FEYENOORD STAAT TWEEDE PLAATS AF AAN AZ: 1-0

Feyenoord heeft in een directe confrontatie met de enige andere kandidaat voor de tweede plaats slechte zaken gedaan. Feyenoord verloor in Alkmaar met 1-0, waardoor AZ de tweede plek van de Rotterdammers overnam en nu één punt voorsprong heeft. Shota Arveladze verzorgde na een uur voetbal de enige treffer. Feyenoord was in de topper de bovenliggende partij en liet vele kansen onbenut. Serginho Greene kreeg zijn vierde gele kaart en is automatisch geschorst voor het duel met ADO Den Haag. De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte vanwege het overlijden van Anouk Schreuder. AZ en Feyenoord speelden met rouwbanden.

De topper van het weekend was verwikkeld met een sluier van verdriet vanwege het overlijden van de oudste dochter van Alfred Schreuder. Spandoeken met de tekst ‘Geen woorden maar tranen’ en ‘Anouk rust zacht’ spraken wat dat betreft boekdelen. Bij de Rotterdamse ploeg kwam het nieuws afgelopen dinsdag als een ongenadig harde klap. Voor Koeman, die dicht bij de familie Schreuder staat en de afgelopen week een aangeslagen indruk maakte, was het de vraag of zijn spelers erin zouden slagen het verdriet en de emotie voor even uit de gedachten te wissen. Want hoe triest ook, de belangen bij AZ – Feyenoord waren er niet minder groot om.

AZ leek daar het eerste half uur het meest van doordrongen. De ploeg van Louis van Gaal was met name vanaf de flank dreigend. Serginho Greene had het in de beginfase moeilijk met de voortdurend opkomende Tim de Cler, maar bleef wel op de been. Aan de andere kant was Martijn Meerdink voornemens Pascal Bosschaart een zware middag te bezorgen, maar Feyenoords linksback kweet zich – op één moment na – prima van zijn taak. Hoewel de intenties van AZ duidelijk waren, voorkwam de goed georganiseerde defensie van Feyenoord dat AZ al te veel kansen kreeg. De mogelijkheid van Haris Medunjanin vormde daarop na negen minuten een uitzondering. De AZ’er kapte in zijn eentje drie verdedigers uit, waarna hij naast schoot. In het vervolg was Medunjanin nog een keer gevaarlijk, maar zijn kopbal was te hoog gemikt.

Feyenoord kreeg het duel hierna in handen, wat resulteerde in een reeks kansen. Tussen de 31ste en 33ste minuut volgden drie wapenfeiten van Rotterdamse zijde, maar een treffer leverde het niet op.Het schot van Ron Vlaar werd van de lijn gered, Jonathan de Guzman schoot centimeters naast en het precieze schot van Salomon Kalou rolde via de buitenkant van de paal over de achterlijn. Hoewel het uitgelezen mogelijkheden waren om de score te openen, zou de beste kans na 41 minuten volgen na fraai samenspel tussen Kalou en Kuyt. De Ivoriaan gaf de bal met een hakje af op de topscorer. Vrij voor Henk Timmer schoot Kuyt tot verbazing van velen en niet in het minst hemzelf naast.

Verbazing was er ook meteen na rust toen Patrick Paauwe volledig ongedekt de hoekschop van De Guzman inkopte. Waar wederom op een treffer werd gerekend, werd er ook dit keer te vroeg gejuicht. Paauwe kopte hard op de onderkant van de lat, wat AZ opgelucht deed ademhalen. Nog geen minuut later mocht AZ zich opnieuw gelukkig prijzen toen Kuyt naast schoot op aangeven van Romeo Castelen.Het was een fase van de wedstrijd waarin de ploeg van Koeman AZ ver naar achteren drong, voetballend op veel fronten aftroefde maar tegelijkertijd ook in de wedstrijd hield. Dat laatste kwam Feyenoord – net als tegen RKC Waalwijk - duur te staan. Want Feyenoord troefde, zo werd duidelijk, AZ op één front niet af: scherpte in de afronding. AZ gaf in de persoon van Arveladze het enige juiste voorbeeld aan de Feyenoorders door zijn eerste goede kans niet om zeep te helpen. Maikel Aerts dacht de bal bij een hoekschop klemvast te hebben, maar op het moment dat hij op de grond neerkwam kwam hij bedrogen uit. De Georgiër profiteerde dankbaar met een diagonaal schot: 1-0. Daarmee luwde de storm voor het Alkmaarse doel en straalde het zelfvertrouwen van het één op het andere moment weer van AZ af. Koeman zag het tien minuten aan, voor hij pinchhitter Pierre van Hooijdonk in de ploeg bracht. Feyenoord kreeg het duel langzaam weer in handen, maar was niet meer zo oppermachtig als voor het Alkmaarse doelpunt.De eerstvolgende kans was voor Stijn Schaars, die na een goed uitgevoerde uitbraak naast schoot. Op dat moment maakte het meegereisde Legioen zich al een tijdje woedend over scheidsrechter Van Egmond, wiens beslissingen niet altijd even zeer werden gewaardeerd. Zelfs Kuyt kon zijn frustratie er over niet de baas en moest een cynische applausje richting de scheidsrechter bekopen met een gele kaart. De nederlaag bleek onafwendbaar en het was aan Aerts te danken dat het bij 1-0 bleef. De doelman greep daadkrachtig in toen Kenneth Perez dacht te gaan scoren, maar dat was slechts een schrale troost voor de ploeg van Koeman.  

AZ – Feyenoord 1-0

Scoreverloop:
58’ 1-0 Arveladze

Geel: Hofs, Greene, Kuyt, Mathijsen

Scheidsrechter: Van Egmond

Opstellingen
AZ: Timmer; Jaliens, Mathijsen, Opdam, De Cler; Landzaat, Meerdink (60’ Perez), Schaars; Arveladze (81’ Van Galen), Medunjanin (69’ Steinsson) en Huysegems.
Feyenoord: Aerts; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart (82’ Boussaboun); Hofs (69’ Van Hooijdonk), Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×