ZONDAG 18 DECEMBER; 12:30 UUR: ADO DEN HAAG - FEYENOORD

De wedstrijd tegen ADO Haag wierp ruim een week voor aanvang al zijn schaduw vooruit. Erwin Koeman sprak kort na de zege op PSV over de noodzaak van een overwinning op ADO. Onderschatting is absoluut niet aan de orde, sprak de trainer. ‘De strijd die wij brachten tegen PSV zal ADO tegen ons brengen. We hebben de overwinning op PSV gevierd, maar nu is het tijd voor de volgende moeilijke wedstrijd’, aldus Erwin Koeman.

Nog maar drie weken geleden won Feyenoord met machtsvertoon van Heracles. De daaropvolgende wedstrijd tegen het dramatisch presterende RBC werd door velen als formaliteit gezien. De drie punten leken – ondanks de waarschuwende woorden van Koeman – nog voor het beginsignaal op zak. Het werd uiteindelijk één punt, nadat de Rotterdammers van een 2-0 achterstand terugkwamen. ‘We moeten nu – na dat gelijkspel tegen RBC - niet het gevoel hebben: als dat maar goed gaat’, zegt Koeman. ‘Dat zou een verkeerde opvatting zijn. We moeten ons na PSV niet rijker rekenen dan we zijn, maar we mogen onszelf ook niet onderschatten. Die balans moet je vinden. We mogen de wedstrijd tegen ADO niet lichtzinnig opnemen. Zij focussen zich met meer dan honderd procent op die wedstrijd en zullen alles er aan doen om ons uit ons spel te halen. Wij zullen er ons tegen moeten wapenen.’

Dat zal hoogstwaarschijnlijk gebeuren met Ali Boussaboun. De Marokkaanse aanvaller heeft al weken last van een hielblessure en verliet vrijdag voortijdig het trainingsveld. ‘Maar ik verwacht hem fit’, aldus Koeman. De kans is groot dat Koeman zondag dezelfde basiself opstelt als tegen PSV, al is alleen de invulling van de linksbackpositie nog een vraagteken. Koeman gaf Pascal Bosschaart vorige week de voorkeur boven Ferne Snoyl. Dat had veel te maken met de aanwezigheid van PSV’er Farfan. ‘Het verschil in kwaliteit tussen beide spelers is niet groot, maar Pascal brengt meer fysiek. Vandaar mijn keuze voor die wedstrijd’, aldus Koeman, die niet inging op wie van de twee tegen ADO de voorkeur krijgt.

Shinji Ono ontbreekt zeker aan Rotterdamse zijde. De middenvelder heeft de groepstraining nog niet hervat. Patrick Mtiliga is fit verklaard door de medische staf, al betekent dat niet dat de Deen inzetbaar is. De langer geblesseerden Nicky Hofs, Cory Gibbs, Tim Vincken en Alfred Schreuder zijn er eveneens niet bij.

DE TEGENSTANDER

De thuiswedstrijd tegen Feyenoord lijkt voor ADO Den Haag op het perfecte moment te komen. De Hagenaars brachten zichzelf de afgelopen maanden onnodig in de problemen, maar met twee opeenvolgende zeges heeft de ploeg van Frans Adelaar zichzelf lucht gegeven. Het optimisme overheerst daarmee weer bij de Haagse club, die niet alleen sportief aan de weg timmert. Ruim twee weken geleden werd de symbolische eerste paal geslagen voor het nieuwe stadion dat over iets minder dan twee jaar nabij het Prins-Clausplein in gebruik wordt genomen. Nu ADO de weg omhoog lijkt te hebben gevonden is de aandacht even afgeleid van de sportieve druk. De naam van het nieuwe stadion is een ‘hot item’, waarbij de fans met clubheld Aad Mansveld hun voorkeur collectief hebben uitgesproken. De kans dat het bestuur aan die wens gehoor geeft is – gezien de financiële noodzaak om een commerciële naam te voeren – klein, maar de discussie op zichzelf is het bewijs dat alles en iedereen bij ADO weer naar de met goede moed naar een zeer waarschijnlijk mooie toekomst kijkt.

Op de lange termijn wel te verstaan. Maar zoals bij elke club bepaalt de korte termijn de stemming en die was tot nog maar twee geleden niet bepaald optimaal te noemen. ADO zette een dramatische reeks neer met opeenvolgende nederlagen tegen Willem II, RKC, Vitesse, FC Groningen en AZ. De start van de competitie was nog aardig met winst op Heerenveen, en twee gelijke spelen tegen FC Twente en Ajax in de Arena. Vooral het succesje in de Arena zorgde voor een opperbeste stemming, die na de vele nederlagen die erop volgden weer net zo snel verdween. Volgens de aan ADO-verhuurde  Edwin de Graaf, die ook nog niet kon brengen wat er van hem verwacht werd, had veel te maken met de tussentijdse versterkingen. ‘Er kwam, terwijl het seizoen bezig was, een aantal jongens bij waar ook ik toe behoorde. We hadden tijd nodig om ingespeeld te raken. Pas in de uitwedstrijd tegen Sparta van twee weken geleden zag het er goed uit. Ik denk dat we nu de punten gaan sprokkelen. Dit is een veel te goede ploeg om in de onderste regionen te spelen’, aldus De Graaf, die zondag hoogstwaarschijnlijk niet fit genoeg is om te spelen.

Dat laatste bewees ADO met cruciale zeges op Sparta en RBC. Met de zes punten uit de laatste twee duels kan de thuisploeg met alle vertrouwen en zonder enige vorm van druk naar het duel met Feyenoord toewerken. Geruggensteund door de trouwe en fanatieke aanhang op Midden-Noord staat Feyenoord een heet middagje te wachten, denkt ook De Graaf. ‘Als Feyenoord in vorm is en een topdag heeft, verwacht ik dat ze het klassenverschil met een overwinning tot uitdrukking brengen. Maar als ze even wat minder spelen, zullen wij het verschil maken met onze werklust. Daar moeten wij het van hebben en met ons publiek erachter staat Feyenoord een zware wedstrijd te wachten. Ik heb niet het gevoel dat Feyenoord met een ontspannen gevoel naar Den Haag komen.’ Met de kansloze nederlaag van precies een jaar geleden nog in het achterhoofd is het woord aan de ploeg van Koeman om een herhaling te voorkomen.

ADO Den Haag – Feyenoord
Zondag 18 december om 12:30 uur in het Zuiderpark
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen
ADO Den Haag: De Vries; Rijaard, Saeijs, Saavreda, El-Akchaoui; Stroeve, Rankovic, Van der Leegte, Kolkka; Den Ouden en Mols.
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart (Snoyl); Ghaly, Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE ONTMOETINGEN

UIT
19-12-2005 ADO Den Haag-Feyenoord 2 - 0
15-02-2004 ADO Den Haag-Feyenoord 2 - 2
13-10-1991 FC Den Haag-Feyenoord 1 - 4
05-05-1991 FC Den Haag Feyenoord 0 - 2
08-04-1990 FC Den Haag-Feyenoord 2 - 0

THUIS
22-05-2004 Feyenoord-ADO Den Haag 6 - 3
07-12-2003 Feyenoord-ADO Den Haag 4 - 1
12-01-1992 Feyenoord-FC Den Haag 3 - 0
25-11-1990 Feyenoord-FC Den Haag 0 - 2
01-11-1989 Feyenoord-FC Den Haag 0 - 2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×