ZATERDAG 3 DECEMBER; 19.30 UUR: RBC ROOSENDAAL – FEYENOORD

Terwijl de wedstrijd tegen PSV steeds meer gaat leven, doet Erwin Koeman er alles aan zijn ploeg te focussen op het duel met RBC. Dat zijn ploeg in vorm is, RBC dramatisch presteert en iedereen uitgaat van een zege voor Feyenoord, is volgens Koeman niet relevant. ‘Ik heb daar geen boodschap aan. Het zou kunnen dat het tegen RBC moeilijker wordt dan volgende week tegen PSV. Dit voelt misschien voor sommigen als een tussendoortje, maar ik vind niet dat wij de klasse hebben om het duel zo te benaderen. Tegen RBC word je kampioen, niet tegen PSV. Al helpt winnen natuurlijk wel’, aldus de trainer.

Koeman kent zo zijn zorgen voor het duel met de Brabanders. Dirk Kuyt is een vraagteken door een lichte kuitblessure. Op zaterdag wordt bekeken of de Katwijker fit genoeg is. De verwachting is dat Kuyt het redt, aangezien hij vrijdagochtend vol met de groep mee trainde. Ook Serginho Greene is wellicht niet inzetbaar. De verdediger heeft last van wat klachten aan de heup en moest donderdag en vrijdag de training voortijdig verlaten. Met de wetenschap dat Karim Saidi ook niet fit is, blijven er weinig centrale verdedigers over. Het betekent mogelijk de terugkeer van Christian Gyan in het centrum van de verdediging, al is de kans groot dat Greene ‘gewoon’ inzetbaar is.  Romeo Castelen is dat zeker niet. De aanvaller heeft nog teveel last van een hamstringblessure en wordt vervangen door Ali Boussaboun. Goed nieuws is dat de van een schorsing teruggekeerde Patrick Paauwe weer deel uit maakt van de selectie.

Ondanks de crisisstemming bij RBC verwacht Feyenoords trainer een gemotiveerde opponent. ‘Juist vanwege de moeilijke situatie waarin ze zitten’, zei de trainer, die nog maar benadrukte het duel niet licht op te nemen. ‘En ik kan het me niet voorstellen dat de spelers het wel lichtzinnig opnemen. Op basis van de inzet op de trainingen denk ik dat het goed zit. Ik heb echt niet het idee dat we daar even met twee vingers in de neus gaan winnen.’

Shinji Ono trainde vrijdag lang en goed met de groep mee, maar zal nog geen deel uitmaken van de selectie. ‘Dit was pas de eerste echte keer dat hij meetrainde met de groep. Hij is nog niet wedstrijdfit en moet oppassen in de duels’, aldus de trainer, die de afgelopen week Pieter Collen weer bij zijn selectie haalde.

DE TEGENSTANDER

RBC Roosendaal is dit seizoen bezig aan het vierde opeenvolgende jaar in de Eredivisie. Voor de kleine Brabantse club is dat een prestatie van formaat. Nadat RBC in 2000 voor het eerst het hoogste platform bereikte, volgde meteen de ontnuchterende degradatie. Een jaar later keerde de ploeg van toenmalig trainer Robert Maaskant weer terug en sindsdien wist de sympathieke club te overleven, al ging dat niet altijd even eenvoudig. Zo was RBC vorig seizoen dichtbij degradatie, maar de succesvol verlopen nacompetitie behield de club voor het hoogste niveau. Het lijkt uitstel van executie te zijn geweest.

RBC zit momenteel in zwaar weer. Met slechts drie punten uit dertien wedstrijden, de dramatische vorm en de crisis binnen de club lijkt degradatie nu al bijna onafwendbaar. De ploeg van Dolf Roks wist zelfs nog niet één keer te winnen en moet maar hopen dat de nummers zestien (ADO, negen punten) en zeventien (Willem II, acht punten) niet opeens punten gaan sprokkelen. Wil de Roosendaalse ploeg nog voor de kentering zorgen moeten er deze maand punten worden gepakt in de duels met ADO Den Haag en Sparta.

Of dat lukt, is maar zeer de vraag. Het rommelt bij RBC, waar José Fortes Rodriquez na zijn beledigende uitspraken aan het adres van scheidsrechter Temmink weer in genade is aangenomen. De geboren Spanjaard zorgde er tot groot ongenoegen van de clubleiding wel voor dat RBC landelijk slecht in het nieuws kwam. Diezelfde beleidsbepalers in het algemeen en voorzitter Jan Pollemans in het bijzonder waren daar afgelopen week zelf veroorzaker van. Trainer Dolf Roks werd op straat gezet, maar een uur na die mededeling kreeg Roks zijn baan weer terug. De spelersgroep had Pollemans weten te overtuigen, waarop Roks weer werd aangesteld. Het zegt alles over de situatie van RBC, dat ook nog eens op een ander vlak een zware klap kreeg toegediend. Arjan Ebbinge scheurde eind oktober zijn dunne darm, werd vijf keer geopereerd en belandde op de intensive care. Op dit moment is de vraag of hij ooit nog zal voetballen niet aan de orde. In leven blijven is de grootste zorg voor RBC’s centrale verdediger.

RBC, waar Danny Guijt vorige week ook nog eens voor de derde keer (!) dit seizoen zijn middenvoetsbeentje brak, kan tegen het in het vorm verkerende Feyenoord wel een opsteker gebruiken. Maar de kans op een herhaling van de zege in 2002, de enige die RBC tot dusver tegen Feyenoord boekte, is gezien alle problemen wel erg klein. Maar hoop doet leven, hebben Ebbinge, Roks en de fans inmiddels aan den lijve ondervonden. Het is aan Feyenoord die hoop zo snel mogelijk de kop in te drukken.

RBC Roosendaal – Feyenoord
Zaterdag 3 december om 19:30 uur in het RBC-stadion
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen
RBC: Volders; Paap, Molenaar, Roumani, Fleur; Daelemans, De Lange, Acuña; Kpaka, Elkhattabi en Marcelino.
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl; Ghaly, Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.


LAATSTE COMPETITIEONTMOETINGEN

THUIS
27/2/2005 Feyenoord - RBC Roosendaal 3-0
5/10/2003 Feyenoord - RBC Roosendaal 2-0
27/4/2003 Feyenoord - RBC Roosendaal 1-0
2/11/2000 Feyenoord - RBC Roosendaal 5-1

UIT
25/9/2004 RBC Roosendaal - Feyenoord 0-4
9/5/2004   RBC Roosendaal - Feyenoord 1-4
28/9/2002 RBC Roosendaal - Feyenoord 4-2
27/5/2001 RBC Roosendaal - Feyenoord 0-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×