FEYENOORD SLEEPT ZEGE UIT HET VUUR IN NIJMEGEN: 1-2

Feyenoord blijft in het spoor van PSV. De Rotterdammers stevenden tegen NEC af op een nederlaag, maar een eigen doelpunt van Peter Wisgerhof en een late treffer van Dirk Kuyt hielpen Feyenoord in Nijmegen alsnog aan de luid bejubelde overwinning: 1-2. Feyenoords doelpunten vielen in de 83ste en 90ste minuut, nadat Romano Denneboom na een uur voor de openingstreffer had getekend. PSV won in en tegen Utrecht (1-2), waardoor aan de achterstand van drie punten niets veranderde.

Koeman hoopte op woensdagavond een antwoord te krijgen op een cruciale vraag. In welke mate zou die prachtige overwinning op Ajax en alle nasleep die het tot gevolg had drie dagen later doorwerken in Nijmegen. ´Als we winnen, laten we onze professionaliteit zien´, zei de trainer dan ook in aanloop naar het duel. Eind 2005 sprak Koeman in vergelijkbare bewoordingen na de overwinning op PSV, waarna een nederlaag in Den Haag volgde. De knappe zege was daarmee op slag teniet gedaan en uiteraard hoopte alles en iedereen binnen het Feyenoord-kamp dat een herhaling twee maanden later uit zou blijven. Tegen de nummer vier van de ranglijst moest duidelijk worden hoeveel de gewonnen Klassieker nou daadwerkelijk waard was geweest. 

Eén levensgroot verschil was er in elk geval met het duel in de residentie. Hoewel Feyenoord ook nu moeite had met de furieuze speelwijze van de thuisploeg in de beginfase werd er dit keer geen schade opgelopen. Na drie minuten werd Patrick Lodewijks wel op de proef gesteld door een venijnig schot van revelatie David Jones. De doelman redde ten koste van een hoekschop. Het veldoverwicht van NEC was in die eerste minuten groot, maar het was voor Koeman positief om te zien dat Feyenoord op één echte kans na moeiteloos op de been bleef. Na 26 minuten was NEC dichtbij de 1-0 na fraai samenspel tussen Edgar Barretto en Saïd Boutahar. De combinatie eindigde bij de ex-Feyenoorder, die net naast mikte. Na een slippertje van Ron Vlaar had Denneboom even later de hoek voor het uitkiezen, maar de Rotterdammer was zo verrast dat hij alleen een simpel vangballetje voor Lodewijks wist te produceren. Feyenoord had op dat moment het initiatief al naar zich toe getrokken. Romeo Castelen schoot na een half uur hard naast. Patrick Paauwe probeerde het met een goed genomen vrije trap, maar zag zijn inzet weg gebokst door Gábor Babos. Het was het laatste wapenfeit van beide ploegen die met een terechte 0-0 tussenstand de kleedkamers opzochten.

Feyenoord, waar Pascal Bosschaart in de rust werd vervangen door Royston Drenthe, moet een déjà vu hebben beleefd in de beginfase van de tweede helft. Opnieuw schoot NEC uit de startblokken en wederom liet Feyenoord zich naar achter dringen. Enig vervelend gegeven was dat de thuisploeg dit keer wel het vizier op scherp had. Lodewijks kon eerst nog met moeite redden op een kopbal van Niedzielan, maar was kansloos bij de volgende aanval. Serginho Greene en Vlaar traden daarbij bepaald niet doortastend op, waardoor Denneboom weer vanaf enkele meters afstand kon aanleggen. Dit keer bleef hij wel koelbloedig, met een onafwendbaar doelpunt tot gevolg: 1-0. Met de achterstand op het scorebord besloot Koeman meteen ´breekijzer´ Pierre van Hooijdonk in te brengen. De komst van de routinier had het gewenste effect, want opeens stapelden de kansen zich opeen. Van Hooijdonk stelde zowel Kalou als Kuyt in staat te scoren, maar de treffer bleef uit.Kalou schoot over, terwijl Kuyt kracht tekort kwam om zijn kopbal de hoek in te sturen. Kalou was even later weer dichtbij, maar zijn schot werd gered door Babos. Na 73 minuten toonde Van Hooijdonk opnieuw aan hij waarvoor hij werd aangetrokken. Hij kopte de bal achterwaarts en met veel gevoel door op Drenthe, die veel te gehaast omging met de grote mogelijkheid en hard over schoot. NEC kwam meer en meer onder druk te liggen en bezweek er uiteindelijk onder. Castelen schoot de bal hard het overvolle strafschopgebied binnen, waarna de thuisploeg de bal niet kreeg uitverdedigd. Peter Wisgerhof dacht er uiteindelijk in te slagen, maar de verdediger schoot de bal onfortuinlijk in het eigen doel. Het werd nog erger voor NEC, dat zelfs nog tegen een niet meer verwachte nederlaag aanliep. Een voor elke meter vechtend Feyenoord nam geen genoegen met het punt en trok onverminderd door ten aanval. De bal belandde uiteindelijk voor de voeten van Kuyt, die met een geplaatst schot de 1-2 op het bord schoot. Daarmee werd de zege veilig gesteld, wat begeleid werd door uitzinnige vreugdetaferelen in het Rotterdamse kamp.

NEC Nijmegen – Feyenoord 1-2

Scoreverloop:
57´ 1-0 Denneboom
83´ 1-1 Wisgerhof (e.d.)
90´ 1-2 Kuyt

Geel: Bosschaart, Van der Doelen, Denneboom, Barreto

Scheidsrechter: Van Hulten

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart (46´ Drenthe); Hofs (61´ Van Hooijdonk), Paauwe (83´ Boussaboun), De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
NEC: Babos; Wielaert, Olsson, Wisgerhof, Leiwakabessy; Barretto (83´ Pothuizen), Boutahar, Van der Doelen, Jones; Denneboom en Niedzielan (87´ Grot).

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×