ZONDAG 26 FEBRUARI; 16.30 UUR: FC GRONINGEN - FEYENOORD

Euroborg is zondag tot de laatste plaats uitverkocht voor de confrontatie tussen de nummer twee en vijf van de ranglijst. AZ-PSV is daarmee in de ogen van Erwin Koeman niet de enige topwedstrijd die voor zondag op het programma staat. ‘FC Groningen-Feyenoord wordt een wedstrijd op het scherpst van de snede met een schitterende entourage. Groningen doet het goed en zal ons met honderd twintig procent inzet bestrijden. Juist nu moeten we er staan’, aldus de trainer.

PSV werkt deze dagen een moordend programma af, waarin naast de Champions League-tweeluik met Lyon ook nog eens zware uitwedstrijden tegen AZ en Ajax dienen te worden afgewerkt. In Rotterdam kan er alleen maar worden gehoopt dat de ploeg van Hiddink juist in deze fase een steek laat vallen. Feyenoord, dat al is uitgeschakeld voor de beker en Europees voetbal, lijkt daarmee in het voordeel te zijn. ‘Misschien is dat ook zo’, zegt Koeman. ‘Het gaat er uiteindelijk om wie er mentaal het sterkst is en wie de meeste kracht overhoudt. De concurrentie speelt extra wedstrijden, wat natuurlijk kracht kost. Aan de andere kant staan er veel jonge gasten in dit team, die net komen kijken en wie de huidige titelrace veel krachten kost. Daarnaast kost het mentaal ook kracht om voortdurend in de achtervolging te zijn. PSV kan een steek laten vallen, dan is er voor hun nog niks aan de hand.’

Voor Feyenoord geldt dat zondag in elk geval niet. De ploeg van Koeman ziet zich voor een loodzware opgave geplaatst. In het Euroborg moeten de in grote vorm verkerende noorderlingen worden verslagen. Koeman: ‘De laatste twee, drie wedstrijden spelen ze iets minder dan daarvoor. Maar dit is een wedstrijd op het scherpst van de snede, dat herinner ik me nog wel van de tijd dat ik bij Groningen speelde. Zij zullen alles geven, het is voor ons zaak er zondag te staan. Juist dit zijn de wedstrijden die zo mooi zijn.’

De Rotterdamse ploeg zal hoogstwaarschijnlijk op geen enkele positie wijzigen ten opzichte van de afgelopen weken. De selectie doorstond de midweekse Kameraadjeswedstrijd schadevrij, zo bleek op de donderdagtraining waar iedereen bij aanwezig was. Bij dat duel met KV Mechelen zag Koeman voor de eerste keer Mohammed Abubakari aan het werk. De Ghanees maakte een aardige indruk op de trainer, al waren er wel enkele kanttekeningen. ‘Ik heb gezien dat hij aardig kan voetballen. Maar ik heb ook gemerkt dat hij in eigen land niet genoeg weerstand heeft gehad. Zijn handelingssnelheid moet omhoog. Hij speelt de bal ook veel terug, waar hij regelmatig open zou moeten draaien. Daar moeten we mee aan de gang, maar dat hij tegen een bal kan trappen is duidelijk.’ Of de Ghanees zondag bij de selectie zal zitten is nog niet bekend.

DE TEGENSTANDER

Feyenoord hoopt zondag de eerste club te zijn die FC Groningen in competitieverband weet te verslaan in splinternieuwe Euroborg. In de nieuwe thuishaven werd deze maand al verloren van PSV, maar dat betrof een bekerduel. Toch zal niemand van de Feyenoorders zich bezig houden met een dergelijke eervolle vermelding in het vooruitzicht, aangezien er wel belangrijkere zaken tellen. Twee uur na het bekend worden van de uitslag van AZ-PSV treedt Feyenoord aan tegen Groningen. En hoe de wedstrijd in Alkmaar ook is verlopen, Feyenoord zal bij elke uitslag moeten winnen om te kloof met de Eindhovenaren te consolideren of te verkleinen.

Dat zal zeker geen eenvoudige opgave worden. De ‘Trots van het Noorden’ beleeft een droomseizoen, waarin de vooruitgang buiten de krijtlijnen hand in hand gaat met die er binnen. Tijdens het seizoen waarin het prachtige Euroborg in gebruik werd genomen levert de ploeg van Ron Jans een prestatie die bij past bij de allure en uitstraling van de nieuwe thuishaven. FC Groningen staat momenteel vijfde, de plek die over anderhalve maand recht geeft op deelname aan de Play-offs. Hoewel de ploeg zeker niet onderschat mag worden, is de huidige klassering zonder meer verrassend te noemen. Voor de fans is het bovendien prachtig dat het weinig geliefde Heerenveen – dat tijdens de openingswedstrijd van Euroborg verslagen werd - een plek lager staat, waarmee met een jarenlange frustratie werd afgerekend.

Sinds de rentree in de eredivisie van zes jaar geleden speelt FC Groningen een nogal marginale rol in de eredivisie. Tijdens de eerste twee seizoenen op het hoogste niveau eindigden de Groningers maar ternauwernood boven de rode streep. Sinds Ron Jans in oktober 2002 trainer werd, is heel langzaam een stijgende lijn ingezet. In zijn eerste jaar zag Jans de groen-witten nog stranden op een vijftiende plaats, maar daarna werden achtereenvolgens een dertiende en een twaalfde plaats behaald. Dit seizoen lag de lat weer ietsje hoger, maar dat dit zou resulteren in de huidige succesreeks had de meest optimistische fan niet kunnen vermoeden.

Met Erik Nevland, Yuri Cornelisse, Ajax-huurling Rasmus Lindgren, Paul Matthijs (zondag geschorst), Arnold Kruiswijk, Gijs Luirink en Koen van de Laak hebben de noorderlingen flink wat subtopwaardige spelers in huis. Voeg daar de ervaring van doelman Bas Roorda aan toe en er ontstaat een prima mix. Feit is dat Groningen het iedereen moeilijk kan maken, getuige de thuiszege op PSV en de twee gelijke spelen tegen AZ. In De Kuip brachten de noorderlingen het er een half jaar geleden beduidend minder goed vanaf (4-1), maar een herhaling van die wedstrijd lijkt gezien de huidige vorm vrijwel uitgesloten. In het uitverkochte Euroborg zal de thuisploeg er alles aan doen om Feyenoord de titelaspiraties te ontnemen.

FC Groningen – Feyenoord
Zondag 26 februari 2006 om 16:30 uur in het Euroborg
Scheidsrechter: Jol

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
FC Groningen: Roorda; Van der Linden, Florén, Sankoh, Kruiswijk; Fledderus, Van de Laak, Lindgren, Buijs; Cornelisse en Nevland.


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1
21/11/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
2/5/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
23/2/2003 Feyenoord - FC Groningen 4-1
14/10/2001 Feyenoord - FC Groningen 1-0

UIT
24/4/2005 FC Groningen - Feyenoord 0-2
2/11/2003 FC Groningen - Feyenoord 3-3
3/11/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-2
10/2/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-1
17/12/2000 FC Groningen - Feyenoord 1-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×