ZONDAG 30 OKTOBER; 14.30 UUR: WILLEM II – FEYENOORD

Een overwinning op Willem II is op het mentale vlak van groot belang. Feyenoord verloor dit seizoen drie keer en toevallig of niet: het betrof de laatste drie uitwedstrijden. Zondag hoopt Feyenoord die negatieve reeks te doorbreken. Koeman wil zijn ploeg ondertussen geen complex aanpraten. ‘Ik heb niet het gevoel dat het leeft in de groep, maar het kan er natuurlijk wel gaan insluipen’, aldus de trainer.

Feyenoord hoopt zich zondag ook te revancheren voor de zwakke vertoning in Waalwijk. Koeman blikte op vrijdag nog even terug op de nederlaag. ‘We hebben tot dusver in de competitie zeven wedstrijden gewonnen en twee verloren. Dat is redelijk tot goed. Alleen die domper van afgelopen zondag werkte nog wel even door. De instelling was niet in orde en RKC heeft veel te veel gecreëerd. We moeten meer afwisselen in de actie en het samenspel. Dat zij veel creëerden had er ook mee te maken dat we voorin de bal snel verspeelden. De actie werd  soms al gemaakt voor de rest kon aansluiten en we gebruikten te vaak de lange bal. We hadden het de tegenstander wel iets moeilijker kunnen maken.’

Zondag hoopt Koeman herstel te zien bij zijn ploeg. De trainer kan hoogstwaarschijnlijk beschikken over Patrick Lodewijks, die morgen weer voluit mee zal trainen. ‘Het ziet er goed uit en ik denk dat Patrick zondag fit is. Maar ja, dat zei ik vorige week ook en toen kreeg hij nog een terugslag. Maar in principe is hij erbij.’ Datzelfde geldt voor Dirk Kuyt. De spits verliet vrijdag het trainingsveld door een kuitblessure, maar Koeman kon enkele uren later al vertellen dat de clubtopscorer ‘gewoon’ inzetbaar is tegen Willem II.

De invulling van de linksbackpositie is zondag interessant. Koeman koos er tegen RKC verrassend voor om Ferne Snoyl op te stellen en Pascal Bosschaart te passeren. Of de trainer dat deed om Benjamin De Ceulaer aan banden te leggen of omdat hij Snoyl vanaf nu het vertrouwen zal geven, wordt komende zondag duidelijk in Tilburg.

DE TEGENSTANDER
 
Wat is er toch mis met Willem II? Het is een vraag waar vele supporters maar ook voetballiefhebbers in het algemeen zich meer dan eens mee hebben bezig gehouden. Vorig seizoen slaagde de club er nog in het slechte seizoen - dat met een tiende plek eindigde - te camoufleren door het bereiken van de finale van het bekertoernooi. Willem II verloor kansloos van PSV, maar haalde wèl Europees voetbal. Het zorgde er slechts kort voor dat de rust wederkeerde. Na de ontnuchterende uitschakeling door het oppermachtige AS Monaco in de UEFA Cup en de dramatische prestaties in de Eredivisie zijn de zorgen en onrust weer terug. Willem II voetbalt af en toe leuk mee, maar de cijfers liegen niet. De club behaalde pas acht punten, maakte gemiddeld 0,75 doelpunt per wedstrijd en staat daarmee voorlaatste. Kenners, supporters en de spelers zelf zijn het erover eens: dit is de club onwaardig.

Het zorgt daarnaast voor verbazing, want vorig seizoen dacht Willem II na een aantal teleurstellende seizoenen de weg omhoog te zijn ingeslagen. Na het vertrek van wonderdokter Co Adriaanse – die Champions League haalde met zijn ploeg – ging het alleen maar minder. Met de kroonprins van het trainersgilde, Robert Maaskant, zou Willem II weer een rol van betekenis kunnen gaan spelen. De trainer haalde vorig seizoen de bekerfinale met zijn ploeg, maar kon niet voorkomen dat er voortdurend onrust was. Exemplarisch was de 7-0 nederlaag in De Kuip, een duel waarin de Tilburgers zich niet voor het eerst de gehele wedstrijd lieten afbluffen. Nu Maaskant opnieuw zijn ploeg niet aan het voetballen krijgt, zwelt de kritiek aan. Willem II heeft dringend resultaten nodig en het zal de ploeg er alles aan gelegen zijn om ten koste van Feyenoord weer eens positief in het nieuws te komen.

Feyenoord kan het zich dan ook niet permitteren om het duel al te gemakkelijk op te nemen. Ook vanwege het gegeven dat de Willem II-selectie genoeg kwaliteit herbergt om het de Rotterdammers moeilijk te maken. Het probleem ligt eigenlijk alleen in de aanval, want gescoord wordt er nauwelijks in Tilburg. Dat Martijn Reuser met middenvelder Tom Caluwé clubtopscorer is met twee treffers zegt wat dat betreft alles. Willem II schreeuwt om een scorende spits, want achterin heeft het de zaakjes wel op orde. De ploeg van Maaskant incasseerde dertien treffers, slechts drie meer dan Feyenoord. De prima keepende Oscar Moens heeft daarin een aandeel. De doelman is zondag niet inzetbaar door een schorsing. Zo snel mogelijk scoren is zondag het devies voor Feyenoord, dat daarna hopelijk eenvoudig achterover kan leunen tegen een ploeg die voorin onmachtig is. Feyenoord weet wat het te doen staat. 

Willem II – Feyenoord
Zondag 30 oktober om 14:30 in  het Willem II-stadion
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen
Willem II: Zois; Wau, Smit, Van Nieuwstadt, Van der Haar; Victoria, Caluwé, Agustien; Hadouir, Dembele en Bobson.
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl (Bosschaart); Ghaly, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIEONTMOETINGEN

THUIS
13/2/2005 Feyenoord - Willem II 7-0
26/10/2003 Feyenoord - Willem II 2-1
26/10/2002 Feyenoord - Willem II 5-1
25/11/2001 Feyenoord - Willem II 3-1
26/11/2000 Feyenoord - Willem II 1-0

UIT
22/8/2004 Willem II - Feyenoord 0-4
29/2/2004 Willem II - Feyenoord 0-3
25/5/2003 Willem II - Feyenoord 1-1
5/5/2002 Willem II - Feyenoord 0-0
11/3/2001 Willem II - Feyenoord 3-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×