ZONDAG 15 MEI; 14.30 UUR: PSV - FEYENOORD

Ruud Gullit aanschouwde de afgelopen week tot zijn genoegen dat de spelers onderling hun ontevredenheid toonden. De spelersgroep corrigeerde elkaar en dat stemt de trainer hoopvol voor de ontmoeting met PSV. ‘Het lokt een discussie uit, dat is altijd goed. Ik hoop dat er spelers zijn die laten zien dat ze ook volgend seizoen nog bij Feyenoord willen spelen’, aldus de oefenmeester, die met Bart Goor en Salomon Kalou mogelijk twee basisspelers moet missen.

Gullit spreekt nog steeds wekelijks over die ene week waarin Feyenoord alles uit handen gaf door nederlagen tegen FC Den Bosch, Ajax en PSV. De trainer heeft het inmiddels over ‘die fameuze week’, ook omdat de prestaties van toen zich nog steeds doen voelen. Op de ranglijst, aangezien Feyenoord nergens meer om speelt, maar ook in de meest recente duels met Heerenveen en NEC. Gullit: ‘Wedstrijden waar werkelijk niks in zat, lamlendig was het. Er waren spelers die het niet konden opbrengen om weer tot het uiterste te gaan. Dat zie je ook bij AZ, de pijp is nu leeg. Dan hoop je als trainer dat het plezier in voetbal blijft. Maar dat is toch moeilijk. Ik vind niet dat je ons op die wedstrijden kunt beoordelen. Om ons nu af te branden dat we er niks van kunnen, is daarom onzin.’

Gullit is al bezig met het nieuwe seizoen, maar prestige leeft wel degelijk bij hem. Hij is er daarom op gebrand de laatste twee wedstrijden goed af te sluiten en van zijn ploeg verwacht hij een zelfde instelling. ‘We kunnen niet altijd goed spelen, maar werken moeten we altijd. Tegen NEC en Heerenveen heb ik dat onvoldoende gezien. Ik hoop dat de spelers tegen PSV en ADO laten zien dat ze ook volgend seizoen bij Feyenoord willen spelen. Ik vond het daarom goed dat ze elkaar deze week corrigeerden en onderling hun onvrede uitten.’

De ploeg die het tegen PSV opneemt, verschilt weer op een aantal plekken van het team dat zeven dagen eerder van NEC verloor. Gullit kan met Cory Gibbs, Shinji Ono en Romeo Castelen weer beschikken over drie spelers die hij in Nijmegen niet tot zijn beschikking had. Daar tegenover staat wel de mogelijke afwezigheid van twee basisspelers. Salomon Kalou, die overigens tegen NEC ook ontbrak, en Bart Goor zijn wellicht niet inzetbaar. Dat geldt ook voor Sebastián Pardo en Edwin de Graaf. ‘Ik hoop zaterdag meer duidelijkheid te hebben wie wel en niet inzetbaar is’, aldus de oefenmeester.

DE TEGENSTANDER

Lang ging dit seizoen de meeste aandacht en waardering van pers en publiek uit naar het verrassende AZ, maar inmiddels is ondubbelzinnig duidelijk geworden dat PSV dé ploeg van het seizoen 2004/2005 is. De Eindhovenaren toonden zich in de competitie een klasse apart en lieten middels het bereiken van de halve finale van de Champions League zien ook tot de Europese top te behoren. Prestaties die respect verdienen, zeker gezien de exodus van topspelers afgelopen zomer.

Historisch gezien heeft PSV het vaak moeilijk met Feyenoord, maar voor de ontmoeting van komende zondag is de ploeg van Guus Hiddink niettemin torenhoog favoriet. De landstitel is inmiddels binnen, de Amstel Cupfinale nog ver weg en de Eindhovenaren kunnen dus vrijuit spelen. Daarbij nemen Mark van Bommel en Johann Vogel afscheid van hun thuispubliek. Met name de aanvoerder van PSV zal dat graag enige luister bijzetten.

Tegen AC Milan liet PSV onlangs even zien waartoe de ploeg dit seizoen in staat is. Met goed en spectaculair voetbal werd Milan de duimschroeven aangedraaid. Een niet meer verwachte en dus typisch Italiaanse goal in de blessuretijd voorkwam uiteindelijk Eindhovense kwalificatie voor de finale van de Champions League en dat werd in zowat alle Nederlandse huiskamers betreurd. Ondanks de uitschakeling wón PSV die avond wel iets: het respect van veel Nederlandse voetballiefhebbers.

Respect tonen is iets wat Feyenoord zondag op het veld van het Philipsstadion waarschijnlijk maar niet al te veel moet doen. De Rotterdammers zullen moeten strijden en dan maar hopen dat de vermoeienissen van het lange seizoen zo langzamerhand ook in de benen van de PSV’ers gevoeld worden. 

PSV – Feyenoord
Zondag 15 mei om 14:30 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen
PSV: Gomes; Lucius, Alex, Bouma, Lee; Van Bommel, Vogel, Cocu; Park, Vennegoor of Hesselink en Farfán.
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Bosschaart; Castelen, Ono, Hofs, Goor (Magrão); Kuyt en Kalou (Leonardo).

STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
14/3/2004 PSV - Feyenoord 0-1
17/11/2002 PSV - Feyenoord 1-2
14/4/2002 PSV - Feyenoord 2-0
14/3/2002 PSV - Feyenoord 1-1 (UEFA Cup)
30/1/2002 PSV - Feyenoord 1-1 (Amstel Cup)

THUIS
20/04/2005 Feyenoord – PSV 1-1 (Amstel Cup)
12/12/2004 Feyenoord – PSV 3-3
21/9/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/5/2003 Feyenoord - PSV 3-1
21/3/2002 Feyenoord - PSV 1-1 (UEFA Cup)

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×