LEGE KUIP VORMT MACABER DECOR

Het is precies kwart voor zeven, als Peter Houtman de aanwezigen in De Kuip welkom heet. ‘Ik zal langzamer spreken dan normaal’, zegt de stadionspeaker, ‘dan galmt het niet zo.’ De microfoon die Houtman gebruikt heeft vanavond alleen een symbolische functie. Hij zou de pakweg 200 man op de tribune net zo goed onversterkt kunnen aanspreken. Maar de spelers van Feyenoord hebben nu eenmaal nadrukkelijk verzocht om zoveel mogelijk de gebruikelijke routine aan te houden, dus doet Houtman net of zijn neus bloedt. Hij heet het publiek welkom met hetzelfde enthousiasme als wanneer de Kuip is uitverkocht.

Tien minuten later galmt ook de stem van Lee Towers over het veld alsof er niets aan de hand is en klinkt bij de opkomst van de spelers het Hand in Hand Kameraden. Japie Valkhoff adviseert een plaatsje in de zon uit te zoeken, maar de realiteit is helaas dat er in de kletsnatte Kuip niets valt uit te zoeken vanavond. Afgezien van de persmensen uit Nederland en Roemenië, zijn er door de strenge UEFA 150 maar aanwezigen toegestaan. Precies 75 per club, de spelers op het veld meegerekend. Feyenoord heeft er voor gekozen de leden van verdienste voorrang te geven bij het vergeven van de schaarse toegangsbewijzen. Ook de Roemenen hebben een strenge selectie toegepast. Daarbij is één plaats ingeruimd voor Bogdan Lobont, de keeper van Ajax die in zijn Roemeense tijd voor Rapid uitkwam. De Ajacied zit met een paars Rapid sjaaltje op de tribune.Als Houtman de namen opleest van de elf Feyenoorders die het moeten gaan doen in de lege Kuip, klinkt er gejuich op. Het komt uit de dug out van Feyenoord. Daar doet zich de vrij zeldzame situatie voor dat de wisselspelers juichen voor de mannen die hun plek in het elftal bezet houden. Het is de enige steun die de Feyenoorders vanavond kunnen verwachten, afgezien van de spandoeken die het Legioen heeft achtergelaten op de tribunes.

En dan begint Feyenoord-Rapid Boekarest, een UEFA Cup-wedstrijd vermomd als trainingspartijtje. In het macabere decor van een vrijwel lege Kuip voltrekt de partij zich over het algemeen in grote stilte. De Rapid delegatie op de tribune laat af en toe een yell horen. Van Rotterdamse zijde wordt niet geantwoord. Alleen Gerard Cox, die als columnist van de Feyenoord Krant een plaatsje op de perstribune heeft weten te bemachtigen, verheft af en toe zijn stem. ‘Loop eens door, joh!’, galmt hij door de lege Kuip, wanneer een Roemeen er naar zijn zin te lang over doet om richting cornervlag te gaan voor een hoekschop.

Als Kuyt met een prachtige lob scoort, drukt Houtman langs de kant op een knop en klinkt er gejuich in De Kuip. Het is ingeblikt enthousiasme dat via de geluidsinstallatie wordt verspreid, maar het is beter dan niets.
Maar de geluidsinstallatie zwijgt als diep in de tweede helft Rapid uit een strafschop tegen scoort. Het maakt de vreugdekreten van de Roemenen alleen maar pijnlijker. Snel ontrollen een paar stewards nog wat vergeten spandoeken op de eerste ring. Het is een mooi gezicht, maar helpen doet het niet meer. Feyenoord blijft tegen Rapid steken op 1-1.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×