ZONDAG 11 DECEMBER; 12.30 UUR: FEYENOORD – PSV

Erwin Koeman leeft vol van goede moed toe naar de topper tegen PSV. De trainer is ervan overtuigd dat zijn ploeg de kwaliteiten heeft om de Champions League-overwinteraar te verslaan. ‘Ik ben positief over onze kansen, al is PSV verder dan wij zijn. Ik kijk uit naar de wedstrijd en ben net als de rest van de staf erg benieuwd hoe we voor de dag komen. We doen nog goed mee. De vraag is of we het vol kunnen houden. Wat dat betreft weten we na zondag misschien meer’, aldus de trainer.

PSV maakt zowel op het nationale als internationale vlak grote indruk. Toch is Feyenoord verre van kansloos in de ogen van Koeman, die nog steeds het kampioenschap als doel stelt. ‘Het doel is niet om dit seizoen vijfde te worden om zo via de Play-offs alsnog in de Champions League te komen. Dat vind ik geen gezonde gedachte. De intentie is om zo lang mogelijk mee te doen. Op de lange termijn voor het kampioenschap, op de korte termijn om met een overwinning op PSV langszij te komen. Het is een stabiele ploeg, die na het succesvolle seizoen niet veel aan kwaliteit heeft ingeboet. Er is een aantal spelers bijgekomen en dat zorgt voor een bepaalde frisheid. Maar wij hebben ook een goede ploeg, die in staat is om van PSV te winnen.’

Naast de wedstrijd sprak Koeman tijdens de persconferentie ook over Kalou en zijn leermeester Hiddink. Over de Ivoriaan, die vrijdag te horen kreeg dat zijn beroep inzake de versnelde naturalisatie grondig was verklaard, was hij kort. ‘Ik ben blij voor Salomon en het was aan hem te merken dat hij ook gelukkig was met het nieuws. Het is nu afwachten, want de Minister heeft nog de kans in beroep te gaan.’ Daarnaast waren er nog de lovende woorden voor Guus Hiddink. Koeman: ‘Zijn kracht? Zijn persoonlijkheid en uitstraling, inclusief het succesvolle delegeren en verstand van voetbal. Hij is niet alleen een grote trainer, maar ook een gezellige man. Voor een trainerscarrière als die van Guus zou ik tekenen, maar het lijkt me dat elke trainer dat zou doen.’

Romeo Castelen en Shinji Ono zijn zondag niet inzetbaar. Castelen liep tegen een terugslag in zijn revalidatieproces aan, waardoor hij de rest van het jaar niet meer in actie komt. Ono lijkt geheel fit, maar dat is maar schijn. ‘Met positiespelletjes kan hij goed mee doen, maar bij de partijvorm haakt hij af. Het is nog te risicovol om de duels in te gaan, aangezien de wond nog niet volledig is dichtgegroeid, zo bleek uit de MRI-scan. Ik hoop dat hij met een week of uiterlijk anderhalve week de groepstraining kan hervatten’, aldus Koeman, die ook niet kan beschikken over de langer geblesseerden Gibbs, Mtiliga, Schreuder, Hofs en Vincken.

DE TEGENSTANDER

Het is voor de Feyenoord-supporters zondag balanceren tussen hoop en vrees. Zal Feyenoord winnen en daarmee langszij komen op de ranglijst of loopt de achterstand op tot zes punten? Het verleden biedt enig houvast. Feyenoord groeide in De Kuip immers uit tot ‘angstgegner’ voor PSV, dat van de 49 ontmoetingen maar 8 keer wist te winnen. De huidige resultaten van de Eindhovenaren geven – vreemd genoeg - ook wel iets van vertrouwen. Bij de ‘verplichte’ nummers (NAC, ADO, Sparta) kwam PSV nooit serieus in de problemen en ook AC Milan, Ajax en AZ wisten de Brabanders geen punten afhandig te maken. Maar dat betrof allemaal thuiswedstrijden. In uitduels heeft de ploeg van Guus Hiddink het moeilijker, wat internationaal bleek uit de ruime nederlagen bij Schalke 04 en Fenerbahçe. De enige nederlaag in de Eredivisie werd eveneens op vreemde bodem geleden. FC Groningen was in september met 1-0 te sterk. Bij FC Twente en Heerenveen werd met minimaal verschil gewonnen, terwijl het duel met RKC Waalwijk een doelpuntenfestijn én puntenverlies tot gevolg had (4-4). De koploper van de Eredivisie boekte een indrukwekkende serie resultaten, maar met het vergrootglas op de uitresultaten blijkt zelfs het zo oppermachtige PSV zwakheden te kennen. Die wetenschap en – niet te vergeten – de prima prestaties van de ploeg van Koeman zal zeker voor de aftrap voor het nodige optimisme zorgen bij het Legioen.

Waar PSV het in de Champions League nog moest doen zonder de niet speelgerechtigde Arouna Koné, zal de spits zondag wel inzetbaar zijn. De verwachting is dan ook dat de Eredivisie-topper Ivoriaans vuurwerk zal opleveren. De vrienden Kalou en Koné zullen erop gebrand zijn van elkaar te winnen, wat ongetwijfeld weer fraaie individuele staaltjes van de twee baltovenaars tot gevolg gaat hebben. Koné is niet de enige aanvaller om rekening mee te houden. Jefferson Farfán, international misschien nog wel meer gevreesd dan nationaal, is een plaag aan de rechterkant. De Peruviaan is daarnaast uiterst productief en verzorgde éénderde van de Eindhovense productie. De selectie van PSV herbergt nog meer spelers die op het technische en tactische vlak het verschil kunnen maken. Wat te denken van Phillip Cocu, die zich zelfs in een duel met AC Milan op laatstgenoemde vlak wist te onderscheiden. Ibrahim Afellay ontwikkelt zich in de schaduw van de meester en de Belg Timmy Simons is een hele nuttige kracht gebleken. Hoewel voorgenoemde spelers door het eigen publiek en de media bewierookt worden, speelt geen van deze spelers in de sterkste linie van het elftal: de verdediging. Daar leggen André Ooijer en Alex wekelijks de eredivisiespitsen aan banden. PSV incasseerde met afstand het minste aantal treffers in de Eredivisie. Slechts negen keer werd doelman Gomes gepasseerd. Bijna de helft van dat aantal treffers (vier) werd door RKC gemaakt, wat de verdedigende prestatie in de andere dertien wedstrijden (vijf tegendoelpunten) alleen maar indrukwekkender maakt.

De editie van vorig jaar bewijst dat Feyenoord wat dat betreft niet hoeft te wanhopen. Het duo Zoetebier/Gomes zette vorig seizoen een nieuwe record neer door maandenlang de nul te houden. Het was uiteindelijk een Feyenoorder die het veelsproken record op 1.159 minuten vaststelde. Salomon Kalou scoorde tegen PSV en in diezelfde wedstrijd volgden Shinji Ono en Bart Goor zijn voorbeeld (3-3). Gomes bewaart wat dat betreft slechte herinneringen aan De Kuip en als het aan K2 ligt, beleeft de Braziliaanse doelman iets minder dan een jaar na dato een déjà vu.

Feyenoord – PSV
Zondag 11 december 2005 om 12.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl; Ghaly, Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.
PSV: Gomes; Lucius, Ooijer, Alex, Lamey; Simons, Cocu, Culina; Vennegoor of Hesselink, Koné en Farfán.


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIEONTMOETINGEN

THUIS
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/9/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/5/2003 Feyenoord - PSV 3-1
16/12/2001 Feyenoord - PSV 0-0
25/2/2001 Feyenoord - PSV 1-2

UIT
15/5/2005 PSV - Feyenoord 4-2
14/3/2004 PSV - Feyenoord 0-1
17/11/2002 PSV - Feyenoord 1-2
14/4/2002 PSV - Feyenoord 2-0
12/11/2000 PSV - Feyenoord 1-0
 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×