ZONDAG 21 AUGUSTUS; 12.30 UUR: SPARTA – FEYENOORD

Erwin Koeman zal niet zo snel voor verrassingen komen te staan. De oefenmeester hecht er waarde aan dat elke tegenstander vooraf uitgebreid wordt geanalyseerd, in het geval van Sparta door hemzelf en anderen van de technische staf. De trainer weet zodoende waarop hij kan rekenen in de stadsderby, net als zijn spelers. Mocht ook dat eventuele onderschatting niet wegnemen, blijft er voor Koeman maar één wijze raad over. ‘Kijk naar Heracles-PSV, dan hoef ik verder niks te zeggen.’

Het is niet waarschijnlijk dat Feyenoord zich zondag opnieuw zal aanpassen aan de tegenstander. Koeman sluit zeker niet uit dat hij dat nog wel eens zal doen (‘daar voel ik me zeker niet te groot voor’), maar het blijft voorlopig bij de wedstrijd tegen NAC. Nagenoeg de hele voorbereiding liet Koeman zijn ploeg 4-3-3 spelen, om tot ieders verrassing tijdens de eerste competitiewedstrijd 3-4-3 te spelen. Een tactische wijziging die goed uitpakte, want de Bredanaars wisten zich er negentig minuten geen raad mee en het gedisciplineerd spelende Feyenoord won verdiend. Koeman blikte op vrijdagmiddag nog even terug op die tactische omzetting. ‘Je kan er op twee manieren naar kijken. Sommigen zagen het als een aanpassing aan de tegenstander, anderen vonden dat we heel aanvallend hebben gespeeld. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Het belangrijkste is dat als we er sterker van worden, ik het niet zal laten. Maar dan nog is het maar de vraag hoe het uitpakt in de praktijk. Ik heb vanaf mijn eerste dag gehamerd op discipline, maar garanties heb ik natuurlijk niet. Want ik heb wel met mensen te maken. Maar over de wijze waarop de spelers daar tegen NAC mee omgingen, was ik tevreden.’

Feyenoord zal zondag weer in het ‘vertrouwde’ 4-3-3 starten. Met Östlund terug als rechtsback – de Zweed was nog slachtoffer van de omzetting tegen NAC – is het vooral interessant om te zien hoe Koeman zijn middenveld zal vormgeven. Voor de trainer zelf is de exacte invulling ook nog een vraagteken, omdat het pas enkele uren voor de wedstrijd bekend zal worden of Schreuder (lichte kuitblessure) inzetbaar is. Mocht de routinier niet spelen, zal Patrick Paauwe naar verwachting zijn plek innemen. Voor Sebastián Pardo lijkt een plek ingeruimd aan de linkerkant, terwijl Hossam Ghaly of Edwin de Graaf aan de rechterkant komt te spelen. Aangezien Ghaly in de tweede helft tegen NAC een aantal slordigheden beging, is het niet ondenkbaar dat Koeman een kans gunt aan De Graaf. In de defensie is het verder de vraag welke verdediger van het viertal Saidi, Bahia, Greene en Bosschaart in de basisopstelling zal sneuvelen.

Van het blessurefront was er deze week nog positief nieuws te melden. Tim Vincken is hersteld van zijn hamstringblessure en kan tegen Sparta spelen. Romeo Castelen – ook last van de hamstring – heeft de looptraining hervat, maar zal zondag zeker nog niet inzetbaar zijn. Andere afwezigen zijn Nicky Hofs (vrijdag geopereerd aan zijn knie), Cory Gibbs, Christian Gyan, Shinji Ono en Patrick Mtiliga.

DE TEGENSTANDER

Na enkele jaren van afwezigheid keerde Sparta afgelopen zomer via de nacompetitie eindelijk weer terug op de plek waar de Kasteelclub thuishoort: de eredivisie. De enige echte derby van Nederland is daarmee voor het eerst sinds 2002 in ere hersteld. Omdat de jaren in de Gouden Gids Divisie pijn hebben gedaan, heeft trainer Wiljan Vloet een hele duidelijke opdracht. De Brabander moet er alles aan doen om er voor te zorgen dat Sparta ‘er in blijft’.

Handhaving is voor alle promovendi moeilijk, maar Vloet moet zijn missie ook nog eens voltooien met een selectie die twee van zijn beste spelers van het afgelopen jaar kwijtraakte. De doelpuntenmachines Danny Koevermans en Riga Mustapha vertrokken immers. Koevermans zocht zijn heil in Alkmaar en Mustapha werd als de grote aanwinst van het Spaanse Levante gepresenteerd. Daarnaast trok Evgeni Levchenko, een van de weinige andere spelers met eredivisie-ervaring, naar Groningen.

Wiljan Vloet ging vervolgens op zoek naar versterking en vond inmiddels liefst acht nieuwe spelers, van wie Jason Oost en Steve Olfers voor Feyenoord-supporters de bekendste zijn en Yuri Rose en Ivan Cvetkov de meest opvallende. De coach is evenwel nog niet klaar met shoppen en heeft laten weten op zoek te zijn naar een dominante middenvelder. Ajacied Anthony Obodai is voor Vloet kandidaat nummer één voor die vacature.

Tegen Feyenoord zal de Ghanees er hoogstwaarschijnlijk nog niet bij zijn, hetgeen ook geldt voor verdediger Danny Schenkel. Die kampt met een langdurige bekkenblessure. Omdat doelman Frank Kooiman inmiddels is gepasseerd ten faveure van René Ponk betekent dat dat van het team dat promotie afdwong zondag alleen het trio Michels, De Fauw, Van den Bergh binnen de lijnen zal staan.

Sparta Rotterdam – Feyenoord
Zondag 21 augustus om 12:30 uur in het Sparta Stadion
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Schreuder (Paauwe), Pardo; Boussaboun (Vincken), Kuyt en Kalou.
Sparta: Ponk; De Fauw, Olfers, Zoontjes, Gudelj; Oost, Michels, Van den Bergh en Polak; Cvetkov en Rose.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN IN DE COMPETITIE

THUIS

19/8/2001 Feyenoord - Sparta Rotterdam 5-0
29/11/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 2-1
26/3/2000 Feyenoord - Sparta Rotterdam 1-2
5/4/1999 Feyenoord - Sparta Rotterdam 1-0
24/8/1997 Feyenoord - Sparta Rotterdam 3-1

UIT

24/3/2002 Sparta Rotterdam - Feyenoord 0-5
15/10/2000 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-4
4/12/1999 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-3
29/11/1998 Sparta Rotterdam - Feyenoord 1-2
30/11/1997 Sparta Rotterdam - Feyenoord 0-3

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×