HISTORISCH DUEL: FEYENOORD – AJAX

Februari 1984 heeft een speciale plaatsje in de clubhistorie van Feyenoord veroverd. In die maand speelden Feyenoord en Ajax drie keer tegen elkaar. Een unicum. Het was een maand waarin Ajax het seizoen in duigen zag vallen, door toedoen van Feyenoord. In het wedstrijdmagazine van zondag staan de drie duels uitvoerig beschreven. Hier alvast een voorproefje van de tweede keer dat beide ploegen elkaar die maand troffen.

De Kuip is met 50.738 toeschouwers uitverkocht voor de replay in de achtste finale van het bekertoernooi, nadat het in Amsterdam 2-2 was gebleven. Het begin is duidelijk voor de Rotterdammers, die al na drie minuten de leiding nemen. Hoekstra opent op Gullit, die voorgeeft op Houtman, die op zijn beurt Galjé eenvoudig verschalkt: 1-0. Feyenoord beleeft een droomstart, maar net als in de heenwedstrijd slaagt de ploeg van Thijs Libregts er niet in om het duel vroegtijdig te beslissen. Johan Cruijff valt na een half uur geblesseerd uit.

Feyenoord is na rust de meerdere, maar weet de gecreëerde kansen niet in doelpunten om te zetten. De bekerthriller blijft zodoende ongemeend spannend en wordt nog veel spannender als Ajax geheel onverwachts op gelijke hoogte komt via Van Basten in de 82ste minuut. Voor het eerst gaat de klassieker langer duren dan negentig minuten, want er moet die avond een winnaar komen.

Na zeven minuten in de eerste helft van de verlenging stormt Gullit alleen op Galjé af, de doelman die hem vervolgens vloert. De toegekende strafschop wordt koelbloedig ingeschoten door Houtman, die zijn ploeg daarmee een plek in de kwartfinale bezorgt. De Rotterdammers zullen het toernooi uiteindelijk winnen nadat achtereenvolgens NEC, Haarlem en Fortuna Sittard opzij worden gezet.

Een uitvoerige beschrijving van de drie edities van Feyenoord – Ajax in februari 1984 is zondag terug te lezen in het officiële wedstrijdmagazine, dat vanaf 10:00 uur rondom De Kuip wordt verkocht.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×