ZONDAG 2 OKTOBER; 12.30 UUR: FC UTRECHT – FEYENOORD

Tot half één zondagmiddag zijn er vooral veel vragen. Eén ding is duidelijk: het antwoord op alle hoofdbrekens zal twee uur later volgen. Dan weet het Legioen hoe de Europese uitschakeling van drie dagen ervoor is aangekomen. Zal de mokerslag die midweeks werd uitgedeeld ertoe leiden dat Feyenoord de ongeslagen status verliest? Of werkt de teleurstelling juist als brandstof voor sportieve revanche? Om half drie zal iedereen het weten.

Koeman: ‘Het is te hopen dat de ploeg hier van leert en ondanks de teleurstelling de draad snel weet op te pakken. Zondag, als de wedstrijd tegen FC Utrecht op het programma staat, zullen we weten hoe sterk we werkelijk zijn.’

De laatste keer dat Feyenoord in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi werd uitgeschakeld was in september 1998. Toeval of niet, maar uitgerekend dat seizoen werden de Rotterdammers ook voor het laatst kampioen. Na de dramatische uitschakeling tegen VfB Stuttgart (Feyenoord won de heenwedstrijd nog met 1-3 om thuis met 0-3 te verliezen) groeide er een onverzettelijkheid in de ploeg die uiteindelijk tot het kampioenschap leidde. Ook toen – slechts een paar dagen na de uitschakeling – stond Feyenoord een lastige wedstrijd te wachten. In Enschede was FC Twente de tegenstander. Feyenoord bleek de dreun redelijk verwerkt te hebben en bleef met 1-1 overeind, waarna in de weken die erop volgden de basis voor het kampioenschap werd gelegd.

De wedstrijd is daarom zondag om meer dan één reden belangrijk. Puntenverlies zou met het oog op de ranglijst geen ramp zijn – Feyenoord zou hooguit een ploeg naast zich moeten dulden aan kop van de ranglijst- maar zou op een uiterst ongelegen moment komen. Een overwinning in de Galgenwaard zou de pijnlijke nederlaag in Roemenië in één klap naar de achtergrond verdrijven én zorgen voor een opgeruimde stemming in De Kuip. En vooral dat laatste zou prettig zijn voor Koeman, die zijn internationals vanaf volgende week ziet uitvliegen aangezien er een competitievrij weekend voor de deur staat.

Na de zaterdagmiddagtraining vertrekt de selectie naar Utrecht, waar het een ééndaags trainingskamp belegt en Koeman zal trachten zijn ploeg klaar te stomen voor het duel met Utrecht. Waarschijnlijk kan de trainer beschikken over een fitte selectie. Enige twijfelgeval is Serghinho Greene, die tegen Rapid geblesseerd uitviel. Van het blessurefront kwam deze week slechts nieuws. Alfred Schreuder – die na de openingswedstrijd tegen NAC geblesseerd raakte en niet meer in actie kwam - wordt begin volgende week geopereerd en zal zes weken buitenspel staan.

DE TEGENSTANDER

FC Utrecht lijkt net op tijd fit voor de altijd beladen confrontatie met Feyenoord. De Domstedelingen zetten vorige week een uitstekende reeks neer en injecteerden zichzelf daarmee van zelfvertrouwen voor de ontmoeting met de koploper. Op zondag werd Vitesse verslagen, terwijl zes dagen later RKC Waalwijk op een 2-3 nederlaag werd getrakteerd. Tussen die twee wedstrijden in won de ploeg van Foeke Booy ook nog het verplichte nummer in de Gatorade Cup tegen ASWH.

Het zijn overwinningen waar buitenstaanders niet vreemd van opkijken. Toch zorgde het om meer dan één reden voor opluchting in de Galgenwaard. Ten eerste was de overwinning in Waalwijk niet alleen een zege op RKC, maar ook op de ploeg die tot dat moment ongeslagen bovenaan stond met Feyenoord en AZ. Daarnaast was het de eerste uitzege voor Utrecht, dat een einde zag komen aan een slechte reeks. Na de teleurstellende openingswedstrijd tegen NEC (0-0) werd er achtereenvolgens verloren van AZ, FC Twente en PSV waardoor het gemor van de trouwe fans oplaaide. Geduld is een weinig geliefd woord in de Domstad, waardoor er knarsetandend werd gekeken naar de langzame progressie en matige serie die het nog onwennige team afwerkte.

Veel is er veranderd in één week en om die reden kan Utrecht weer hopen op een goed resultaat tegen Feyenoord, de club waarvan het thuis voor het laatst won in 1997. De nieuwe doelman Franck Grandel heeft zich herpakt na een aantal blunders, waarvan één (tegen PSV, waaruit Koné scoorde) meteen beslissend was. De aangetrokken spits Marc-Antoine Fortuné maakte na vijf doelpuntloze wedstrijden tegen RKC zijn eerste competitietreffer, waarmee de ban wellicht gebroken is en hij met oud-Feyenoorder Robin Nelisse een geducht aanvalsduo kan gaan vormen. Darl Douglas – ook hij scoorde in Waalwijk - bloeit ook weer op, na een wat mindere periode.

Foeke Booy was zondag in Enschede aanwezig en zag Feyenoord daar winnen tegen FC Twente. De trainer zag ook dat de Rotterdammers door de fel spelende Twentenaren bij vlagen ver naar achteren werden gedrukt en de ploeg van Koeman met een blunderende Twentse doelman ook wat gelukkig was. Vier dagen later was dat geluk er niet en ging Feyenoord onderuit in het UEFA Cup-toernooi. Op de officiële clubsite verklaarde de trainer vertrouwen te hebben in de ontmoeting. ‘Ook Feyenoord zal een keer verliezen. Wij gaan er alles aan doen om zondag te winnen.’ Strijd en onvoorwaardelijke inzet zullen voor het fitte Utrecht de middelen zijn om het aangeslagen Feyenoord te bestrijden. De Rotterdammers zijn gewaarschuwd.


FC Utrecht – Feyenoord
Zondag 2 oktober om 12:30 uur in de Galgenwaard
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen
FC Utrecht: Grandel; Cornelisse, Di Tommaso, Keller, Braafheid; Tiendalli, Somers, Tanghe, Van den Bergh; Fortuné en Nelisse. 
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, Ono; Castelen, Kuyt en Kalou.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN IN DE COMPETITIE

UIT
20/2/2005 FC Utrecht-  Feyenoord 0-2
18/4/2004 FC Utrecht - Feyenoord 0-3
4/5/2003 FC Utrecht - Feyenoord 1-2
27/1/2002 FC Utrecht - Feyenoord 2-2
29/10/2000 FC Utrecht - Feyenoord 1-1

THUIS
19/9/2004 Feyenoord - FC Utrecht 0-3
25/1/2004 Feyenoord - FC Utrecht 3-2
1/12/2002 Feyenoord - FC Utrecht 2-1
28/10/2001 Feyenoord - FC Utrecht 4-0
20/5/2001 Feyenoord - FC Utrecht 2-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×