DONDERDAG 29 DECEMBER; 20.00 UUR: FEYENOORD – WILLEM II

De laatste competitiewedstrijd van 2005 dient donderdag hopelijk niet alleen als mooie afsluiting, maar tevens als leerzame test. Na weer een overwinning op één van de toppers is het voor de Rotterdammers zaak niet weer punten te laten liggen tegen een laag geklasseerde tegenstander. Voordeel is dat Feyenoord in De Kuip speelt, vindt Koeman. ‘Want we hebben een constante thuisbalans en een wisselvallige uitbalans.’

Het verschil tussen thuis- en uitwedstrijden is dit seizoen wonderbaarlijk groot. In De Kuip lijkt Feyenoord onoverwinnelijk, zo ondervonden ook PSV en AZ. Waar de Rotterdammers indruk maakten in eigen stadion, werden handenvol punten weggegeven op vreemde bodem. FC Utrecht, RKC Waalwijk, ADO Den Haag en RBC Roosendaal maakten Feyenoord punten afhandig, terwijl Feyenoord in een uitduel (Roda JC) werd uitgeschakeld in het bekertoernooi. Koeman: ‘De opkomst is met 45.000 mensen indrukwekkend. AZ heeft acht thuiswedstrijden nodig om dat aantal mensen naar het stadion te krijgen. AZ kwam snel achter en dan doet dat wel wat met je als voetballer. Ondanks de goede reeks van AZ kan het publiek dan tegen je werken. Wij hebben het publiek achter ons staan en dat heeft ons zeker geholpen.’ Blijft de vraag staan waarom de ploeg van Koeman op het eerste gezicht simpele uitwedstrijden tegen puntenverlies aanloopt. ‘Het is moeilijk te zeggen. Het heeft vooral met momenten van onoplettendheid te maken die worden afgestraft. Dat zagen we tegen RBC, waar we binnen korte tijd met 2-0 achter kwamen. En dan was er de handsbal van Bosschaart tegen ADO. Dat zijn dure fouten.’

Ondanks de twee opeenvolgende nederlagen speelde Feyenoord zondag vooral voor rust met veel vertrouwen. Koeman: ‘Dat vond ik goed van de spelers. Ze zijn niet met de kont in de goal gaan hangen en waren zeker niet bang om aan de bal te komen. Met de mentale weerbaarheid van de ploeg zit het wel goed. Wat dat betreft staat het team. Het is nu zaak dat we tegen de relatief kleinere clubs ook zo voor de dag komen als afgelopen zondag. Ik zie heel veel positieve zaken, maar ook veel punten die voor verbetering vatbaar zijn voor ons we ons structureel bij de eerste twee kunnen mengen.’

Koeman moet tegen de tegenvallend presterende Tilburgers wellicht Hossam Ghaly missen. De Egyptenaar heeft last van een liesblessure en pas op donderdag zal over zijn inzetbaarheid worden beslist. Mocht Ghaly niet op tijd fit zijn, zal Koeman waarschijnlijk een beroep doen op de weer fitte Shinji Ono. De trainer heeft Ferne Snoyl weer aan zijn selectie toegevoegd. De linksback werd de afgelopen twee wedstrijden buiten de selectie gehouden.

DE TEGENSTANDER

Het is donderdag twee maanden geleden dat Feyenoord Willem II kansloos liet in Tilburg. Na die 1-3 nederlaag braken twee hele magere en roerige maanden aan voor de Brabanders. De plaatselijke trots zette trainer Robert Maaskant aan de kant vanwege de dramatische prestaties. Het had tot teleurstelling van de in opstand gekomen fans geen schokeffect tot gevolg. Ook daarna volgde geen herstel, wat ertoe leidde dat Willem II de slechtste competitiestart in twintig jaar beleefde. Sinds het treffen met de ploeg van Koeman pakte Willem II één schamel punt. En zelfs na dat ‘succesje’ baalden de Brabanders hevig, aangezien het de 0-3 voorsprong in en tegen Heerenveen niet wist vast te houden (3-3).

De nieuwe coach Kees Zwamborn probeert de rust te behouden, maar ziet zich voor een onmogelijke taak gesteld zolang zijn ploeg blijft verliezen. De crisis van nu vond – achteraf gezien – zijn oorsprong in de voetbaljaargang 2004/2005. Willem slaagde er toen in het slechte seizoen - dat met een tiende plek eindigde - te camoufleren door het bereiken van de finale van het bekertoernooi. Willem II verloor kansloos van PSV, maar haalde wèl Europees voetbal. Het zorgde er slechts kort voor dat de rust wederkeerde. Na de ontnuchterende uitschakeling door het oppermachtige AS Monaco in de UEFA Cup, de ronduit dramatische prestaties in de Eredivisie, het ontslag van de van zijn troon gevallen kroonprins Maaskant en de blamerende bekeruitschakeling tegen eerstedivisionist MVV zijn de zorgen en onrust weer terug. Willem II voetbalt regelmatig leuk mee, maar de kleinste tegenslag heeft meteen zijn weerslag op de spelers die de bal liever niet dan wel lijken te willen hebben. Een voorlaatste klassering in de Eredivisie is het resultaat. Kenners, supporters en de spelers zelf zijn het erover eens: dit is de club onwaardig.

De huidige malaise zorgt ook voor verbazing, want vorig seizoen dacht Willem II na een aantal teleurstellende seizoenen de weg omhoog te zijn ingeslagen. Na het vertrek van wonderdokter Co Adriaanse – die Champions League haalde met zijn ploeg – ging het alleen maar minder. Met de kroonprins van het trainersgilde, Robert Maaskant, zou Willem II weer een rol van betekenis moeten gaan spelen. De trainer haalde vorig seizoen de bekerfinale met zijn ploeg, maar kon niet voorkomen dat er voortdurend onrust was. Exemplarisch was de 7-0 nederlaag in De Kuip, een duel waarin de Tilburgers zich niet voor het eerst de gehele wedstrijd lieten afbluffen.

Er zal Willem II veel aan gelegen zijn om zich niet opnieuw gewillig te laten afstraffen in De Kuip. De ploeg loopt bepaald niet over van vertrouwen en Zwamborn zal er dan ook op hameren dat strijdlust alles moet compenseren. De trainer kan daarbij het duel ADO-Feyenoord aanstippen en terecht opmerken dat de passie van de Hagenaars de doorslag gaf. Feyenoord kan het zich donderdag dan ook niet permitteren het duel te gemakkelijk op te nemen. Ook vanwege het gegeven dat de Willem II-selectie genoeg kwaliteit herbergt om het de Rotterdammers moeilijk te maken. Het grootste probleem lag vooralsnog alleen in de aanval, want gescoord wordt er te weinig in Tilburg. Dat Martijn Reuser met middenvelder Tom Caluwé clubtopscorer is met drie treffers zegt wat dat betreft alles. Willem II schreeuwt om een scorende spits. Achterin had Willem II de zaken tot twee maanden terug redelijk op orde, maar de laatste acht duels toont ook die linie zich niet meer betrouwbaar. Eenentwintig tegentreffers in de laatste acht duels zijn wat dat betreft alleszeggend. Willem II, waar Kevin Bobson en Iwan Redan deze week uit de selectie werden gezet, kan alleen maar hopen dat het einde van de lijdensweg in zicht is.

Feyenoord – Willem II
Donderdag 29 december om 20:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Sichem

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly (Ono), Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.
Willem II: Zois; Delanoy, Smit, Van Nieuwstadt, Van der Haar; Fehér, Reuser, Agustien, Ceesay; Hadouir en Kerekes.


LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
13/2/2005 Feyenoord - Willem II 7-0
26/10/2003 Feyenoord - Willem II 2-1
26/10/2002 Feyenoord - Willem II 5-1
25/11/2001 Feyenoord - Willem II 3-1
26/11/2000 Feyenoord - Willem II 1-0

UIT
30/10/2005 Willem II - Feyenoord 1-3
22/8/2004 Willem II - Feyenoord 0-4
29/2/2004 Willem II - Feyenoord 0-3
25/5/2003 Willem II - Feyenoord 1-1
5/5/2002 Willem II - Feyenoord 0-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×