MAANDAG 26 DECEMBER; 12.30 UUR: FEYENOORD - AZ

Feyenoord komt maandag na 32 jaar weer eens in actie op Tweede Kerstdag. Het affiche liegt er niet om, want op voorhand is Feyenoord-AZ de mooiste confrontatie van alle tien de kerstduels die er tussen 1954 en 1973 aan vooraf gingen. Erwin Koeman kijkt er dan ook naar uit. ‘Het is een absolute topwedstrijd. We spelen tegen een beter ingespeelde ploeg, maar dat hoeft niets te zeggen. We hebben wel aangetoond dat we op het vlak van kwaliteit, teamgeest en karakter ons mannetje staan in de topwedstrijden. Ik verwacht dan ook een heftige wedstrijd’, aldus de trainer.

Feyenoord en AZ leven op compleet andere wijze toe naar de confrontatie van aanstaande maandag. AZ staat bovenaan in de Eredivisie, won van RKC in de competitie, bereikte de kwartfinale van de beker en komt met veel zelfvertrouwen naar De Kuip. De ploeg van Koeman verloor de koppositie door de nederlaag tegen ADO en werd ook nog eens uitgeschakeld in het bekertoernooi, wat de stemming er niet bepaald beter op maakte. Toch verwacht Koeman niet dat de voorbereiding ook maar enige rol zal spelen als het eerste fluitsignaal heeft geklonken. ‘Dit is een topduel en de spelers kunnen zich daar misschien toch iets meer op focussen’, zegt hij. ‘Tegen AZ kan niemand op zestig of zeventig procent spelen, want dat word je noodlottig. Tegen ploegen als RBC en ADO is er het gevaar dat sommige spelers op voorhand denken beter te zijn waardoor ze onbewust minder scherp zijn tegen een tegenstander die meer dan honderd procent brengt. Dat is één reden. Daarnaast is er natuurlijk ook een aantal factoren die van invloed is zoals een domme fout of een strafschop die wel of niet wordt gegeven. Maar het is wel duidelijk dat wij niet stabiel genoeg zijn.’

Het is ook niet meer dan logisch, sprak Koeman. ‘Ik heb het zelf ook meegemaakt. De ene week speelde ik dan geweldig tegen een topclub en de week erna was het niks. Daar moet een voetballer mee leren omgaan. Het is voor mij van belang om te zien of een speler zich daarin verbetert. De één doet dat wel. Op de mindere plekken hoop ik betere spelers neer te kunnen zetten om uiteindelijk een constante ploeg te krijgen. AZ is wat dat betreft verder, dat is ook een meer ingespeelde ploeg die al jaren samen is.’

Het is interessant om te zien met welke rechtsback Koeman maandag aantreedt. De trainer zal in tegenstelling tot het duel met Roda JC weer met vier verdedigers gaan spelen, wat de terugkeer van Pascal Bosschaart tot gevolg zal hebben. Op de rechtsbackpositie is het niet duidelijk wie de voorkeur krijgt: Pieter Collen of Alexander Östlund. De Zweed werd tegen Roda gepasseerd. Collen speelde negentig minuten mee en deed dat, zonder een stempel op het duel te kunnen drukken, verdienstelijk. De Belg, die tot eind van de maand de kans krijgt zich in het eerste te bewijzen, zal er de komende dagen op het trainingsveld alles aan te doen om opnieuw te mogen spelen. Dat zal ook gelden voor Sebastián Pardo, die vanwege het versterkte middenveld tegen Roda JC mee mocht spelen maar tegen AZ waarschijnlijk weer op de reservebank plaats mag nemen.

DE TEGENSTANDER

Dat Louis van Gaal een vakman is, was al jaren bekend. Maar in Alkmaar bewijst de oud-Spartaan het nog eens even heel fijntjes. Van Gaal is er in geslaagd door de herinnering aan toptrainer Co Adriaanse in mum van tijd te doen vervagen. Door voort te bouwen op het fundament dat Adriaanse legde, maar ook door een eigen Van Gaal-saus toe te voegen aan de toch al behoorlijk ideale mix van talent en ervaring in Alkmaar. AZ vaart er wel bij, want de Noord-Hollanders komen naar de Kuip als koploper van de eredivisie.

AZ maakte de laatste jaren onder Co Adriaanse een zeer gestage groei door. Adriaanse zag echter in dat hij de ploeg niet nog verder kon brengen en dat alleen een absolute toptrainer voor het laatste stapje naar de top van het Nederlandse voetbal kon zorgen. Daarom koos hij voor een buitenlands avontuur en adviseerde hij voorzitter Dirk Scheringa om alles in het werk te stellen om Louis van Gaal als zijn opvolger aan te stellen. Wat Scheringa wil gebeurt en zo kon het dat de man die met Ajax kampioen van Europa en de wereld werd en met Barcelona van Spanje, neerstreek in de nietige Alkmaarderhout.

Het aantrekken van Van Gaal - wiens echtgenote Truus nog altijd hartstochtelijke sympathieën koestert voor Feyenoord - blijkt nu een gouden greep. Voor sterkhouders als Landzaat, Perez, Timmer en Mathijsen betekende de komst van de gelouterde oefenmeester precies die nieuwe impuls die zij nodig hadden na toch wel vermoeiende jaren onder Adriaanse. En AZ is nu in staat nog een tandje hoger te schakelen en bijna elke tegenstander kansloos te laten. ‘Zijn wij nou zo slecht of is AZ nou zo goed?’, haalde RKC-trainer Adrie Koster vorige week, gespeeld wanhopig, beroemde woorden van Louis van Gaal aan, nadat zijn elftal dol was gespeeld in Alkmaar.

Een tweede gouden greep is het aantrekken van Shota Arveladze geweest. Vorig jaar ontbrak het AZ nogal eens aan een scorende spits. De Georgiër laat zien na een aantal jaren Schotland nog even fris en scherp te zijn als toen hij met Ajax topscorer van de eredivisie werd. Daarmee is hij precies de speler die de Alkmaarders vorig jaar in de eindfase van het seizoen zo node misten.

Een en ander heeft tot gevolg dat AZ meer nog dan vorig seizoen aanspraak zal maken op de eerste landstitel sinds 1981. In De Kuip zullen de Alkmaarders maandag proberen alvast de officieuze titel van Winterkampioen in de wacht te slepen. De ‘trackrecord’ van Louis van Gaal tegen Feyenoord biedt hen wat dat betreft voldoende houvast.

Feyenoord – AZ
Maandag 26 december om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Collen (Östlund), Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.
AZ: Timmer; Steinsson, Jaliens, Mathijsen, De Cler; Landzaat, De Zeeuw, Sektioui; Perez, Huysegems en Arveladze.

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
3/4/2005 Feyenoord - AZ 4-2
11/2/2004 Feyenoord - AZ 0-3
15/12/2002 Feyenoord - AZ 6-1
10/3/2002 Feyenoord - AZ 4-1
19/8/2000 Feyenoord - AZ 2-0

UIT
31/10/2004 AZ - Feyenoord 4-1
14/9/2003 AZ - Feyenoord 2-2
15/2/2003 AZ - Feyenoord 1-4
20/10/2001 AZ - Feyenoord 1-3
4/2/2001 AZ - Feyenoord 0-3

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×