STATISTIEKEN SPARTA – FEYENOORD

De stadsderby tussen Sparta en Feyenoord wordt zondag weer in ere hersteld. De Rotterdamse clubs delen een rijk verleden, ondanks dat de laatste krachtmeting alweer van drieënhalf jaar geleden dateert. Sparta was merkwaardig genoeg succesvoller tegen Feyenoord in De Kuip dan het in eigen huis was. Zes keer wonnen de Spartanen op het Kasteel, negen keer in Rotterdam-Zuid. De cijfers spreken verder duidelijk in het voordeel van Feyenoord, dat 55 van de in totaal 92 competitieontmoetingen winnend afsloot.

32 keer eindigde het treffen tussen Sparta en Feyenoord in een puntendeling. Op het Kasteel heeft Feyenoord vanuit historisch oogpunt zondag verreweg de beste papieren. Beide ploegen starten zondag aan de 47ste editie van Sparta - Feyenoord. Tot dusver won Feyenoord 27 keer, werd er 13 keer gelijkgespeeld en was het Sparta dat 6 keer met de volle buit aan de haal ging. Feyenoord kan zondag het 100ste doelpunt maken tegen Sparta op Spangen. De teller staat nu op 99. Sparta scoorde in eigen huis 47 keer tegen Feyenoord.

De laatste twee keer dat Sparta en Feyenoord elkaar troffen dateert uit het seizoen 2001/2002. Het voor Feyenoord zo succesvol verlopen jaar – dat zijn hoogtepunt kende met de UEFA Cup-winst – eindigde voor Sparta in een sportief drama. Voor het eerst in de geschiedenis degradeerde de traditierijke club. Het begin van de competitie begon al niet veelbelovend toen Sparta meteen naar De Kuip mocht. Feyenoord gaf zijn visitekaartje af en voetbalde met name het eerste half uur flitsend. Daarna zakte de ploeg wat weg, maar was het toch sterk genoeg om ogenschijnlijk zonder al te veel moeite Sparta opzij te zetten. Grote man aan Feyenoord-zijde was Jon Dahl Tomasson, die drie maal scoorde. De andere treffers kwamen op naam van Emerton en Bosvelt.
De tweede en tot dusver laatste keer dat beide rivalen elkaar troffen dateert van 24 maart 2002. De derby kreeg in die wedstrijd het karakter van een trainingspartij, waarin Feyenoord niet tot het uiterste hoefde te gaan. Via Emerton en Tomasson nam Feyenoord binnen veertien minuten een 0-2 voorsprong. Sparta kon er weinig tegenin brengen, waarna Van Hooijdonk, Leonardo en Bosvelt na rust de score snel naar 0-5 brachten.

Grootste uitoverwinning:
27-12-1957 Sparta – Feyenoord 0-5
24-3-2002 Sparta – Feyenoord 0-5

Grootste uitnederlaag:
26-12-1962 Sparta – Feyenoord 3-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×