FEYENOORD MOET SCOREN IN ROEMENIË: 1-1

Feyenoord is er niet in geslaagd om zich in een goede uitgangspositie te manoeuvreren voor het behalen van de UEFA Cup-groepsronde. In een lege Kuip eindigde de eerste wedstrijd tegen Rapid Boekarest in 1-1. Dirk Kuyt scoorde voor rust, waarna Ciprian Vasilache na rust uit een strafschop de gelijkmaker verzorgde. Over twee weken wordt in Roemenië de return afgewerkt. Patrick Paauwe speelde zijn 53ste Europa Cup wedstrijd voor Feyenoord, waarmee hij het record van Wim Jansen (52 duels) brak.

Zestien jaar geleden werd in de krantenverslagen over een macaber dieptepunt gesproken. Feyenoord trad in een lege Kuip op 1 november 1989 aan tegen FC Den Haag. De conclusie in de media was enerzijds gebaseerd op de uitslag (0-2 nederlaag), maar vooral op de troosteloze ambiance waarin het duel werd afgewerkt. Basisspelers van toen waren toeschouwers van nu. John Metgod (assistent-trainer) en Sjaak Troost (commercieel directeur) beleefden een ongewenste déjà vu. Het duo kon alleen maar hopen dat Feyenoord en het televisiekijkende Legioen een herhaling bespaard zou blijven. Niet in het minst omdat het bij een slecht resultaat zomaar mogelijk zou kunnen zijn dat de supporters dit seizoen geen enkel Europees duel in De Kuip kunnen aanschouwen.  Eén man liet vanaf het eerste fluitsignaal blijken dat het Europese avontuur wat hem betreft nog wel even voortduurt. Salomon Kalou gaf na acht minuten zijn visitekaart af door bijna achteloos twee man te passeren. De Ivoriaan liet voor rust nog fraaiere staaltjes techniek zien, wat door enkele leden van verdienste - die het duel vanaf de eretribune aanschouwden - met enthousiasme werd begroet. Enthousiasme was er – weliswaar om een andere reden - ook bij het bestuur van de bezoekende club, wat zich uitte in verbale support aan het adres van de Roemeense ploeg. De bezoekers hadden daarvoor ook reden, want Rapid bleef lange tijd zonder noemenswaardige problemen op de been. Kuyt was na acht minuten op aangeven van Kalou gevaarlijk, maar doelman Coman redde het schot klemvast. Kalou was voortdurend dreigend, maar echte kansen leverde het geen moment op.Aan de andere kant was het Marius Maldarasanu die twee keer in één minuut de mogelijkheid had de score te openen. Bij een afgeslagen bal die hij in één keer op doel schoot (net over) miste hij geluk, maar dat hij luttele seconden later verzuimde de openingstreffer te maken kon hij zich wel aanrekenen. Mihai Buga posteerde hem met een fraaie dieptepass in scoringspositie, waarna Maldarasanu voorlangs schoot. Waar de Roemeen faalde in de afwerking, toonde Kuyt zich bij zijn eerste de beste echte kans messcherp. Met dank aan doelman Coman, die onnodig zijn doel uitkwam en Kuyt weinig in de weg legde om de bal in het lege doel te schieten. Even daarna had de Katwijker de kans om het duel vroegtijdig te beslissen toen Ali Boussaboun hem aan de rechterkant van het strafschopgebied aanspeelde. Het schot verdween echter aan de voor Feyenoord verkeerde kant van de paal. 
Hoewel Feyenoord prima op schema lag, was er voor al teveel optimisme geen plaats. De marge was minimaal, het gladde veld droeg bepaald niet bij aan vlot combinatievoetbal en daarnaast bood de fysiek sterke ploeg van Lucescu simpelweg teveel tegenstand. Dat de Roemenen niet zomaar opzij konden worden gezet, bleek al vroeg in de tweede helft toen Rapid verzuimde voor de gelijkmaker te tekenen. Patrick Lodewijks kon met moeite een voorzet beroeren, maar tikte de bal daarbij wel terug het zestienmetergebied in. George Niculae kreeg de bal op de voet, maar was zo verrast dat hij meters over het doel van Lodewijks schoot. Kalou – die zich na rust minder deed gelden – was hierna met een vrije trap dichtbij de tweede treffer, maar Coman redde ten koste van een hoekschop. De ploeg van Koeman had de touwtjes na rust steviger in handen, maar één stommiteit gaf de wedstrijd een geheel ander karakter. Greene gleed uit en maakte daarbij onnodig hands, waarop de Slowaakse scheidsrechter Hrinak niets anders kon doen een strafschop toe te kennen aan Rapid. Invaller Vasilache plaatste zich achter de bal en schoot koelbloedig raak: 1-1. Koeman reageerde door Owoeri warm te laten lopen en hem kort daarna te laten invallen voor Pardo. De Nigeriaan zou in de weinige speelminuten die hem gegund waren niet gevaarlijk worden. Een ander invaller - Romeo Castelen - was dit wel, maar de rechtsbuiten werd dermate gehinderd dat hij niet tot een schot kwam.De stand bleef daarmee ongewijzigd, waardoor Feyenoord over twee weken zal moeten scoren om uitschakeling in de eerste ronde af te wenden. Feyenoord – Rapid Boekarest 1-1

Scoreverloop:
39´ 1-0 Kuyt
74´ 1-1 Vasilache (strafschop)

Geel: Greene, Pardo, Rada, Vasilache

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, Pardo (84´ Owoeri); Boussaboun (66´ Castelen), Kuyt en Kalou.

Rapid Boekarest: Coman; M. Constantin, Maftei, Rada, Karamyan (82´ Perja); Badoi, Maldarasanu, Niculae (´67 Vasilache); Buga (87´ Dica), N. Constantin en Ilyes.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×