ZONDAG 5 MAART; 12.30 UUR: FEYENOORD – FC UTRECHT

Feyenoord treft zondag met FC Utrecht een zeer lastige opponent. De ploeg van Foeke Booy is bezig aan een sterke uitreeks, waar ze in Alkmaar en Amsterdam inmiddels alles van weten. Feyenoord liet zich vorig seizoen nog verrassen (0-3) door FC Utrecht, maar een herhaling lijkt uitgesloten. ‘We zijn dubbel en dwars gewaarschuwd’, aldus Koeman, die voor zondag wel de nodige zorgen heeft en mogelijk vier basiskrachten moet missen.

Waar Koeman wekenlang betrekkelijk weinig blessuregevallen kende en wekelijks nagenoeg hetzelfde elftal kon opstellen, kreeg de trainer de afgelopen dagen met de nodige personele tegenslagen te maken. Dat begon in Groningen toen Patrick Lodewijks met een inscheuring van de mediale knieband uitviel, waarmee hij meer dan een maand buitenspel staat. Maar met het gelijkspel in Groningen en het uitvallen van de doelman kwam er nog geen einde aan de tegenspoed. Patrick Paauwe kreeg een gele kaart, waardoor hij zondag geschorst is. Romeo Castelen kreeg in de slotfase een schop tegen de knie, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij het trainingskamp van Oranje geblesseerd verliet en tot een dag voor Feyenoord-FC Utrecht een vraagteken zal zijn. Dirk Kuyt was al voor de aftrap in Groningen niet lekker, maar speelde desondanks de hele wedstrijd. Woensdag voetbalde hij ook met Oranje, maar op vrijdag moest hij bed houden. De Katwijker heeft last van buikgriep en moet wel heel snel herstellen wil hij nog in actie komen. En dan was er nog Sebastián Pardo, die met Chili in actie kwam. Koeman had de middenvelder goed kunnen gebruiken tegen Utrecht, maar gaf op vrijdag aan er een beetje vanuit te gaan dat Pardo niet fit uit het vliegtuig zou stappen. Op de zaterdagtraining krijgt Koeman wat dat betreft het definitieve antwoord.

De eventuele vervangers staan al klaar. Maikel Aerts mag zich de komende weken bewijzen in het doel en beleeft zondag zijn vuurdoop. Pascal Bosschaart neemt waarschijnlijk de plek in van Paauwe. Op de posities van Kuyt en Castelen staan Pierre van Hooijdonk en Ali Boussaboun klaar om de honneurs waar te nemen. De (mogelijke) absentie van de basiskrachten komt uiterst ongelegen, aangezien Koeman – die de titel nog geen vaarwel heeft gezegd – verwacht dat de komende twee wedstrijden veel duidelijk zullen maken. ‘Ik ben me ervan bewust dat we uit de komende twee wedstrijden zes punten moeten halen. Mocht PSV daar ook in slagen dan moeten we wel van heel goede huize komen om te voorkomen dat ze kampioen worden. Maar ik vind het onzin nu al op te geven. Het is te gemakkelijk en ligt niet in de aard van topsport bedrijven.’

FC Utrecht komt zondag met vertrouwen naar De Kuip, het stadion waar ze vorig seizoen nog met 0-3 zegevierden. Koeman: ‘We zijn gewaarschuwd. Ze hebben bij AZ en Ajax gewonnen, wat genoeg zegt over de kwaliteiten. Wij moeten overal rekening mee houden, want ze kunnen vanaf de start inzakken of juist naar voren pushen. Ze spelen meestal sterk, al lieten ze vorige week in de tweede helft tegen Roda JC niets zien. Maar zondag spelen ze tegen Feyenoord en dat brengt meestal het beste bij spelers boven. Aan ons om daar mee om te gaan.’

DE TEGENSTANDER

FC Utrecht doet het dit seizoen zoals zo vaak uitstekend tegen de topclubs. Bij Ajax (1-4!) en AZ (2-3) wonnen de Domstedelingen overtuigend, bij PSV werd er slechts nipt verloren. Op vreemde bodem doet Utrecht het dit jaar sowieso uitstekend, want het overgrote deel van de behaalde punten werd niet in De Galgenwaard binnengehaald. Feyenoord verloor in Utrecht ook al van de FC en is dus dubbel gewaarschuwd. Geen wonder dat Erwin Koeman al sprak van ‘misschien wel de moeilijkste thuiswedstrijd van het seizoen.’

Door het overlijden van publiekslieveling David di Tommaso zal de voetbaljaargang 2005/2006 in de clubhistorie van FC Utrecht altijd van een rouwrand worden voorzien. Toch is de volksclub er in geslaagd iets goeds te laten voortkomen uit de tragische dood van de Fransman: de selectie, staf en supporters zijn nog dichter naar elkaar toegegroeid. FC Utrecht is daardoor meer dan zo maar een eredivisieclub, het is na de traditionele top drie waarschijnlijk de meest aansprekende club van Nederland.

Het elftal van Foeke Booy is voor vrijwel elke Nederlandse club een zeer moeilijk te nemen obstakel. Dit seizoen slaagde alleen FC Twente er in meer dan twee keer te scoren tegen de door de tactisch zeer sterke Foeke Booy uit graniet gehouwen defensie. En na 26 speelronden hebben de Utrechters op één puntje na al bijna evenveel punten verzameld als in het gehele vorige seizoen, een teken dat er weer progressie is gemaakt. Al moet daar natuurlijk wel bij gezegd worden dat Utrecht het met een elfde plek vorig jaar ronduit slecht deed. Dit seizoen richt Booy zich met zijn ensemble op de play-offs.

Wat dit jaar wel opvalt is dat Utrecht met name buitenshuis sterk is, terwijl er in eigen huis amper gewonnen wordt. Met de winst op AZ in Alkmaar bracht FC Utrecht het puntentotaal op vreemde bodem vorige week zelfs op 24 punten, terwijl in de prachtig vernieuwde Galgenwaard negentien  punten werden behaald. FC Utrecht wist tot afgelopen weekend zelfs vijf wedstrijden op rij niet te winnen in Galgenwaard, maar verloste zichzelf zondag met een 2-1 zege op Roda van het ‘thuissyndroom’.

De goede prestaties dankt FC Utrecht zoals gezegd met name aan de kunde van Foeke Booy. De voormalige goalgetter heeft een tamelijk uitgebalanceerd elftal gevormd, zonder echte sterren maar met in elke linie kracht, ervaring en voetballend vermogen. Het wegvallen van David di Tommaso is opgevangen door Joost Broerse, die met zijn goede spel inmiddels contractverlenging heeft afgedwongen. En waar Utrecht in de eerste helft van het seizoen nog wel eens moeite had het net te vinden, is de toevoeging van AZ-huurling Adil Ramzi aan de selectie misschien wel een gouden greep geweest. De Marokkaanse aanvaller heeft in zeven duels voor FC Utrecht inmiddels zes treffers gemaakt. Daarmee nadert hij clubtopscorer en oud-Feyenoorder Robin Nelisse, die inmiddels op acht doelpunten staat.

Vorig jaar liet Utrecht ondubbelzinnig zien dat het kan winnen in De Kuip. Zondag zal moeten blijken of het collectief van Booy voorlopig afhaakt of dat er definitief aansluiting bij de strijd om de felbegeerde vijfde plaats wordt gevonden.

Feyenoord – FC Utrecht
Zondag 5 maart om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Aerts; Greene, Vlaar, Bahia, Drenthe; Hofs, Bosschaart, De Guzman; Castelen (Boussaboun), Kuyt (Van Hooijdonk) en Kalou.
FC Utrecht: Terol; Braafheid, Van Steensel, Broerse, Tiendalli; Somers, Caluwé, De Jong; Van den Bergh, Nelisse en Ramzi.


STATISTIEKEN

THUIS
19/9/2004 Feyenoord - FC Utrecht 0-3
25/1/2004 Feyenoord - FC Utrecht 3-2
1/12/2002 Feyenoord - FC Utrecht 2-1
28/10/2001 Feyenoord - FC Utrecht 4-0
20/5/2001 Feyenoord - FC Utrecht 2-2

UIT
2/10/2005 FC Utrecht -Feyenoord 3-1
20/2/2005 FC Utrecht - Feyenoord 0-2
18/4/2004 FC Utrecht - Feyenoord 0-3
4/5/2003 FC Utrecht - Feyenoord 1-2
27/1/2002 FC Utrecht - Feyenoord 2-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×