ZONDAG 22 JANUARI; 14.30 UUR: FEYENOORD – RODA JC

Feyenoord staat zondag allerminst een gemakkelijke wedstrijd te wachten tegen Roda JC. Erwin Koeman verwacht dat de overwinning alleen kan worden behaald als zijn ploeg er met de ‘volle honderd procent tegenaan gaat’. Het gegeven dat Roda JC niet eens in het linkerrijtje staat, doet daar volgens de coach niks aan af. ‘Met twee overwinningen staan ze weer op de plekken die recht geven op Europees voetbal, dus dat zegt me niks’, aldus Koeman, die waarschijnlijk met een driekoppige defensie aantreedt.

Feyenoord won afgelopen zondag voor het eerst in het Gelredome. Die overwinning en de geweldige laatste week van december 2005 zorgden niet voor het eerst dit seizoen voor een zeer positieve stemming rondom Feyenoord. Erwin Koeman wenste wederom niet al te ver mee te gaan in de euforie. De trainer is uiteraard te spreken over de recente resultaten, maar zijn karakter is er niet naar om te hoog van de toren te blazen. ‘Natuurlijk hebben we progressie gemaakt ten opzichte van de eerste training op 2 juli, dat is zeker positief’, zegt de trainer. ‘Maar vanuit mijn karakter ben ik niet iemand die op de tafel gaat staan als het even goed gaat. Het hoeft maar even tegen te zitten en er is geen vertrouwen meer. Drie maanden later is er weer hosanna en wordt er over de Coolsingel gesproken. Dat is ook het mooie aan de sport. Ik doe er alleen niet aan mee, want ik denk dat het ook richting de jongens het beste is om rustig te blijven en je niet te laten leiden door de waan van de dag, niet in goede en niet in slechte tijden. Bij Vitesse toonden we aan een stap vooruit te hebben gezet. Nu is het zondag zaak om er tegen Roda JC weer te staan.’

Over het bericht dat Feyenoord dertig spelers kwijt wil, was Koeman gedecideerd. ‘Ik lig er niet wakker van’, zegt hij. ‘Ik kijk niet naar het aantal, dat vind ik niet belangrijk. Het gaat er mij om dat Feyenoord een elftal gaat bezitten dat structureel mee gaat doen om de prijzen. Dat zal natuurlijk ten koste gaan van een aantal spelers. Maar hoeveel dat er zullen zijn kan ik niet zeggen. Dat zo’n getal de wereld in wordt geholpen zegt me verder weinig.’

Twee van die spelers zijn Karim Saidi en Alexander Östlund. Koeman: ‘Beiden mogen vertrekken. Het is voor Karim en voor Feyenoord vervelend dat hij niet aan de Afrika Cup kan meedoen door een blessure. Ik denk ook met zo’n jongen mee. Het WK komt eraan en hier zal hij niet zo snel aan spelen toekomen. Het is voor hem ook beter om ergens wel te spelen. Dat geldt ook voor Östlund. Hij heeft ook een WK voor de boeg en kan zomaar zijn selectie daarvoor verliezen als hij hier niet speelt. Ik heb respect voor die jongen, want hij heeft zich altijd met volle overgave ingezet. Ik heb twee keer met hem over zijn situatie gesproken. Dat soort gesprekken zijn niet altijd even leuk, maar ik ben wel altijd duidelijk. Voetbal kan hard zijn, dat zie je nu in het geval Alexander.’

Romeo Castelen keert zondag terug bij de selectie. De rechtsbuiten is hersteld van een hamstringblessure en speelde afgelopen donderdag zonder problemen een helft mee bij Jong Feyenoord. Nicky Hofs, die vorige week ook bij de selectie zat maar nog geen rentree maakte, zit wederom bij de A-selectie. ‘Ik sluit niet uit dat één van de twee in de basis start’, aldus Koeman, die er gezien het twee spitsen systeem van Roda er achterin voor kiest om met Serginho Greene, Ron Vlaar en André Bahia te spelen.

DE TEGENSTANDER

Feyenoord rekende vorige week af met een jarenlange frustratie. Na elf jaar werd in Arnhem weer eens gewonnen van Vitesse. Roda JC hoopt zich zondag van een vergelijkbaar complex te verlossen. De Limburgers wisten sinds 1995 niet meer te winnen in De Kuip. In het seizoen 1994/1995 werd er met 1-2 gewonnen. Dat seizoen zou Roda als tweede eindigen achter het ongenaakbare Ajax en was de overwinning in De Kuip een verdiende. Vanaf dat moment trad het sportieve verval in, iets wat blijkt na een blik op de wedstrijden die sindsdien in De Kuip werden afgewerkt. Van de tien edities Feyenoord-Roda JC wonnen de Rotterdammers er negen. Eén keer, in oktober 1998 eindigde de wedstrijd in een puntendeling (0-0).

Roda JC arriveert dus bepaald niet als favoriet in Rotterdam, maar zal zich ook zeker niet kansloos voelen. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen – nog maar een maand geleden – geeft daar aanleiding toe. Met een bijna destructieve speelwijze wist Roda JC zich zonder noemenswaardige problemen via Feyenoord te plaatsen voor de kwartfinale van de Gatorade Cup (1-0). Roda JC beleefde een wisselvallige eerste competitiehelft, maar de magere resultaten werden vorige week met één wedstrijd naar de achtergrond verdreven. De ploeg van Huub Stevens injecteerde zich vorige week van een forse dosis zelfvertrouwen. NAC werd in Breda met 0-4 verslagen en het vertoonde spel gaf alle reden tot positivisme. 

De aanwezigheid van Simon Cziommer deed dat eveneens. De bij FC Twente opgeleide Duitser werd deze winter aangetrokken door de door hem verheerlijkte Stevens en debuteerde uitstekend. Stevens ziet in Cziommer een verlengstuk van hem in het veld en werd in Breda meteen op zijn wenken bediend. De Duitser, die bij Schalke 04 op weinig meer kon rekenen en bij ‘zijn’ FC Twente niet welkom was, coachte uitstekend en had daarmee meteen zijn meerwaarde voor het Limburgse vreemdelingenlegioen.

Met het vertrek van Aroune Koné naar PSV verloor Roda JC aan het begin van het seizoen een zeer gewaarde kracht. Stevens beklaagde zich openlijk, maar zal inmiddels toch wel zijn terug gekomen op die woorden. De oefenmeester kreeg de middelen om in zijn selectie te investeren en ziet inmiddels dat de vervanger van Koné het goed doet. De Est Andres Oper heeft niet de actie en individuele kwaliteiten van de Ivoriaan, maar wel een veel hoger rendement. Inmiddels scoorde Oper acht keer en staat hij op de topscorerranglijst van de Eredivisie maar één doelpunt achter Koné.

Roda JC heeft een slechte band met De Kuip. In 2003 verspeelde het er op de slotdag Europees voetbal en de afgelopen zes jaar werd er continu met twee doelpunten of meer verschil verloren. Stevens zal zondag de defensieve speelwijze niet schuwen en gezien de ongeslagen thuisreeks van het sterk presterende Feyenoord kan hem dat onmogelijk verweten worden. Feyenoord zal er alles aan doen om zo snel mogelijk te scoren, maar moet vooral waakzaam blijven voor de dreiging van Oper. Ron Vlaar staat bij zijn thuisdebuut wat dat betreft misschien nog wel een grotere test te wachten dan vorige week in het Gelredome.

Feyenoord – Roda JC
Zondag 22 januari 2006 om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia; Hofs, Paauwe, De Guzman, Pardo; Biseswar (Castelen), Kuyt en Kalou.
Roda JC: Kujovic; Senden, Kah, Vicelich, Lachambre: Van Dijk, Cziommer, Sergio, Bodor: Cissé en Oper.

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
13/3/2005 Feyenoord-  Roda JC 4-1
28/3/2004 Feyenoord - Roda JC 3-0
29/5/2003 Feyenoord - Roda JC 3-1
3/2/2002 Feyenoord - Roda JC 5-0
5/11/2000 Feyenoord - Roda JC 4-2 

UIT
20/11/2005 Roda JC - Feyenoord 2-3
17/10/2004 Roda JC - Feyenoord 0-2
19/10/2003 Roda JC - Feyenoord 1-1
24/8/2002 Roda JC - Feyenoord 2-2
22/8/2001 Roda JC - Feyenoord 0-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×