ZONDAG 19 FEBRUARI; 12:30 UUR: FEYENOORD – SPARTA

Feyenoord liep vorige week averij op in Breda, maar Erwin Koeman is niet bang dat het even teleurstellende als bizarre gelijkspel in negatieve zin zal doorwerken tegen Sparta. Niet in het minst omdat zijn ploeg merkwaardig genoeg één van de betere wedstrijden van het seizoen speelde. ‘Als we geen kansen hadden gecreëerd, hadden we een probleempje gehad. Maar het tegendeel was waar, daarom maak ik me geen zorgen. Het was hopelijk een hele goede les’, aldus Koeman.

Koeman blikte in de aanloop naar de stadsderby nog even terug op de 3-3 tegen NAC. Over de suggestie dat hij een rol zou hebben gespeeld in dat resultaat door Pierre van Hooijdonk in te brengen, was hij kort. ‘Ik heb daar mijn visie over, die ik intern houd. In de groep heb ik wel mijn gedachten erover uitgesproken. Dat bedoel ik met wat ik zeg door te stellen dat ik me als trainer kwetsbaar durf op te stellen.’ De veelbesproken wissel was nooit ter sprake gekomen als Feyenoord ‘gewoon’ de superioriteit in doelpunten had weten uit te drukken, gaf de trainer aan. ‘We hebben het erover gehad met z’n allen en iedereen was het erover eens dat het te gemakkelijk ging tot een minuut of tien voor tijd. Het was een fout om te denken dat het beslist was, want dat is een wedstrijd nooit bij 3-1. Als de 3-2 dan valt, komen er altijd krachten los bij de tegenstander. Bij 4-1 is die kans daarop veel minder groot. Wij hebben het verzuimd er één bij te maken, want kansen waren er genoeg. Maar het ontbrak soms wel eens aan saamhorigheid, zoals bij de kans van De Guzman. Hij ging voor eigen succes, terwijl Castelen er beter voor stond.’

De stadsderby staat zondag voor de deur en met het oog op de titelrace kan Feyenoord zich niet nog een misstap permitteren. Koeman voorziet geen problemen, al stipt hij met recht de verdedigende kracht aan van Sparta. ‘Tegen AZ speelden zij zeer verdedigend. Ze hebben het Ajax, PSV en AZ moeilijk gemaakt en hebben zeker één van de betere defensies van de ploegen onderin. Het zijn jongens die hun kwaliteiten kennen en daar naar spelen. Achterin is het bij Sparta goed voor elkaar, wat wel blijkt uit het weinige aantal treffers dat ze tegen kregen. Maar natuurlijk hebben wij meer kwaliteiten. Maar in die wetenschap schuilt misschien ook wel het gevaar. We moeten het zondag om half één toch weer laten zien.’

Diego Biseswar zit zondag niet bij de selectie. Nu Romeo Castelen en Ali Boussaboun weer inzetbaar zijn en Pierre van Hooijdonk is aangetrokken, dreigt er een overschot aan aanvallers. ‘Daarom speelt hij zaterdag mee met de A1, een topwedstrijd tegen Ajax’, zegt Koeman. ‘Daar heeft hij meer aan dan dat hij een weekend helemaal niet in actie komt. Het is ook zeker geen degradatie voor hem dat hij daar weer speelt, dat lijkt me logisch. Diego is pas een eerstejaars A en heeft inmiddels geroken aan het grote werk. Natuurlijk hoopt hij de lijn door te trekken bij het eerste, maar ik vind ook dat hij moet spelen. Als dat er bij het eerste even niet in zit, dan maar bij de A1 en Jong Feyenoord. Hij moet doorgaan zoals hij nu bezig is.’

Sebastián Pardo neemt zondag weer plaats op de bank. De afgelopen weken ontbrak de Chileen door griep en een voetblessure. Maikel Aerts is het enige vraagteken in de selectie. De tweede doelman heeft last van een ontsteking aan de heup en op zaterdag wordt over zijn inzetbaarheid besloten. Als de doelman ontbreekt zal Sherif Ekramy zijn plek op de bank innemen.

DE TEGENSTANDER

De ranglijst doet misschien iets anders vermoeden, maar Feyenoord staat zondag zeker geen eenvoudige wedstrijd te wachten. Sparta Rotterdam is nog absoluut niet zeker van nog een jaar Eredivisie-voetbal, maar desondanks is de ploeg van Wiljan Vloet een zeer geduchte tegenstander. Eén blik op het aantal tegendoelpunten zegt wat dat betreft alles. Sparta staat twaalf plekken lager dan Feyenoord maar kreeg slechts vijf doelpunten meer te incasseren. Doelman René Ponk kreeg zelfs één doelpunt minder tegen dan zijn collega in de Arena, al valt daar in het huidige rampseizoen van de Amsterdammers niet al te veel uit te concluderen. Feit is wel dat de defensie van Sparta het prima doet.

Dat bewees de ploeg in de eerste zeven wedstrijden van 2006, waarin vier keer op rij de nul werd gehouden. Twee keer was er een minimale 0-1 nederlaag. Die wedstrijden vertelden eigenlijk nog het meest over de verdedigende kracht. De tegenstanders betroffen immers PSV en AZ, die met alle geluk en moeite de drie punten meenamen naar Eindhoven en Alkmaar. Waar Sparta in beide wedstrijden recht had op minimaal een punt, stond het toch met lege handen. En dat was niet voor het eerst dit seizoen.

Het gebrek aan scorend vermogen is de enige reden dat de Kasteelbewoners nog steeds naar beneden moeten kijken. De ploeg wist nooit meer dan twee keer te scoren dit seizoen. Een blik op overwinningen vertelt helemaal veel over de minimalisten van het Kasteel. Sparta boekte tot dusver zes competitiezeges. Vijf keer gebeurde dat met een 1-0 uitslag. Slechts één keer werd het 2-0, tegen Heracles Almelo.

Negentien keer werd er tot dusver gescoord, gemiddeld minder dan één treffer per wedstrijd. Ricky van den Bergh scoort doorgaans schitterende treffers (onder andere tegen Feyenoord eerder dit seizoen), maar Vloet zal wat zijn productie betreft toch liever kwantiteit boven kwaliteit prefereren. De teller staat tot dusver op vijf en dat is te weinig. De Hagenaar is daarmee wel topscorer, waarmee de onmacht in aanvalslinie nog maar eens wordt onderstreept. Rachid Bouaouzan staat er zelfs symbool voor. De snelle buitenspeler is misschien wel het grootste talent van Sparta en is met zijn fenomenale acties in staat elke verdediger dol te draaien. Enige probleem is dat de schoonheid in bijna alle gevallen de functionaliteit in de weg staat. Niet voor niks wist Bouaouzan dit seizoen nog geen enkele keer te scoren. Aangezien hij in 21 wedstrijden als basisspeler of invaller zijn opwachting maakte, kan hem dat verweten worden. De clubleiding trachtte met de tijdelijke komst van de Belg Dieter Van Tornhout het tij te keren, maar dat wierp zijn vruchten vooralsnog niet af. De van Club Brugge gehuurde aanvaller trof slechts één keer doel. De talentvolle jeugdinternational Marvin Emnes krijgt sinds enkele weken speelminuten en maakt prima acties met dito voorzetten als vervolg. Probleem blijft alleen dat er op dit moment niemand is om ze tot doelpunt te promoveren.

Zo moet Sparta het hebben van verdedigers en middenvelders die met hun scorende inbreng bepalend zijn. Van Davy De Fauw bijvoorbeeld, die onlangs tegen FC Groningen in de slotfase de enige treffer maakte en tot dusver drie keer doel trof. Of bijvoorbeeld van Sjaak Polak (twee treffers) en Yuri Rose (drie). Zo blijft het aanvallend behelpen voor Sparta, dat er desondanks wel in slaagde om Ajax, PSV en AZ tot het uiterste te laten gaan. In de stadsderby zal de ploeg zondag waarschijnlijk nog een stapje extra kunnen zetten, al zal dat voor de thuisploeg niet de voornaamste zorg zijn. Feyenoord zal gezien de reputatie van Sparta’s defensie zo snel mogelijk de nul van het scorebord willen poetsen. Pas dan lijkt niets een overwinning in de weg te staan.  

Feyenoord – Sparta Rotterdam
Zondag 19 februari om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
Sparta: Ponk; Gudelj, Schenkel, Gudde, De Fauw; Polak, Van Bueren, Obodai, Michels; Cvetkov (Bouaouzan) en Oost.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
19/8/2001 Feyenoord - Sparta Rotterdam 5-0
29/11/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 2-1
26/3/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 1-2
5/4/1999 Feyenoord - Sparta Rotterdam 1-0
24/8/1997 Feyenoord - Sparta Rotterdam 3-1

UIT
21/8/2005 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-3
24/3/2002 Sparta Rotterdam - Feyenoord 0-5
15/10/2000 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-4
4/12/1999 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-3
29/11/1998 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×