VOLLEDIGE VRIJSPRAAK VAN DEN HERIK EN FEYENOORD

Het gerechtshof te Den Haag heeft vandaag Feyenoord en voorzitter Jorien van den Herik vrijgesproken van belastingfraude en valsheid in geschrifte. De vraag die aan het Hof voorlag was of er op Standard enige verplichting rustte om aan Vidmar geld uit te betalen bij een transfer. Volgens het Hof is de constructie van de feiten zoals door het Openbaar Ministerie geformuleerd niet onwaarschijnlijk, maar kan een verplichting van Standard Luik jegens Vidmar, gelet op het toen geldende contract tussen Standard en Vidmar, niet met voldoende zekerheid uitgesloten worden. Het OM heeft twee weken de tijd om te besluiten of het in cassatie gaat.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik was niet bij de uitspraak aanwezig, maar advocaat Mr. Guido de Bont had direct telefonisch contact met hem. ‘Hij is erg blij’, aldus De Bont. ‘Het recht heeft gezegevierd, dat gevoel is heel sterk. Deze uitspraak sluit precies aan bij datgene dat Van den Herik al tijdens zijn eerste verhoor in
1998 heeft verteld.We hadden de overtuiging dat het goed zou komen, maar nochtans is het een hele nare periode geweest, zeker voor de heer Van den Herik persoonlijk.’

Overigens heeft het Openbaar Ministerie nu nog twee weken de gelegenheid om in cassatie te gaan. De Bont sluit dat niet geheel uit, maar is desalniettemin opgelucht. ‘Gezien de duidelijke vrijspraak door het Hof en de bevestiging van de eerdere uitspraak van de Rechtbank Rotterdam, zijn we gevoelsmatig klaar met deze zaak.’

Voor de volledigheid volgt hieronder het vandaag door het Gerechtshof te Den Haag gepubliceerde persbericht.
 
Eis en verdediging
Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie tegen Feyenoord een geldboete van één miljoen euro, waarvan 250.000 voorwaardelijk, en tegen Van den Herik een geldboete van vijftienduizend euro alsmede een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Door het OM is betoogd dat een deel van het transferbedrag eigenlijk tekengeld is dat door Feyenoord – direct of indirect – aan Vidmar is ‘doorgesluisd’ en dat daarover derhalve in Nederland loonbelasting diende te worden afgedragen. Door dit tekengeld niet te verantwoorden in enige door Feyenoord gedane aangifte loonbelasting, heeft Feyenoord opzettelijk belastingfraude gepleegd (feit 1), aldus het OM.
Door facturen in haar administratie te hebben die niet overeenkomstig de waarheid zijn, is valsheid in geschrifte gepleegd (feit 2), aldus het OM.

Volgens de verdediging is er geen sprake geweest van (verkapt) tekengeld dat door Feyenoord (indirect) aan Vidmar is uitgekeerd, maar is door Feyenoord uitsluitend een transfersom betaald aan Standard Luik en is het geld dat aan Vidmar is uitgekeerd kennelijk voortgevloeid uit een verplichting die Standard jegens Vidmar had; Feyenoord heeft met dit laatste niets van doen gehad.

Oordeel rechtbank
De Rechtbank Rotterdam had Feyenoord en Van den Herik in 2002 vrijgesproken van verdednkingen van strafbare feiten omtrent de transfers van Vidmar, Allotey en Gyan. Het Openbaar Ministerie ging tegen de vrijspraak omtrent de transfer van Vidmar in 1995 van Standard Luik naar Feyenoord in hoger beroep. Het Gerechtshof ’s- Gravenhage heeft vandaag Feyenoord en voorzitter Van den Herik vrijgesproken. 

 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×