ZONDAG 14 AUGUSTUS; 14.30 UUR: FEYENOORD – NAC BREDA

Na anderhalve maand aan voorbereiding maakt Erwin Koeman zondag zijn officiële debuut als trainer van Feyenoord. Het onwennige gevoel dat een debuut vaak met zich mee brengt, zal als gevolg van de hectische voorbereiding achterwege blijven. ‘Tijdens mijn periode bij Feyenoord heb ik meer meegemaakt dan een jaar RKC’, zegt de trainer dan ook gekscherend. Een gezonde spanning voelt hij wel voor de wedstrijd tegen NAC. ‘Dit is toch wat anders dan Voorschoten uit, dat mag duidelijk zijn. En dat geldt ook voor de spelers. Want na zondag weten we waar we staan.’

Feyenoord kan zondag meteen een signaal geven richting de eigen aanhang en de concurrentie in de eredivisie, vindt Koeman. ‘Want tegen de club waar een bekende oud-Feyenoorder speelt en de club die zich bij de eerste vijf ploegen wil mengen, is het aan ons om dat niet te laten gebeuren. Ik heb een goed beeld van NAC, omdat ik de spelers ken. Het is wat anders dan tegen Voorschoten. Er is een gezonde spanning en dat is alleen maar goed. Het is nu aan ons om te laten zien waar we staan. Dat is een mooie uitdaging.’

Voor de technische staf is het eveneens een uitdaging om een directe versterking aan te trekken. De trainer gaf tijdens het perspraatje aan nog wel één of meerdere spelers te kunnen gebruiken. Koeman: ‘Met het oog op de blessuregevallen die zich nu voordoen, waarvan Hofs de meest recente is, kunnen en moeten we misschien nog wel versterking gebruiken. Als we bovenin willen blijven mee draaien, door komen in de UEFA Cup en de internationals veel worden opgeroepen krijgen we automatisch te maken met blessures en schorsingsgevallen. De vraag is of ik dan in de problemen kom? Dat is dus afhankelijk van de mate waarmee we met die tegenslagen te maken krijgen. Als we iemand halen moet het wel een directe versterking zijn. Ik heb vandaag weer een band gezien van een speler en als ik de beelden moet geloven, moeten we die jongen meteen kopen. Maar als ze van mij een bandje hadden gemaakt op de training van vandaag, zouden clubs me ook willen kopen. Op basis van een band kunnen we geen spelers kopen, daarvoor moeten wij van de technische staf – mensen die weten hoe Feyenoord zal gaan spelen – die jongens aan het werk zien. We zijn er in ieder geval elke dag mee bezig.’

De trainer is er zelf uit met welke spelers hij zondag wil beginnen. Ook zijn spelersgroep is daarvan op de hoogte, al heeft Koeman de elf namen nog niet bekendgemaakt. ‘Als ik dat zondagochtend doe, zal dat voor de spelers geen verrassing zijn. De jongens kunnen op basis van wedstrijden en trainingen ook conclusies trekken’, aldus de oefenmeester. Op basis van de voorbereiding is het aannemelijk dat Koeman in de defensie start met Alexander Östlund, André Bahia en Serginho Greene. De invulling van de linksbackpositie is nog een vraagteken, al zal Koeman waarschijnlijk de ervaring van Pascal Bosschaart verkiezen boven het talent van Ferne Snoyl. Op het middenveld zijn Patrick Paauwe (‘de kans dat hij speelt is een reële’), Alfred Schreuder en Edwin de Graaf de gegadigden, al lijkt ook Sebastián Pardo een serieuze optie. Voorin zijn Kalou en Kuyt zeker van hun plaats en op rechts is de kans aanwezig dat Koeman kiest voor Boussaboun, de aanvaller die tijdens de voorbereiding regelmatig op die plek werd geposteerd.

Tim Vincken is er in elk geval niet bij. De rechteraanvaller ondervindt nog teveel hinder van een hamstringblessure. Waarschijnlijk sluit hij begin volgende week al weer aan bij de groep en kan hij dus spelen in de uitwedstrijd tegen Sparta. Naast Vincken zullen ook de langer geblesseerden Nicky Hofs, Romeo Castelen, Cory Gibbs, Shinji Ono, Patrick Mtiliga en Chris Gyan ontbreken tegen NAC.

DE TEGENSTANDER

Opportunisme regeert het voetbal en NAC Breda was wat dat betreft de afgelopen maanden exemplarisch. Zelden zal zware bevolking zo snel zijn weggetrokken om plaats te maken voor een stralende zon. De beschamende vijftiende plaats, de voortdurende onrust, het uitfluiten van de eigen spelers; in Breda is alle narigheid ver naar de achtergrond gedreven. Een goednieuwsshow vol van optimistische geluiden is er voor in de plaats gekomen. NAC verkocht meer seizoenkaarten dan ooit en fenomeen Pierre van Hooijdonk verkondigde in de regionale krant dat een structurele klassering tussen de plekken vier en zes mogelijk moet zijn. Het is een uitspraak die vanuit Den Haag niet valt te verwachten, terwijl ADO toch een plek hoger eindigde dan de Bredanaars. Maar de Hagenaars hebben dan ook geen Van Hooijdonk, de supersits die nog voor de competitie bij de Parel van het Zuiden voor een ongekend effect zorgde.

Ton Lokhoff zag tevreden toe hoe zijn selectie met uitstekende voetballers een kwaliteitsinjectie kreeg. De beloftevolle Johan Vonlanthen verruilde PSV tijdelijk voor NAC, waar hij zijn grote belofte hoopt te gaan inlossen. Victor Sikora hoopt in Breda zijn ‘Vitesse-vorm’ terug te vinden, na weinig succesvolle periodes bij Ajax en Heerenveen. Sander van Gessel en Kurt Elschot, twee bepalende spelers bij FC Groningen, hopen met NAC de stap te zetten die ze in het noorden tot dusver niet konden maken. En dan was er nog Patrick Zwaanswijk, die zich in zijn periode bij FC Utrecht in de belangstelling speelde van een aantal topclubs maar uiteindelijk voor een avontuur in Japan koos bij Oita Trinita.

Zo is het niet ondenkbaar dat de Bredanaars dé verrassing van het komend seizoen worden. Ton Lokhoff zint op sportieve revanche na een mislukt seizoen en heeft met zijn nieuwe ploeg het gereedschap om dit te verwezenlijken. Zondag hoopt Lokhoff een eerste indicatie te krijgen tot waartoe zijn ploeg in staat is en of de zon zal blijven schijnen. Breda wacht gespannen af.

Feyenoord – NAC Breda
Zondag 14 augustus om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart (Snoyl); De Graaf, Schreuder, Paauwe; Boussaboun, Kuyt en Kalou.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN IN DE COMPETITIE

THUIS
7/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0
31/8/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
2/3/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
7/4/2002 Feyenoord - NAC Breda 0-0
28/1/2001 Feyenoord - NAC Breda 2-0

UIT
10/4/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
4/4/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda - Feyenoord 1-1
4/11/2001 NAC Breda - Feyenoord 2-1
8/4/2001 NAC Breda - Feyenoord 1-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×