trainde Koeman met beide varianten. Op zondag zal pas blijken voor welke invulling door Koeman wordt gekozen.

Over enkele andere posities kon Koeman wel uitsluitsel geven. Of de vraag of Maikel Aerts na zijn onfortuinlijke optredens tegen AZ en ADO wordt vervangen, was Koeman duidelijk. ‘Ik blijf voor Aerts kiezen, daar heb ik nooit aan getwijfeld.’ Ook De Guzman komt zondag weer in actie, al behoort het tot de mogelijkheden dat de Canadees in één van de laatste competitiewedstrijden wordt gespaard. Koeman: ‘Maar zondag nog niet. Hij kan het aangeven als hij vermoeid is. Hij weet ook dat het niet ten koste zal gaan van zijn basisplaats. Maar het is nu nog niet aan de orde, we hebben nog drie wedstrijden na zondag.’

Koeman hield deze week een pittige nabespreking na de nederlaag tegen ADO Den Haag. Dat stond min of meer los van de teleurstellende resultaten tegen AZ en RKC. ‘Tegen AZ was het een bekend verhaal en tegen RKC hebben we tien kansen gecreëerd. Maar afgelopen zondag hadden we nog een uur kunnen voetballen en was er nog niet gescoord. We speelden heel slecht en daar hebben we het over gehad. Misschien is het erin geslopen dat er weinig druk is door de play-offs. Zonder die play-offs zouden we nu onder spanning staan om alsnog die tweede plek binnen te halen. Nu willen we ook tweede worden, maar de focus ligt al bij de play-offs. De druk om het te worden is dus lager, wat een geluk is maar tegelijkertijd ingaat tegen de aard van topsport bedrijven.’

DE TEGENSTANDER

Het is te hopen dat Feyenoord zondag met een andere instelling het veld betreedt dan zeven dagen ervoor. Afgelopen zondag was ADO Den Haag te sterk in De Kuip en als het aan FC Twente ligt, zal de ploeg van Erwin Koeman zondag de mindere reeks niet weten te doorbreken. De Tukkers zijn gebrand op een goed resultaat om zich via de play-offs alsnog van een UEFA Cup-ticket te verzekeren. En daarnaast is FC Twente, ondanks het slippertje tegen Heerenveen van vorige week (1-2), in grote vorm. De opmars die de ploeg de laatste weken in de Eredivisie doormaakte zegt wat dat betreft alles.

En wie had dat precies twee maanden geleden kunnen denken? Op 5 februari nam het aangeslagen FC Twente het op tegen FC Utrecht. Trainer Rini Coolen was in de week die eraan vooraf ging opgestapt. Na de nederlaag tegen Sparta was voor hem duidelijk dat hij niet de aangewezen persoon was om de ploeg aan het voetballen te krijgen. Daarmee hield hij het na een dienstverband van anderhalf jaar in het belang van de club voor gezien, een beslissing die momenteel zeer gewaardeerd wordt door eenieder die de club een warm hart toedraagt. Want het vertrek van Coolen bleek een zegen. Waar de trouwe fans die dag vreesden voor alweer de twaalfde competitienederlaag, pakte het geheel anders uit. FC Twente zette onder leiding van interim-trainer Jan van Staa een unieke reeks neer door acht wedstrijden op rij niet te verliezen. Zes overwinningen en twee gelijke spelen boekte de ploeg uit Enschede, alvorens Heerenveen afgelopen week de fraaie reeks beëindigde.

Het huidige seizoen werd begin februari nog als mislukt beschouwd, maar inmiddels is alles anders in het Arke Stadion. Na het vertrek van Coolen en de dominante verdediger Daniël Majstorovic – die openlijk ruziede met Blaise N’Kufo en nadat het geschil breed was uitgemeten in de pers geen strobreed in de weg werd gelegd om de club te verlaten – groeide de ploeg naar elkaar toe en is het hard op weg het seizoen nog mooi te besluiten. Met nog vier wedstrijden voor de boeg neemt FC Twente de negende positie in, de laatste plek die recht biedt op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Toch mag Van Staa, die na dit seizoen wordt vervangen door PSV’s assistent-trainer Fred Rutten, zich nog niet zeker wanen van dat succes met Vitesse, Roda JC en RKC Waalwijk als concurrenten die op korte afstand volgen. Het resterende programma geeft daar ook geen reden toe, omdat FC Twente tegen drie hoger geklasseerde clubs in actie komt (Feyenoord, AZ en FC Groningen) en tegen de club die vorige week nog de baas was in De Kuip: ADO Den Haag.

De benadering van ADO en FC Twente zal in elk geval niet te vergelijken zijn. Waar de Haagse ploeg de drie punten in De Kuip vorige week logischerwijs als een extraatje beschouwde, is het voor FC Twente nog net niet pure noodzaak om met drie punten Rotterdam te verlaten. Het maakt van Feyenoord-FC Twente op voorhand een aantrekkelijk affiche, waarin zondag hopelijk twee ploegen tot het uiterste zullen gaan voor de overwinning. 

Feyenoord – FC Twente
Zondag 2 april om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Aerts; Collen, Greene, Vlaar, Bahia; Hofs, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
FC Twente: Pasveer;  Loumpoutis, Zomer, Niemeyer, Ouedraogo; Brama, Bakircioglu, Sibum; Touma, N’Kufo en Gerritsen.
 

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
12/9/2004 Feyenoord - FC Twente 3-1
1/2/2004 Feyenoord - FC Twente 3-2
2/2/2003 Feyenoord - FC Twente 4-2
24/2/2002 Feyenoord - FC Twente 1-2
18/3/2001 Feyenoord - FC Twente 5-1

UIT
25/9/2005 FC Twente - Feyenoord 1-3
29/1/2005 FC Twente - Feyenoord 0-0
13/12/2003 FC Twente - Feyenoord 4-2
14/9/2002 FC Twente - Feyenoord 1-5
19/12/2001 FC Twente - Feyenoord 3-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×