ZONDAG 27 NOVEMBER; 14.30 UUR: FEYENOORD – HERACLES ALMELO

Met een zware uitwedstrijd achter de rug en een maand met twee topduels (PSV,AZ) op komst, is het voor Erwin Koeman zaak om zijn spelers bij de les te houden. Zondag komt Heracles naar De Kuip en volgende week zaterdag wacht RBC in Roosendaal. ‘Het zijn twee wedstrijden waarin punten te verliezen en niet te winnen zijn. Maar van onderschatting kan in mijn ogen geen sprake zijn. Vooral niet met het oog op de resultaten van Heracles tegen PSV, AZ en Ajax. We zijn gewaarschuwd’, aldus Koeman.

De trainer is niet bang dat zijn ploeg teveel bezig is met de aanstaande topduels en de actualiteit (Heracles en RBC) uit het oog verliest. Koeman: ‘Ik kan het me niet voorstellen. Ik denk er in elk geval nog helemaal niet aan. Ik ben nu met Heracles bezig. Natuurlijk zijn wij beter, maar dat waren PSV, AZ, Ajax en Heerenveen ook. Heracles verdedigt uitstekend, speelt compact, voert de counter goed uit en legt een gezonde agressie aan de dag. Het is een lastige tegenstander waartegen we het zeker niet cadeau krijgen.’

Feyenoord kent in de aanloop naar het duel de nodige personele problemen, waardoor het niet te zeggen is met welke elf Koeman zal starten. De trainer wist dat op vrijdag zelf ook niet, aangezien pas op zaterdag duidelijk zal worden of Ali Boussaboun (voetkneuzing) kan spelen. Als de Marokkaan op tijd fit is, zal hij hoogstwaarschijnlijk starten. Koeman kan er anders voor kiezen om John Owoeri of Diego Biseswar op te stellen. Laatstgenoemd 17-jarige talent maakte vorige week zijn eerste doelpunt, wat Feyenoord de overwinning opleverde in Kerkrade. De van zijn jukbeenbreuk herstelde Owoeri traint sinds deze week weer met de groep. Vraagtekens zijn er ook op het middenveld, waar Patrick Paauwe ontbreekt door een schorsing en Nicky Hofs, Alfred Schreuder en Shinji Ono door blessures niet inzetbaar zijn. Waarschijnlijk kiest Koeman er voor om Sebastián Pardo op te stellen, al is het ook mogelijk om Pascal Bosschaart op die plek in te zetten. De Rotterdammer kan prima op die positie uit de voeten, zo bewees hij de afgelopen weken bij Jong Feyenoord.

Naast de eerder genoemde blessuregevallen zijn ook Romeo Castelen en Karim Saidi zeker niet van de partij. Beide kampen met een hamstringblessure en zullen naar verwachting volgende week de buitentraining hervatten.

DE TEGENSTANDER

Tijdens de afgelopen zomer zag Heracles-coach Peter Bosz zijn taak per voorbeschouwing makkelijker worden. Want zowat in elk zichzelf respecterend medium werd de Almelose vereniging bij voorbaat tot degradatiekandidaat nummer één gebombardeerd. ‘Dan kunnen we het nooit slechter doen dan de verwachtingen’, lachte Bosz en toog aan het werk. Naarmate het verwachtingspatroon van de buitenwereld daalde, werd zijn team hechter. En terwijl de winterstop in aantocht is en er al drie ontmoetingen met topclubs gespeeld zijn, staat de promovendus op een keurige twaalfde plaats. AZ, PSV en Ajax beten hun tanden al stuk op de stugge Tukkers uit het Polman Stadion. Wordt Feyenoord het volgende slachtoffer van de reuzendoder?

Vóór aanvang van dit seizoen werd Heracles eigenlijk alleen besproken vanwege de kunstmat die het Polman Stadion ‘siert’. Hoewel de discussie over het namaakveld nog allerminst geluwd is, is oud-Feyenoorder Peter Bosz er in geslaagd zijn ploeg om een hele andere reden op de kaart te zetten. De kampioen van de Gouden Gids Divisie houdt zich namelijk boven verwachting staande op het allerhoogste niveau. Bosz heeft een tamelijk solide formatie neergezet die op twee uitglijders na (0-4 tegen Twente en 5-1 verlies bij Vitesse) prima meedoet in de eredivisie. Tegen topclubs presteert de Overijsselse club bovendien meer dan optimaal. AZ, PSV en Ajax konden niet van het veerkrachtige elftal winnen en Heerenveen zag zich in het eigen Abe Lenstra Stadion zelfs geklopt.

Het geheime ingrediënt van Bosz’ succesformule is zijn ‘Duitse’ as, met daarin op de eerste plaats routinier Nico-Jan Hoogma, in Nederland veel te lang ondergewaardeerd maar tijdens zijn jaren in de Bundesliga wel op waarde geschat. De verdediger zorgt er zowel binnen als buiten de lijnen voor dat zijn ploeggenoten het wel uit hun hoofd laten hun taken te verwaarlozen en gaat daarnaast zelf voorop in de strijd. Hoogma weet zich in de rug gesteund door zijn Duitse voetbalvriend Martin Pieckenhagen en heeft voor zich ook nog eens de ervaring van oud-Feyenoorder Rob Maas, ook goed voor vijf Bundesliga-jaren. Het stevige Teutoonse skelet van Heracles is door Bosz aangekleed met jong talent. Exponenten daarvan zijn middenvelder Sergio Hellings, de Estse linksback Ragnar Klavan en de deels bij PSV opgeleide Belg Jan Wuytens, die de rest van de linkerflank bestrijkt. Voeg er de onberekenbare spitsen Kwame Quansah en Gert Jan Tamerus aan toe en duidelijk is dat Bosz over een degelijke selectie beschikt.

Afgelopen weekend bewees Heracles in ieder geval dat het van een heel ander niveau is dan rode lantarendrager RBC, dat alle hoeken van het veld te zien kreeg en uiteindelijk goed wegkwam met een 3-0 nederlaag. Heracles zal dit seizoen vast nog wel eens tegen een zeperd aanlopen, maar de kans dat de Almeloërs al na één seizoen weer terugkeren naar de Gouden Gids Divisie is inmiddels vrijwel nihil. En dat is een prestatie van formaat van coach Peter Bosz.

Feyenoord – Heracles Almelo
Zondag 27 november 2005 om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl; Ghaly, Pardo, De Guzman; Boussaboun (Owoeri/Biseswar), Kuyt en Kalou.
Heracles Almelo: Pieckenhagen; Jansen, Hoogma, Smit, Höcher; Nurmela, Hellings, De Vries; Tamerus, Quansah en Calincov.


LAATSTE TIEN COMPETITIEONTMOETINGEN

THUIS
23/12/1962 Feyenoord – Heracles 6-2
2-2-1964 Feyenoord – Heracles 1-1
28-3-1965 Feyenoord – Heracles 5-0
13-3-1966 Feyenoord – Heracles 5-2
21-8-1985 Feyenoord – Heracles 5-1

UIT
16/6/1963 Heracles – Feyenoord 3-6
15/9/1963 Heracles – Feyenoord 3-0
8/11/1964 Heracles – Feyenoord 1-5
12/9/1965 Heracles – Feyenoord 1-3
22/12/1985 Heracles – Feyenoord 2-5

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×