ZONDAG 12 FEBRUARI; 14.30 UUR: NAC BREDA – FEYENOORD

Feyenoord hoopt zondag een loodzware week met een maximaal resultaat af te sluiten. NEC schudde Feyenoord woensdag ruw wakker, waarmee de vreugde over de gewonnen Klassieker op slag naar de achtergrond verdween. De Rotterdamse club doorstond het midweekse duel wonderwel zonder averij op te lopen, waardoor de druk op koploper PSV onveranderd groot bleef. ‘Nu is het voor ons zaak om de druk erop te houden’, aldus Koeman.

Feyenoord won woensdag in Nijmegen en alle aanwezigen in De Goffert wisten dat de bezoekers over geluk niet te klagen hadden gehad. Koeman vormde daar geen uitzondering op. De trainer zei na afloop zich tijdens de wedstrijd al te hebben neergelegd bij een gelijkspel, een resultaat dat in zijn ogen als maximaal haalbaar werd beschouwd. Dat de drie punten alsnog mee gingen naar Rotterdam noemde hij daarom ‘onverdiend’. Het geluk en moeite die erbij kwamen kijken vertelde ook wel iets over het huidige Feyenoord, vindt de trainer. ‘Als ik sommige berichten mag geloven wandelen we zo maar even naar het kampioenschap. Maar volgens mij staan we nog steeds achter op PSV en na NEC-uit mogen we blij zijn dat die achterstand nog steeds drie punten bedraagt.’

Feyenoord hield de druk op PSV, maar waarschijnlijk is het Feyenoord dat zondag de meeste druk voelt. Om meer dan één reden. ‘PSV kan zich een misstap veroorloven, wij kunnen gewoon geen puntenverlies lijden’, zei Koeman. Waar de Eindhovenaren een op het eerste gezicht simpele thuiswedstrijd spelen tegen Heracles Almelo, wacht Feyenoord de beladen confrontatie in Breda. Het zal hoogstwaarschijnlijk de derde slijtageslag in een week worden voor de ploeg van Koeman. Eén voordeel is er wel, want het is niet te verwachten dat de Rotterdammers zoals tegen NEC opnieuw slap beginnen. De overwinningsroes die de dagen na de gewonnen Klassieker heerste, is inmiddels wel verdwenen na de ‘narrow escape’ in Gelderland, die nog maar eens benadrukte dat Feyenoord niet de kwaliteiten heeft om op halve kracht het verschil te maken.

Hoewel enkele spelers met wat pijntjes kampten – zo had Patrick Lodewijks als gevolg van een schop van Niedzielan een behoorlijke bloeduitstorting boven de knie – en de vrijdagtraining kwam te vervallen lijkt Koeman geen personele problemen te kennen in aanloop naar het duel. Waarschijnlijk start de trainer met dezelfde basiself als tegen Ajax en NEC. Het is niet te verwachten dat de vroegtijdige wissel van Pascal Bosschaart van afgelopen woensdag gevolgen zal hebben voor de Rotterdammer. ‘Pascal speelde ongelukkig en had ook al een gele kaart op zak. Daarom leek het me verstandig hem naar de kant te halen’, zei Koeman, die aan het optreden op het eerste gezicht geen conclusies verbond.

DE TEGENSTANDER

NAC is bezig aan een uiterst teleurstellend seizoen. Het leidde tot een vertrek van trainer Ton Lokhoff, diens vriend en spits Pierre van Hooijdonk en een op voorhand ongeloofwaardige klassering. De Bredanaars bevinden zich op de vijftiende plaats en zijn ondanks de midweekse overwinning op ADO Den Haag (0-3) nog lang niet uit de zorgen. Met de wetenschap dat het verwachtingspatroon met de komst van Van Hooijdonk in de zomer van 2005 tot onrealistische proporties was opgeschroefd, doet de plek op de ranglijst extra pijn.

Rustig zal het zondag niet zijn als de fanatieke aanhang Van Hooijdonk ‘verwelkomt’. De spits staat een weinig plezierig weerzien te wachten zo kort na zijn tussentijdse vertrek uit Breda, wat door vele NAC-fans als verraad werd gezien. De pinch-hitter zei zich bij zijn presentatie in De Kuip te beseffen dat hij niet in de armen zal worden gesloten. ‘Natuurlijk ligt dat gevoelig. Ik zou op dat moment liever ergens anders spelen. Maar Feyenoord en NAC zitten nu eenmaal in dezelfde competitie’, aldus de nuchtere Van Hooijdonk. De aanwezigheid van de spits zal voor een extra grimmig karakter zorgen in een duel waarin de rivaliteit altijd al groot is.

Toch valt er nog wel een waarderend applaus van het Legioen te verwachten voor enkele in geel/zwart getooide spelers. Voor Leonardo bijvoorbeeld, de Braziliaan die altijd op de onvoorwaardelijke steun van het Rotterdamse publiek kon rekenen maar nooit echt wist door te breken. Bij NAC probeert de aanvaller het nu via een omweg en de talentvolle Feyenoorders Timothy Derijck en Evander Sno vertrokken met dezelfde gedachte richting Brabant. Het drietal, waarvan Derijck zal moeten vrezen voor zijn plaats en Leo waarschijnlijk in de basis start, zal er logischerwijs op gebrand zijn tegen Feyenoord een glansrol op zich te nemen, waarmee Koeman elke vorm van onderschatting op voorhand de kop moet zien in te drukken.

Misschien is er met een blik op de ranglijst aanleiding voor, maar wedstrijden tegen NAC staan op zichzelf, niet in het minst omdat een overwinning op Feyenoord in Breda altijd net even wat luider wordt toegejuicht dan elke andere willekeurige overwinning. En ondanks de crises werd er afgelopen woensdag eindelijk een beetje vertrouwen getankt. In het Zuiderpark boekte Cees Lok zijn eerste overwinning als trainer van NAC, waarmee zijn ploeg afstand nam van de gevarenzone. De druk van het moeten winnen is er daarom zondag niet, wat wel eens in NAC’s voordeel kan uitpakken. De ranglijst is even van ondergeschikt belang. De Bredanaars hebben niets te verliezen en zullen Feyenoord met open vizier tegemoet treden. Als het aan de thuisploeg ligt, staat Feyenoord de derde slijtageslag in één week tijd te wachten. Maar dan nu een keer niet met Feyenoord als overwinnaar na het laatste fluitsignaal…

NAC Breda – Feyenoord
Zondag 12 februari 2006 in het Rat Verlegh Stadion
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen
NAC Breda: Schollen; Elshot, Sno, Zwaanswijk, Vidmar; Mendes da Silva, Diba, Petö, Van Gessel; Leonardo en Vonlanthen.
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
14/8/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
7/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0
31/8/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
2/3/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
7/4/2002 Feyenoord - NAC Breda 0-0

UIT
10/4/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
4/4/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda - Feyenoord 1-1
4/11/2001 NAC Breda - Feyenoord 2-1
8/4/2001 NAC Breda - Feyenoord 1-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×