FEYENOORD OPNIEUW STERKSTE IN KLASSIEKER: 3-2

Feyenoord heeft voor de tweede keer dit seizoen een zege geboekt op aartsrivaal Ajax. Na de 1-2 overwinning in de Arena werd de ploeg van Danny Blind zondag met 3-2 verslagen in een uitverkochte Kuip. Nicky Hofs zorgde na twintig minuten voor de voorsprong, waarna Markus Rosenberg direct de gelijkmaker produceerde. Via doelpunten van Romeo Castelen en Dirk Kuyt vlak voor en net na rust werd de zege ondanks een late tegentreffer van Klaas Jan Huntelaar vroegtijdig veilig gesteld. Met zijn treffer zette Kuyt een record neer door als enige speler in vijf opeenvolgende ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax te scoren.

Goed nieuws was er zaterdag van het blessurefront. Koeman kreeg van de medische staf groen licht om Serginho Greene in te zetten. De rechtsback doorstond de laatste test glansrijk, wat de trainer in staat stelde zijn op papier sterkste defensie op de been te brengen. Dat zorgde als vanzelfsprekend voor vertrouwen, aangezien de deze winterstop gewijzigde verdediging in de laatste drie competitieduels de nul wist vast te houden. Met die wetenschap en het gegeven dat Ajax al vijf nederlagen op vreemde bodem leed, was de diepgekoesterde wens op de eerste thuisoverwinning in de competitie sinds het jaar 2000 realistisch te noemen.

Maar zo stabiel als tegen Roda JC, Vitesse en Heracles toonde de achterhoede zich geen moment in de hectische beginfase. Ron Vlaar stond aan de basis van Ajax´ eerst kans. Zijn verkeerde pass leidde de aanval in, waaruit Wesley Sneijder voorlangs zou schieten. Ook Rosenberg was dichtbij na weinig adequaat ingrijpen, maar de Zweed wist niet te profiteren. Feyenoord kwam de fase schadevrij door en sloeg meteen hard toe. Salomon Kalou kreeg na twintig minuten de bal op de rand van buitenspel aangespeeld en zette Hofs met één simpele voetbeweging vrij. De middenvelder rekende eerst af met de aanstormende Vermaelen waarna hij de bal onder de Ajax-doelman binnenschoot.Hofs stortte dolblij en zichtbaar geëmotioneerd ter aarde, wat ongetwijfeld alles te maken had met de lange revalidatie die net achter hem ligt.Lang konden Hofs en zijn medespelers niet genieten van het doelpunt, want nog geen minuut later was het Rosenberg die Ajax langszij bracht. Op aangeven van Emanuelson tikte de spits binnen, waarbij in het oog sprong dat hem alle ruimte geboden werd te scoren. Feyenoord pakte de draad na die domper goed op. Patrick Paauwe schoot uit een hoekschop direct op de doel. Hij raakte de bal daarbij niet optimaal, maar gaf onbedoeld wel de voorzet op Kuyt. De Katwijker kopte centimeters naast. De kans illustreerde dat Feyenoord de bovenliggende partij was, iets wat tot het rustsignaal bevestigd werd. Waar Ajax vooral onmacht uitstraalde in aanvallend opzicht, toonde Feyenoords spitsentrio zich wel gevaarlijk. Stekelenburg kon met veel moeite nog redding brengen op het schot van Castelen, maar was enkele minuten later kansloos. Kuyt trok op rechts ten aanval en legde de bal klaar voor de vrije Castelen, die simpel binnentikte: 2-1.Het laatste fluitsignaal volgde enkele seconden later, waarmee het Legioen in een opperbeste stemming de rust inging.

Die stemming werd er meteen na de hervatting alleen maar beter op toen bleek dat de ploeg van Koeman niet van plan was die stand te consolideren. De Rotterdammers vielen onverminderd aan, wat meteen in een kans voor Kuyt resulteerde. De voorzet moet een polletje hebben geraakt, anders viel de mistrap van Feyenoords topscorer niet te verklaren. De overtuiging in eigen kunnen leed er niet onder bij Kuyt, want luttele seconden later dook hij opnieuw in kansrijke positie op. Aangespeeld door Castelen legde hij vanaf de rechterkant van het strafschopgebied zo´n zelfvertrouwen, explosiviteit en kracht in het schot dat het velen op de tribune verbaasde. Kuyt verbaasde ook Stekelenburg, die ondanks dat de poeier recht op hem af kwam, niets kon worden verweten bij het doelpunt.Met de 3-1 stand op het scorebord was het gebeurd met Ajax, dat vanaf dat moment zoek werd gespeeld door de Rotterdammers. Het had meteen de vierde treffer moeten opleveren, maar André Bahia produceerde voor open doel een afzwaaier. Kalou was met een kopbal gevaarlijk, maar Stekelenburg redde. De doelman voorkwam na 67 minuten opnieuw een treffer, toen hij met een uitstekende reflex de kopbal van Paauwe neutraliseerde. Feyenoord speelde het duel erna simpel uit, zonder dat het nog grote kansen wist te creëren. Ajax slaagde daar evenmin in, al werd het in de laatste minuten toch nog spannend. Huntelaar liep een schot van Hedwiges Maduro binnen, waarmee hij de zeker lijkende overwinning van Feyenoord in gevaar leek te brengen. Ajax had te weinig tijd om nog een slotoffensief te ontketenen, waarna er een explosie aan vreugde plaatsvond op het veld en tribune.

Feyenoord – Ajax 3-2

Scoreverloop:
21’ 1-0 Hofs
22´ 1-1 Rosenberg
45´ 2-1 Castelen
47´ 3-1 Kuyt
89´ 3-2 Huntelaar

Geel: Hofs, Greene, Lindenbergh, Grygera

Scheidsrechter: Temmink

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Greene (78´ Collen), Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs (90´ Boussaboun), Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou (83´ Van Hooijdonk).
Ajax: Stekelenburg; Grygera, Maduro, Vermaelen, Emanuelson; Galasek, Sneijder (61´ Sarpong), Lindenbergh; Rosales, Huntelaar en Rosenberg (79` Babel).

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×