FEYENOORD OPENT SEIZOEN MET OVERWINNING: 2-0

Feyenoord heeft de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2005/2006 met een overwinning afgesloten. Door treffers van Sebastián Pardo en Dirk Kuyt werd NAC Breda met 2-0 verslagen. Ali Boussaboun en Serginho Greene maakten net als trainer Erwin Koeman hun officiële debuut bij Feyenoord. Oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk speelde negentig minuten mee bij de Bredanaars, maar werd afgezien van één vrije trap niet gevaarlijk.

Erwin Koeman experimenteerde anderhalve maand naar hartelust. Dat bleek alleen al uit het feit dat hij 31 spelers speeltijd toekende in de tien oefenwedstrijden die er werden gespeeld. Naarmate de voorbereiding vorderde, werkte de trainer steeds meer toe naar zijn ideale opstelling. Waar menig kenner zodoende dacht te weten met welke spelers en met welk systeem Koeman in de eerste competitiewedstrijd zou starten, slaagde de trainer er in te verrassen. Zo was er geen plaats voor Alexander Östlund, de Zweed die op basis van de voorbereiding zeker leek van zijn plaats. Links in de defensie ontbrak ook de naam van Snoyl of Bosschaart op het wedstrijdformulier. André Bahia – tot dusver vooral gebruikt als centrale verdediger – nam die plek in. Het waren wijzigingen die voortkwamen uit tactische overwegingen. Zo verkondigde Koeman al eerder dat Bahia ‘een beest in de dekking is’, waarmee meteen zijn aanwezigheid op die positie was verklaard. Opvallend was echter dat de rechtsbackpositie, met Ghaly er kort voor, een vrije invulling kreeg. De aanvoer vanaf de flanken richting Van Hooijdonk moest worden ingeperkt en Koeman achtte een versterkte linkerkant – met Bahia en Paauwe – en  vrijgelaten rechterkant de beste manier daarvoor. De keuze van de debuterende hoofdtrainer pakte in de eerste helft uitstekend uit. NAC wist zich geen raad met de speelwijze van de thuisploeg en werd afgezien van een vrije trap van Van Hooijdonk (redding Lodewijks) geen enkele keer gevaarlijk.Twee minuten nadat de voormalig Feyenoorder had aangelegd en het Legioen opgelucht kon ademhalen over de misser, was het de beurt aan Pardo. Waar de verwachtingen bij de vrije trap van de Chileen vele malen lager waren dan die van de grootmeester in NAC-dienst, was de poeier die Pardo afvuurde van veel grotere kwaliteit. De Chileen krulde de bal prachtig over de muur langs de kansloze Schollen. Het doelpunt zorgde voor ontlading op veld en tribune, waar Feyenoords aanhang het niet naliet om de treffer pesterig te begeleiden met het gebaar waarmee de vele succesvolle vrije trappen van Van Hooijdonk altijd werden begroet.Voor de 1-0 was Feyenoord twee keer gevaarlijk geweest via Boussaboun en Kuyt. De schoten van beide aanvallers brachten de NAC-defensie niet in verwarring. Nadat het op achterstand was gekomen raakten de Bredanaars dat wel, toen bleek dat Feyenoord de zaken achterin wel erg goed op orde had en de Rotterdammers ook nog een aantal maal dicht bij een tweede doelpunt in de buurt waren. Zover kwam het niet, want Paauwe kopte over uit een hoekschop en Boussaboun schoot van afstand net naast. 

Feyenoord was vorig seizoen het bewijs dat het maken van veel doelpunten geen enkele garantie biedt voor een prima eindklassering. Koeman gaf dan ook tijdens één van zijn eerste dagen aan dat het neerzetten van de organisatie de prioriteit had. Dat Feyenoord op dat vlak veel progressie boekte en dat het niet tot de eerste helft beperkt bleef, bleek wel na rust. De Rotterdammers waren niet meer zo oppermachtig als daarvoor, maar de ploeg van Koeman kon het zich permitteren omdat ook NAC – mede dankzij de uitstekende Greene – zelden gevaar stichtte. Pas na 68 minuten kreeg de ploeg van Lokhoff de eerste kans als gevolg van een slordigheidje van Saidi. Vonlanthen schoot vanuit een moeilijke positie voorlangs. Feyenoord hield de teugels stevig in handen, zorgde ervoor dat NAC nooit in de eigen kansen ging geloven en creëerde ook nog een spaarzame kans. Kalou had vlak na rust kunnen scoren, maar Schollen redde knap. De doelman was kansloos toen Kuyt na zeventig minuten van afstand uithaalde. De bal ging door een wirwar van benen, benam zodoende Schollen het zicht en eindigde in de verre hoek van het doel: 2-0. Voor Lokhoff was het reden om de falende Vonlanthen en Sikora – het duo waar vooraf nog voor werd gevreesd – te wisselen, wat de strateeg Koeman tevreden aanzag. Vreemd genoeg werd NAC hierna opeens een aantal maal gevaarlijk. Zonneveld kwam oog in oog te staan met Lodewijks, maar de 38-jarige doelman toonde maar weer eens zijn klasse door het schot met een uiterste krachtinspanning naast te tikken. Niet veel later redde Lodewijks opnieuw bij de inzet van Sander van Gessel.Boussaboun kon de score na een fraaie aanval een nog mooier aanzien geven. Het schot van de Marokkaanse international eindigde net naast het doel, maar het maakte de tevredenheid bij Legioen er na het laatste fluitsignaal niet minder om. 

Feyenoord – NAC Breda 2-0

Scoreverloop:
24´ 1-0 Pardo
70´ 2-0 Kuyt 

Geel: Zwaanswijk 

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Saidi, Greene, Bahia; Ghaly, Schreuder (89´ De Graaf), Paauwe (74´ Bosschaart), Pardo; Boussaboun, Kuyt en Kalou.

NAC Breda: Schollen; Elshot, Mendes da Silva, Zwaanswijk, Vidmar; Jenner, Zonneveld (86´ Slot), Van Gessel; Sikora (75´ Rigters), Van Hooijdonk en Vonlanthen (75´ Diba).

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×