EUROPEES AVONTUUR AL VROEG VOORBIJ: 1-0

Het Europese avontuur van Feyenoord is voorbij. In Boekarest, waar de ploeg moest scoren om de volgende ronde te kunnen bereiken, ging het ten onder tegen Rapid. Het kwam door eigen onachtzaamheid al vroeg in de wedstrijd op een 1-0 achterstand en wist dat in de rest van de hectische wedstrijd niet meer goed te maken. Bij Feyenoord viel Greene met een blessure uit en maakten Jonathan de Guzman en Tim Vincken hun Europese debuut.

Feyenoord was beducht op de ambiance waarin het de volgende ronde van het UEFA Cup-toernooi moest zien te bereiken, maar het was uiteindelijk vooral de eigen onachtzaamheid die de ploeg in de problemen bracht. Hoewel trainer Erwin Koeman al dagenlang hamerde op het feit dat zijn elftal in de return tegen Rapid Boekaerst in elk geval niets moest weggeven, liet Alexander Östlund al vroeg in de wedstrijd een bal onder zijn voeten doorgaan. Het leek in eerste instantie een schoonheidsfoutje zonder consequenties. Maar toen de Zweed binnen het kwartier op dezelfde wijze in de fout ging, werd zijn nonchalance alsnog afgestraft. Spits Buga kreeg dankzij Östlund een vrije doortocht richting Feyenoord doel. Patrick Lodewijks wist in eerste instantie nog te redden, maar had geen verweer op de rebound. De bal die hij wegstompte kwam voor de tweede keer binnen bereik van Buga, die zijn hoofd er tegenaan zette en zo Feyenoord na veertien minuten diep in de problemen bracht.

Östlund was niet de enige Feyenoorder die slecht bij de les was in die openingsfase. Ook Ghaly had voor de openingsgoal al een keer onnodig balverlies geleden, zoals ook centrale verdediger Greene niet altijd even zeker oogde. Feyenoord had dus problemen in defensief opzicht, waar het had gerekend op een heel andere wedstrijdbeeld. De verwachting was dat Rapid zich massaal zou terug trekken voor eigen doel en nauwelijks de middenlijn zou oversteken. Feyenoord zou dan vooral met Kuyt en Kalou in het Roemeense doelgebied op zoek gaan naar een gaatje. Maar het liep allemaal heel anders in de eerste helft. 

Feyenoord had zo veel energie en manschappen nodig om in defensief op de been te blijven dat het zelf nauwelijks aan aanvallen toekwam. Ono besloot het na een kwartier spelen eens van afstand te proberen maar zag zijn schot overgetikt. Uit de hoekschop die daaruit voortkwam, waagde Kuyt nog een doelpoging, maar ook hij had geen succes. De enige kans die Feyenoord daarna nog kreeg, was toen Kalou een teen tekort kwam bij een voorzet van Kuyt.

Ondertussen veranderde Rapid Boekarest-Feyenoord in een compleet andere wedstrijd dan verwacht. De Roemenen kregen bravoure dankzij Feyenoords problemen en besloten steeds vaker met drie man tegelijk aan te vallen. De Rotterdammers hadden daar de handen vol aan en kwamen nauwelijks aan opbouwen toe. Hoe zeer Feyenoord bij vlagen de kluts kwijt was, bleek vlak voor rust uit een onbegrijpelijke actie van Ghaly. De Egyptenaar kon op het middenveld de bal niet direct kwijt en besloot dan maar een poging te doen zijn tegenstander door de benen te spelen. Die actie mislukte, waardoor Rapid kon uitbreken. Baia moest vervolgens ten koste van een gele kaart aan de noodrem trekken. Het kwam Ghaly eerst op een reprimande van zijn collega´s te staan en vervolgens op een wissel. Trainer Erwin Koeman liet de Egyptenaar achter in de kleedkamer en besloot in de tweede helft verder te gaan met de 18-jarige Jonathan de Guzman.

Diezelfde De Guzman was vervolgens de eerste Feyenoorder die na rust voor gevaar kon zorgen. Hij kopte uit een vrije trap van Ono op goal maar had geen succes. Niet veel later had Feyenoord weer wèl geluk, toen een doorgeschoten corner met moeite uit het doel werd gehouden. En zo golfde Rapid-Feyenoord veel meer heen en weer dan vooraf was verwacht en begon de klok ondertussen steeds nadrukkelijker in het nadeel van Feyenoord te tikken.

De Rotterdammers probeerden een slotoffensief te forceren, maar waren daarbij veel te slordig om succesvol te zijn. Onnodig balverlies leverde met de regelmaat van de klok gevaarlijke Roemeense uitvallen op. Exemplarisch voor de malaise bij Feyenoord was de bal die Bosschaart vanuit ongedekte positie in de voeten van Niculae speelde. Op die manier riep Feyenoord de problemen over zich af.

De ploeg knokte wel voor een beter resultaat, maar lijn in het Rotterdamse aanvalsspel kwam er pas later in de tweede helft.

Nadat Greene het veld geblesseerd had verlaten voor Vincken, ging Feyenoord meer combineren in plaats van de lange bal te hanteren. Dat leek uiteindelijk ook resultaat te hebben, toen een inzet van verdediger Bahia doel trof. De Braziliaan was al bezig aan zijn zegetocht langs de tribunes, toen zijn goal werd afgekeurd voor buitenspel.

Toch ontstond er in die fase wat hoop voor Feyenoord. Hoewel het een wankel evenwicht was waarin Feyenoord verkeerde, leek een gelijkmaker dichterbij te komen. Vincken was een keer dichtbij een goal en ook De Guzman en Bahia deden in de doelmond nog een keer van zich spreken. Aan de andere kant had Feyenoord alle geluk van de wereld, toen Östlund op de doellijn kon redden nadat Lodewijks al was omspeeld.

In de slotfase bracht Erwin Koeman zijn spits Ali Boussaboun nog in als pinchitter, maar ook hij kon niet voorkomen dat Feyenoord op 1-0 bleef steken en morgen dus met een fikse kater vertrekt uit Roemenië.


Rapid Boekarest-Feyenoord 1-0 (1-0)

Scheidsrechter: Batista (Por)

Scoreverloop:
14´ 1-0 Buga

Geel: Bahia, N. Constantin, Maldarasanu, Bosschaart

Opstellingen
Rapid Boekarest: Coman; M. Constantin, Maffei, Rada, Badoi, Maldarasanu, Ilyes, Karamyan; N. Constantin, Buga, Niculae.
Feyenoord: Lodewijks, Östlund, Greene (70’ Vincken), Bahia, Bosschaart: Ghaly (45´ De Guzman), Paauwe (85’ Boussaboun), Ono; Castelen, Kuyt, Kalou.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×