PUNTENDELING IN EUROBORG: 1-1

Feyenoord is er niet in geslaagd om het Euroborg met een zege te verlaten. De Rotterdammers sloten tegen FC Groningen een enerverende wedstrijd af met een puntendeling: 1-1. De achterstand op koploper PSV liep daarmee op tot zeven punten. Mark-Jan Fledderus maakte in de beginfase de openingstreffer, waarna invaller Pierre van Hooijdonk na 71 minuten de eindstand op het scorebord bracht. Patrick Lodewijks viel voor rust geblesseerd uit en werd vervangen door Maikel Aerts. Patrick Paauwe kreeg een gele kaart en is geschorst voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Koeman legde in de aanloop naar het treffen met de noorderlingen uit dat Feyenoord, ondanks een minder zwaar programma, helemaal niet in het voordeel hoeft te zijn ten opzichte van PSV. De Eindhovenaren werken momenteel zonder een krimp te geven de ene na de andere topwedstrijd af, maar de mentale kracht die Feyenoord wekelijks moet opbrengen om de achterstand te consolideren mag in Koemans ogen ook niet onderschat worden. De coach zal zich twee uur voor aanvang van het duel bevestigd hebben gezien in zijn woorden. Op dat moment werd bekend waar men in Rotterdam wekelijks moedeloos van wordt. PSV had weer eens gewonnen, waarmee de druk voor de zoveelste keer bij Feyenoord kwam te liggen.

Of dat de reden was van Feyenoords slechte eerste helft is niet aan te geven, al zal het ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. De kracht van de thuisploeg had er in elk geval mee te maken. De nummer vijf van de Eredivisie legde een enorme dosis aan strijdlust en kwaliteit op de mat, wat tot gevolg had dat Feyenoord er voor rust nauwelijks aan te pas kwam. Vanaf het eerste fluitsignaal drukte de ploeg van Ron Jans Feyenoord achteruit, wat al snel de eerste kans tot gevolg had. Mark-Jan Fledderus schoot na drie minuten onhoudbaar voor Lodewijks op de lat. Yuri Cornelisse loste enkele minuten later een schot, dat door Lodewijks naar de hoek kon worden gestompt. Feyenoord had het moeilijk en zou die fase niet zonder kleerscheuren doorkomen. Een fraaie aanval via Gijs Luirink en Danny Buijs werd tot doelpunt gepromoveerd door Fledderus. Vrij voor Lodewijks kon de middenvelder simpel binnen tikken, al kreeg Lodewijks er nog wel een hand tegen. Kalou was de enige Feyenoorder die voor rust nog tot een schot kwam.Doelman Bas Roorda bokste de bal terug het veld in. Na 28 minuten gaf Koeman pinchhitter Pierre van Hooijdonk het teken warm te gaan lopen. Het was dit keer niet bedoeld als signaal naar de ploeg, want vier minuten later bracht de trainer Van Hooijdonk daadwerkelijk in. Voor Nicky Hofs werd daarmee nog maar eens duidelijkheid hoe dicht geluk en droefenis in het voetbal bij elkaar liggen. Twee dagen na zijn eerste selectie voor het Nederlands elftal wisselde Koeman hem tot zijn ongenoegen nog voor de rust. Hofs was niet de enige Feyenoorder die voor rust de kleedkamer opzocht. Lodewijks verliet na een botsing met een op het eerste gezicht zware bovenbeen/knie blessure het veld, waarmee Feyenoord de volgende tegenslag te verwerken kreeg. 

De Rotterdammers kwamen in de tweede  helft veel beter voor de dag. Hoewel echte kansen in eerste instantie uitbleven, was Feyenoord via Kuyt, Castelen en Kalou wel aantal maal dreigend.FC Groningen stelde er werklust tegenover en was niet te beroerd om aan de handrem te trekken. Dat scheidsrechter Jol vlak na rust de vijfde gele kaart trok voor een Groninger, was wat dat betreft veelzeggend. Na 65 minuten stelde Kuyt met een fraai gegeven pass met buitenkant voet Castelen in scoringspositie. De rechtsbuiten was te gehaast in de afronding en schoot naast. Ook Kalou schoot even later aan de voor Feyenoord verkeerde kant van de paal. De bezoekers trokken meer en meer het initiatief naar zich toe en werden daar na 71 minuten voor beloond. Van Hooijdonk bewees zijn waarde en schoof de afgeslagen bal met bijna chirurgische precisie in de uiterste hoek binnen: 1-1. Het doelpunt werkte als doping voor Feyenoord, dat vanaf dat moment onverminderd ten aanval trok. Castelen had de winnende op zijn voet, toen de pass van Kuyt hem na een lange aanval bereikte. Roorda wist het harde schot ten koste van een hoekschop te redden. Roorda was seconden later kansloos toen een voorzet van Jonathan de Guzman gevaarlijk richting het doel zeilde. Het schot had zijn eindbestemming op de lat. Feyenoord en FC Groningen knokten vol passie voor de zege, wat de amusementswaarde ten goede kwam. De zwaarbevochten treffer kwam er desondanks niet voor één van beide ploegen. Kuyt was er nog wel heel dichtbij, maar vlak voor het verstrijken van de negentig minuten schoot hij naast.

FC Groningen – Feyenoord 1-1

Scoreverloop:
11´ 1-0 Fledderus
71´ 1-1 Van Hooijdonk

Geel: Luirink, Cornelisse, Van de Laak, Salmon, Van der Linden, Paauwe

Scheidsrechter: Jol

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks (45´ Aerts); Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs (34´ Van Hooijdonk), Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
FC Groningen: Roorda; Van der Linden, Luirink, Sankoh, Kruiswijk; Fledderus (78´ Levchenko), Van de Laak, Lindgren, Buijs; Cornelisse (78´ Nevland) en Salmon (84´ Seedorf).

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×