STATISTIEKEN FEYENOORD – SC HEERENVEEN

Feyenoord is op basis van de statistieken zonder twijfel de favoriet tegen Heerenveen. De Rotterdammers verloren tot kortgeleden zelfs nog nooit van de Friezen in De Kuip. Aan dat succesverhaal kwam in mei dit jaar een einde, toen Heerenveen de sterkste was met 1-3. Het was de eerste zege na dertien ontmoetingen in Rotterdam. Feyenoord won negen keer en drie keer werd gelijk gespeeld. In Friesland waren de rollen tot dusver omgedraaid, met zes zeges voor Heerenveen tegenover vier voor Feyenoord.

Vorig seizoen leek weinig Feyenoords vijfde uitoverwinning tegen de Friezen in de weg staan. De ploeg van Gullit – gebrand op eerherstel na de thuisnederlaag tegen FC Groningen een week daarvoor – nam via Thomas Buffel vlak voor rust de voorsprong. Waar iedereen verwachtte dat de treffer van Dirk Kuyt in de 71ste minuut de beslissing zou zijn, was de ploeg van Gertjan Verbeek geenszins van plan vroegtijdig te capituleren. De Griek Georgios Samaras verzorgde al snel de aansluitingstreffer, waarna de thuisploeg een slotoffensief startte. Een doeltreffende vrije trap van specialist Ugur Yildirim zorgde vier minuten voor tijd voor een puntendeling.

Sinds Heerenveen in 1990 debuteerde op het hoogste niveau, werd de weg omhoog in sneltreinvaart afgelegd. De Friezen namen de ene na de andere hindernis, maar slaagden er tot afgelopen seizoen nooit in om te winnen in De Kuip. Op 1 mei werd ook die hindernis genomen. Feyenoord, dat een maand eerder definitief afhaakte in de strijd om de tweede plaats, had moeite zich op te laden voor de laatste weken van het seizoen. Na de nederlaag tegen Heerenveen verloor de ploeg van Gullit ook van NEC en PSV. Tegen Heerenveen zorgde Kuyt nog wel voor de gelijkmaker, maar na rust liepen de bezoekers weg via treffers van Mika Väyrynen (ook de maker van het eerste doelpunt) en Peter Hansson. Danko Lazovic kreeg in de slotfase nog de rode kaart voorgehouden. Malek Malkowski keepte zijn eerste wedstrijd voor Feyenoord.

Grootste thuisoverwinning
22-3-2003 Feyenoord – SC Heerenveen 5-0

Grootste thuisnederlaag
1-5-2005 Feyenoord – SC Heerenveen 1-3

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×