FIT FEYENOORD WINT EERSTE WEDSTRIJD IN CHINA

Feyenoord heeft zijn eerste wedstrijd in het Chinese Nanjing gewonnen. Tegen Espanyol werd het 2-1 voor de Rotterdammers. Kuyt was de maker van beide doelpunten. Feyenoord speelde goed tegen de Spanjaarden en kende met name een indrukwekkend eerste half uur. In Nanjing, waar tropische temperaturen heersen, maakte de ploeg van Erwin Koeman een opvallend fitte indruk. Vrijdag speelt Feyenoord zijn tweede wedstrijd in China. Dan is Nacional uit Uruguay de tegenstander.

Vlak voor de eerste wedstrijd van Feyenoord in Nanjing, waar de temperatuur ook in de avond rond de dertig graden schommelt, vroeg Erwin Koeman zich hardop af hoe zijn ploeg zich in fysiek opzicht zou verhouden tot de Spaanse tegenstander Espanyol. Al snel bleek dat de coach zich juist over dit aspect geen zorgen hoefde te maken. Feyenoord toonde zich opvallend fit in het gloednieuwe Nanjing Olympic Sports Center. Waar de Spanjaarden moeite hadden na afgeslagen aanvallen de draad weer op te pakken, wist Feyenoord een constant tempo te handhaven.

Daarmee was in de hitte van Nanjing de eerste slag gewonnen voor de Rotterdammers. Het gaf Feyenoord de lucht om snel de regie van de wedstrijd in handen te nemen. Feyenoord kende een sprankelend eerste half uur in China. Castelen was in die openingsfase smaakmaker bij de Rotterdammers. Hij schoot op de rechterflank keer op keer langs zijn directe tegenstander David Garcia.

De daadkracht van de snelle aanvaller leverde al na negen minuten resultaat op. Nadat hij zijn directe tegenstander op een manier had uitgespeeld die groot enthousiasme ontlokte bij het Chinese publiek, kon Kuyt de score openen. Hij schoot met een volley de 1-0 binnen.

Feyenoord ontpopte zich daarna meer en meer tot een effectieve counterploeg. Met Pardo in een opvallend creatieve rol naast Ghaly op het middenveld, werd steeds vaker een gevaarlijke aanval opgezet. Kuyt, die ondanks de tropische temperaturen weer werkte als een paard, kon daar na 19 minuten voor de tweede maal van profiteren. Hij zette de aanval zelf op door Pardo in te spelen, kreeg de bal terug van de Chileen en schoot vervolgens Feyenoords tweede goal binnen.

Feyenoord kreeg daarna tal van kansen om de wedstrijd vroeg te beslissen. De mooiste was voor Edwin de Graaf. In een aanval die werd opgezet door Hossam Ghaly, bezorgde een uitgekookt tiktje van Kuyt een vrije doorgang voor de De Graaf. De middenvelder wist de bal ook langs de Spaanse doelman te werken, maar had de pech dat zijn inzet op de paal belandde.

Het leek geen groot probleem voor Feyenoord, want de kansen bleven zich aandienen. Met name Kalou was meer dan eens dichtbij een treffer. Espanyol was tot dat moment nog nauwelijks in het stuk voor gekomen. Alleen wanneer Ivan DelaPeña aan de bal kwam dreigde er gevaar, net als bij Spaanse vrije trappen. Met name dat laatste moet Koeman zorgen hebben gebaard, want organisatorisch was het bij stilstaande momenten niet allemaal even sterk wat de Rotterdamse defensie liet zien.

Het was dan ook geen toeval, dat de tegentreffer van Espanyol voortkwam uit een dood spelmoment. De Argentijn Pochettino kon na een dik half uur spelen profiteren van een vrije trap van DelaPeña. Hij bracht de stand op 2-1.

Na die tegentreffer was de organisatie even zoek bij Feyenoord. Waar de ploeg in het eerste half uur talrijke kansen had gekregen om naar 3-0 uit te lopen, stokte het na de goal van Pochettino even in aanvallend opzicht. Desondanks kwamen de Rotterdammers de wedstrijd tot aan de rust zonder al te grote problemen door.

De tweede helft was minder sprankelend dan de eerste, maar dat mocht - gezien de omstandigheden waarin moest worden gespeeld - geen verrassing heten. Feyenoord kreeg nog wel een paar kansen (schot van Kuyt, kopbal van invaller Lazovic), maar ging aan de andere kant ook in de slotfase door het oog van de naald, toen Espanyol zijn beste kans van de wedstrijd liet liggen.

Matchwinnaar was Dirk Kuyt. Hij werd kort voor tijd naar de kant gehaald, toonde bij het verlaten van het veld zijn speciale waardering voor het groepje Feyenoord fans dat hun favorieten achterna was gereisd en sprak na afloop over ‘een goed gevoel.’ Kuyt: ‘Na een periode waarin we door de buitenwacht toch regelmatig negatief zijn benaderd, was dit een positief signaal. We hebben als team hard gewerkt en zijn daar ook voor beloond. Dat geeft altijd een goed gevoel.’

Feyenoord-Espanyol (2-1)
Nanjing, China

Scoreverloop:
9´ 1-0 Kuyt
19` 2-0 Kuyt
32`2-1 Pochettino

Opstellingen
Feyenoord: Aerts; Ostlund, Greene, Bahia, Snoyl (70’ Derijck); Castelen (77’ Vincken), De Graaf, Ghaly (74’ Paauwe), Pardo; Kalou, Kuyt (81’ Lazovic) Espanyol: Gorki; Jarque; Lopo, Pochettino, Garcia (75’ Domi); Corominas, Costa (61` Jonathan), Fredson, Riera; DelaPeña (67’ Hector), Tamudo.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×