ZONDAG 20 NOVEMBER; 12.30 UUR: RODA JC - FEYENOORD

Romeo Castelen werd ongewild de meest besproken Feyenoorder in de aanloop naar het treffen met Roda JC. De rechtsbuiten ontbreekt door een hamstringblessure, die hij opliep bij Jong Oranje. Erwin Koeman sprak op vrijdag openlijk zijn frustratie uit over de blessure die zijn inziens voorkomen had kunnen worden. ‘Er is bij de KNVB te onvoorzichtig te werk gegaan. Wij zitten nu met de problemen, want we missen een belangrijke speler met een moeilijke wedstrijd voor de boeg.’

Koeman ging twee dagen voor de wedstrijd tegen de Limburgers uitgebreid in op de ‘affaire Castelen’. Koeman: ‘Romeo ging hier fit weg. In de voorbereiding op het duel met Italië kreeg hij last aan de hamstring. Er is toen besloten hem toch negentig minuten te laten voetballen. De dagen erna was hij niet helemaal fit, maar moest hij vier dagen later wel mee spelen met Jong Oranje. De tijd om te herstellen was er niet. Daarnaast heeft hij een voorgeschiedenis omdat hij in de voorbereiding eenzelfde blessure opliep en lang afwezig was. Twee wedstrijden was nu teveel in zijn situatie. Ik heb dinsdagmiddag nog de voicemail van Romeo ingesproken, omdat ik een slecht voorgevoel had. Ik heb daarin verteld dat Feyenoord hem betaalt, daarmee de prioriteit heeft en dat we hem tegen Roda nodig hebben. Helaas heb ik gelijk gekregen. De dagen voor de wedstrijd heeft hij waarschijnlijk niet vol getraind en bij de eerste sprint waarbij hij honderd procent moest geven ging het mis. Ik vind dat er bij de KNVB te onvoorzichtig te werk is gegaan. De medische staf had moeten ingrijpen. Romeo had zelf ook voorzichtiger kunnen zijn. Maar ik ben zelf ook voetballer geweest en heb ook niet altijd even goed op mijn lichaam gelet. Wij zitten nu met de problemen en dat is frustrerend.’

De afwezigheid van Hossam Ghaly tijdens de vrijdagtraining leek ook op een probleem te duiden, maar dat werd weersproken door de trainer. De middenvelder moest zijn verblijf in Egypte, waar hij met de nationale ploeg verbleef, verlengen vanwege privé-omstandigheden. ‘Maar als het goed is, komt hij gewoon op tijd terug voor het duel met Roda’, aldus Koeman, die op de vrijdagtraining even schrok van een duel tussen Jonathan de Guzman en Ali Boussaboun. Laatstgenoemde – die door de afwezigheid van Castelen en Vincken als rechtsbuiten start - blesseerde zich aan de enkel, maar hervatte tot opluchting van de technische staf de training. ‘Ik ga er dan ook vanuit dat hij zeker speelt’, sprak Koeman.

Door de blessures in de aanvalslinie hevelt de trainer jeugdinternational Diego Biseswar tijdelijk over naar het eerste. De aanvaller van de A1 en Jong Feyenoord debuteerde in mei dit jaar in de hoofdmacht tegen ADO Den Haag. Koeman kan zondag naast Castelen en Vincken niet beschikken over Karim Saidi, Cory Gibbs, Patrick Mtiliga, Alfred Schreuder, John Owoeri, Nicky Hofs en Shini Ono. Goed nieuws was er wel te melden over de Japanner. De middenvelder keert vandaag terug uit Japan, waar hij een operatie aan de voet onderging. Hij heeft de looptraining inmiddels hervat. ‘Maar ik moet hem nog wel enkele weken missen’, aldus Koeman.

DE TEGENSTANDER

De prestaties geven er geen aanleiding voor, maar Roda JC is meer dan normaal het geval is onderwerp van gesprek. Het vertrek van Arouna Koné – wat zich als een mokerslag deed voelen – is nog steeds niet verwerkt en wordt door betrokkenen nog steeds aangehaald ter verklaring van een minder resultaat. Eén van die betrokkenen is Huub Stevens, die zich regelmatig een slecht verliezer toont. Bij zijn komst naar Roda vertelde hij rustiger en rijper te zijn geworden, maar daar valt tot dusver weinig van te merken. Het zorgde twee weken geleden voor aardige televisie toen Pierre van Hooijdonk in de catacomben tijdens een interview verbaal werd geattaqueerd door de passerende Stevens, maar zijn extreme winnaarmentaliteit draagt niet bij aan de rust. Bijna wekelijks klaagt de trainer - die in Duitsland zo succesvol was - over tal van zaken of theorieën, waarbij hij er regelmatig aan voorbij gaat zichzelf een spiegel voor te houden.

Het vertrek van de bewierookte Koné kwam op een vervelend moment, maar laat zich ook weer niet zo erg als voelen als hij wil doen geloven. Roda JC staat dertiende in de rangschikking, maar zevende in het klassement van meest scorende ploegen. Met achttien treffers – slechts twee minder dan het PSV van Koné en drie meer dan Ajax – ligt het probleem niet in de aanval. Vervanger Andres Oper kan voetballend niet brengen wat de Ivoriaan bracht, maar is misschien nog wel effectiever in de afronding. Sinds zijn komst speelde hij zeven wedstrijden en scoorde hij een alleszins acceptabel aantal van vier treffers. Het probleem ligt dan ook zonder twijfel in de achterste linie. Roda JC kreeg al 25 doelpunten tegen en de enige club die meer treffers incasseerde is hekkensluiter RBC (27). Heerenveen mocht al eens vijf (!) keer scoren en Ajax – dat momenteel alle moeite heeft het net te vinden – slaagde erin vier keer doel te treffen. Doelman Kevin Begois is nog geen zekerheid, net als Kah die regelmatig een slippertje maakt wat het vertrouwen van de verdediging niet ten goede komt.

Desondanks kan Feyenoord er geen vertrouwen uit putten. Het verleden leerde dat de Rotterdammers slechts één op de vijf wedstrijden winnen in Kerkrade, waarmee alles is gezegd. Tel daarbij op dat de selectie van Roda meer dan modale kwaliteiten herbergt en het is duidelijk dat de uitwedstrijd tegen Roda JC één van de lastige competitieduels tot nu toe zal worden.

Roda JC – Feyenoord
Zondag 20 november 2005 in het Parkstad Limburg Stadion
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord:  Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl; Ghaly, Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.
Roda JC: Begois; Lachambre, Vicelich, Kah, Senden; Bodor, Sergio, G. van Dijk, Bodnar; Oper en Cissé.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
13/3/2005 Feyenoord - Roda JC 4-1
28/3/2004 Feyenoord - Roda JC 3-0
29/5/2003 Feyenoord - Roda JC 3-1
3/2/2002 Feyenoord - Roda JC 5-0
5/11/2000 Feyenoord - Roda JC 4-2

UIT
17/10/2004 Roda JC - Feyenoord 0-2
19/10/2003 Roda JC - Feyenoord 1-1
24/8/2002 Roda JC - Feyenoord 2-2
22/8/2001 Roda JC - Feyenoord 0-2
29/4/2001 Roda JC - Feyenoord 1-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×