FEYENOORD STERKSTE IN STADSDERBY: 1-3

Feyenoord heeft drie punten overgehouden aan de stadsderby met Sparta. Op het Kasteel zegevierde de ploeg van Erwin Koeman met 1-3. Dirk Kuyt, Sebastián Pardo en Hossam Ghaly scoorden namens Feyenoord. De wedstrijd kende een opmerkelijk wedstrijdverloop, waarbij beide ploegen elk één helft domineerden. De prima invallende Tim Vincken viel uit met een hamstringblessure.

Tot enkele uren voor de wedstrijd koesterde Erwin Koeman de hoop Alfred Schreuder te kunnen inzetten. Hoewel de routinier de hele week niet op het trainingsveld verscheen door een lichte achillespeesblessure, werd er tot het laatste moment gewacht met een beslissing.  Dat Koeman zo lang wenste te wachten, heeft alles te maken met de rol die hij dit seizoen voor ´architect´ Schreuder ziet weggelegd. Zijn afwezigheid was dan ook een teleurstelling voor de technische staf, al plaatste het Koeman niet voor een moeilijke beslissing. Afgelopen vrijdag had de trainer al aangegeven in de opgeleefde Patrick Paauwe de logische vervanger te zien. De aanwezigheid van de langste dienende Feyenoorder in de basiself was dan ook niet zozeer in het oog springend. Het meespelen van de jonge Ferne Snoyl, die de voorkeur kreeg boven Pascal Bosschaart, was dat wel. 

Zowel Snoyl als Paauwe maakte in de eerste minuten een wat onzekere indruk. Bij Snoyl vertaalde zich dat terug met volstrekt onnodig balverlies, waarvan Sparta niet wist te profiteren. Paauwe had al binnen enkele minuten geel op zak toen Van den Bergh hem passeerde en daarop door de Feyenoorder naar de grond werd gewerkt. De twee momenten bleken een voorbode van een voor Feyenoord pijnlijke eerste helft, waarin de ploeg van Koeman tot ongenoegen van de ruim tweeduizend aanwezige Feyenoord-fans nauwelijks aan bod kwam. Nadat Sparta via de snelle Bouaouzan al een aantal maal gevaarlijk dicht bij het doel van Lodewijks wist te komen, was het bij de eerste echte mogelijkheid raak. Cvetkov legde de bal klaar voor de vrijgelaten Van den Bergh, die de bal onhoudbaar voorbij Lodewijks schoot: 0-1. Feyenoord had tot dat doelpunt betrekkelijk eenvoudig standgehouden, maar was hierna nauwelijks opgewassen tegen de passie en de daaraan gekoppelde strijdlust die Sparta aan de dag legde. Rose en Michels schoten uit kansrijke positie nog over, maar de kans die Cvetkov van oud-Feyenoorder Olfers kreeg geboden had de 0-2 voor Sparta moeten opleveren. Cvetkov schoot echter veel te gehaast, waardoor hij wel Lodewijks passeerde maar de paal op zijn weg vond. Toen Davy de Fauw met een vrije trap (redding Lodewijks) nog maar eens de reële kans op een tweede treffer van Sparta benadrukte, was het voor het Legioen en Koeman genoeg. Terwijl de fans om bloed, zweet en tranen zongen, greep de trainer in door Vincken voor Snoyl in te brengen. Het was een ingreep waarbij Feyenoord – net als tegen NAC – met een middenvelder meer en een verdediger minder kwam te spelen. Of het geluk was of inzicht zal een vraag blijven, maar feit was wel dat Kuyt kort hierna eindelijk de bal eens in de voeten kreeg in het strafschopgebied.De Katwijker draaide zich vrij, besloot te schieten en bewees nog maar eens wat voor kaliber spits hij is. Het fraai gemikte schot verraste Ponk, die de eerste beste kans van Feyenoord meteen tot doelpunt zag gepromoveerd. 

Het doelpunt kon voor Feyenoord op geen beter moment komen. Dat bleek wel in de tweede helft, waarin beide ploegen een gedaanteverwisseling leken te hebben ondergaan. Dat kenmerkte zich niet door personele wijzigingen, maar door de manier waarop werd gevoetbald. Sparta was geen schim meer van de ploeg die daarvoor zo dominant voetbalde. Die rol had Feyenoord zich na de gelijkmaker toegeëigend. De sterk invallende Tim Vincken zorgde voor bravoure aan de rechterkant, wat vooral tot uitdrukking kwam bij de eerste kans die Feyenoord zich na rust creëerde.Het talent passeerde zijn tegenstander op lef en had ter hoogte van de achterlijn nog genoeg kracht om voor te geven. Kalou schoot naast, maar Feyenoord kreeg een injectie van vertrouwen toegediend. Na 53 minuten dook Pardo vrij op buiten het strafschopgebied. De Chileen besloot het er op te wagen en zag zijn diagonale schot binnen zeilen: 1-2.Niet veel later was het Pardo die een hoekschop op het hoofd legde van de volkomen vrijstaande Ghaly. Voor de Egyptenaar was het een koud kunstje om van anderhalve meter afstand in te koppen: 1-3. De spanning was er af voor Feyenoord, dat via Kuyt, Kalou en Paauwe een nog grotere score had kunnen neerzetten.De teleurstelling over het uitblijven van de 1-4 werd naar de achtergrond verdreven door de blessure van uitblinker Vincken. De aanvaller – net hersteld van een hamstringblessure – greep wederom naar het bovenbeen na zijn zoveelste goede actie. Het betekende het einde van de wedstrijd voor de luid bejubelde en hevig balende Vincken, die naar verwachting de wedstrijd tegen Ajax aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Sparta Rotterdam – Feyenoord 1-3

Scoreverloop:

20´ 1-0 Van den Bergh
45´ 1-1 Kuyt
53´ 1-2 Pardo
57´ 1-3 Ghaly

Geel: Paauwe, Pardo, Ghaly, De Fauw, Michels 

Opstellingen
Sparta: Ponk; De Fauw, Olfers, Zoontjes (63´ Gudde), Gudelj; Michels, Van den Bergh 67´ Van Bueren), Polak; Cvetkov, Bouaouzan en Rose.

Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl (40´ Vincken/75´ Bosschaart); Ghaly, Paauwe, Pardo; Boussaboun, Kuyt en Kalou. 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×