ZONDAG 25 SEPTEMBER; 12.30 UUR: FC TWENTE - FEYENOORD

Erwin Koeman staat met zijn ploeg aan de vooravond van een reeks met drie zware uitwedstrijden. Koeman kijkt er naar uit en hoopt er veel van te leren. ‘Want het is interessant om te zien welke spelers overeind blijven tijdens deze moeilijke wedstrijden.’ Zondag wacht FC Twente, dat momenteel matig draait. ‘Maar dat zal ons niet helpen, want als gevolg daarvan zullen ze juist 110 procent geven om voor de kentering te zorgen’, waarschuwde de trainer.

Koeman zei op vrijdag zich te verheugen op de zware week, waarin Feyenoord drie uitwedstrijden afwerkt. De fanatieke aanhang van Twente, Rapid en Utrecht heeft daar een rol in (‘ik vond het als speler heerlijk om in die ambiance te spelen’), maar ook het feit dat Koeman veel over zijn ploeg te weten zal gaan komen draagt daar aan bij. ‘Ik weet al wie er overeind zullen blijven. Maar het is ook interessant of er spelers zijn die nu verrassen. Ik kijk er naar uit, het zijn drie prima graadmeters.’

De trainer kan tot zijn vreugde weer beschikken over Shinji Ono, die afgelopen zondag tegen Heerenveen zijn rentree maakte. Koeman: ‘Hij is fysiek in orde en ziet er fit uit. Het is fijn om Ono erbij te hebben, want hij is een speler die zich niet verschuilt en de bal graag wil hebben. Hij brengt voetbal en kan het tempo eruit halen wanneer dat nodig is. Hij maakt de ploeg absoluut sterker.’ En dat kan Feyenoord gebruiken, want ondanks de prima start is de ploeg er nog niet. De zwakke eerste helft tegen Heerenveen bewees dat wel. Koeman: ‘Daar was ik absoluut niet over te spreken. Als het niet draait, moet een speler altijd proberen om een ‘zesje’ te halen. Dat slaagden veel van de spelers niet in tijdens de eerste helft. Dan moet je niet naar excuses zoeken. Ze zijn er wel, maar door dat te doen maak je jezelf zwakker. In de tweede helft deden we het goed, maar de eerste helft vertelde dat we er nog niet zijn.’

Goed nieuws was er deze week voor Serginho Greene, die door bondscoach Marco van Basten in de voorselectie werd opgenomen. Met het oog op het selectiebeleid van Van Basten was Koeman niet verrast. ‘Maar het is wel heel snel gegaan voor Serginho, al maakt dat het er niet minder fantastisch om voor hem. Daarnaast ging het voor Boulahrouz ook snel, maar toch echt niet te snel als we kijken hoe goed hij het nu doet. Ik denk alleen wel dat Boulahrouz iets meer een verdediger is dan Greene, die graag aan de bal initiatief neemt. Maar Serginho is een leergierige jongen en hij is ook een liefhebber, wat een voordeel is.’

Koeman kan zondag zeker niet beschikken over de geblesseerden Alfred Schreuder, Cory Gibbs, Nicky Hofs, Christian Gyan en Patrick Mtiliga. Tim Vincken maakt zijn rentree in de selectie, maar start zeker niet in de basis. Salomon Kalou heeft last van een bovenbeenblessure, maar kan waarschijnlijk wel mee spelen. De Ivoriaan traint zaterdag weer met de groep mee, waarna een beslissing over zijn inzetbaarheid wordt genomen.

DE TEGENSTANDER

FC Twente-uit geldt voor Feyenoord als één van de lastigere competitiewedstrijden. In Enschede wordt er sporadisch uitgehaald – zo won Feyenoord in 2002 met droomvoetbal met 1-5  - maar alleen al met een blik op het recente verleden wordt duidelijk dat de Rotterdammers het zelden gemakkelijk hebben. Van de laatste twaalf competitie ontmoetingen tegen de Tukkers werd er dan ook acht keer puntenverlies geleden. Geruggensteund door de fanatieke aanhang slaagt de thuisploeg er bijna jaarlijks in om het Feyenoord heel lastig te maken. Blaise N’Kufo heeft de ‘vervelende’ gewoonte om tegen Feyenoord uit te blinken. Tijdens het laatste treffen in Enschede hield de prima keepende Babos hem nog van een doelpunt af, maar het jaar ervoor toonde hij zich messcherp en zette hij de Feyenoord-defensie voortdurend op het verkeerde been. De in Kongo geboren spits scoorde twee keer en had daarmee een groot aandeel in de uiteindelijk 4-2 zege.

Toch reist Feyenoord zaterdag – een dag voor de wedstrijd – als favoriet af naar het oosten van het land. Dat zal weinigen verrassen, aangezien de ploeg van Koeman nog geen punt verloren heeft. Maar er is nog een reden, want het Arke Stadion is niet langer een onneembare vesting. FC Twente speelde dit seizoen twee keer thuis en verloor tot verbijstering van de fans beide duels zonder ook maar een doelpunt te maken. Overigens was Babos opnieuw de plaaggeest voor Twente, want dit keer voorkwam hij met magnifieke reddingen dat Twente scoorde tegen NEC. Eén doelpunt van oud-Feyenoorder Tininho bleek daarmee genoeg voor de zege. Eén treffer was ook genoeg voor Vitesse, dat net als NEC met een 0-1 overwinning vertrok uit Overijssel.

FC Twente moet zijn draai nog vinden. In en tegen Utrecht werd knap gewonnen, maar veel meer speelde de formatie van Rini Coolen nog niet klaar. Van Roda werd in Kerkrade kansloos verloren, terwijl de ploeg vorige week tegen ADO alleen om een punt voetbalde. Twente slaagde in de opzet (0-0), maar de dramatische wedstrijd en de instelling waarmee de ploeg naar Den Haag vertrok vertelden alles over de huidige situatie. In vijf wedstrijden kwam FC Twente slechts drie keer tot scoren. Eén van de doelpuntenmakers – de opgebloeide Jason Culina – zou het Arke Stadion op korte termijn nog wel eens de rug toe kunnen gaan keren, nu PSV het oog heeft laten vallen op de Australische ex-Ajacied. Afgelopen week werd er al gewonnen van Fortuna Sittard voor de Gatorade Cup (1-3), waarmee het vertrouwen ietwat werd opgepoetst. Maar dat resultaat kon niet verbloemen dat er al vroeg in het seizoen zorgen zijn voor FC Twente, dat er tegen Feyenoord alles aan gelegen is om het tij te keren.

FC Twente – Feyenoord
Zondag 25 september om 12:30 uur in het Arke Stadion
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, Ono; Castelen, Kuyt en Kalou.
FC Twente: Pasveer; Ouedraogo, Majstorovic, Zomer, Loumpoutis; Brama, Culina, Shoukov; Touma, N’Kufo, Gakhokidze.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
12/9/2004 Feyenoord - FC Twente 3-1
1/2/2004 Feyenoord - FC Twente 3-2
2/2/2003 Feyenoord - FC Twente 4-2
24/2/2002 Feyenoord - FC Twente 1-2
18/3/2001 Feyenoord - FC Twente 5-1

UIT
29/1/2005 FC Twente - Feyenoord 0-0
13/12/2003 FC Twente - Feyenoord 4-2
14/9/2002 FC Twente - Feyenoord 1-5
19/12/2001 FC Twente - Feyenoord 3-2
27/8/2000 FC Twente - Feyenoord 1-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×