ZONDAG 10 APRIL, 12:30 UUR: NAC BREDA - FEYENOORD

De euforische stemming die na het duel met AZ ontstond, werd door Ruud Gullit doelbewust niet getemperd. De 4-2 zege toonde aan wat Gullit al lang wist en wat zondag de doorslag moet geven. Niet alleen dat Feyenoord goed kan voetballen, zo legde hij vrijdag uit. ´Maar ook dat de tegenstander nooit weet wie er bij ons gaat scoren. We hebben vijf of soms zes spelers die de doelpunten kunnen maken, dat is ontzettend lastig te bespelen´, aldus Gullit.

Gullit blikte in de aanloop naar het duel met de Bredanaars terug naar de periode voor de winterstop en de prestaties van de laatste weken. Het verschil tussen beide fases in het seizoen zit ´m in de verdediging, sprak Gullit. ´Het gaat er niet altijd om hoeveel je er maakt, maar om hoeveel je er tegen krijgt. Dat merkten we voor de winterstop bij corners en vrije trappen. Met Gibbs en Östlund staan we er verdedigend veel beter voor. Ik ben enorm tevreden over Östlund, want niemand komt langs hem. Cory is ook heel belangrijk voor het team, vooral door zijn winnaarmentaliteit en coaching. Hij coacht vaak voor bepaalde dingen gebeuren. Voor de winterstop werd er vaak achteraf gecoacht, daar heb je niks aan. Cory heeft ons een extra stimulans gegeven.´

Tegen AZ klopte alles, blikte Gullit nog maar eens terug. En dat lag niet alleen aan Gibbs en Östlund. Want bijvoorbeeld ook Pascal Bosschaart, Hossam Ghaly en Gábor Babos lieten zich van hun beste kant zien. Gullit: ´Ik kies nu voor Bosschaart boven Basto. Pascal moet zijn kans krijgen. Tegen AZ was hij even onwennig, maar in de tweede helft deed hij het veel beter. Bij Gábor was er echt sprake van een ommezwaai. Dat vertelde hij me ook achteraf. Hij kon meer lef tonen en keepte anders. Hij heerste weer in het zestienmetergebied, iets wat je verwacht en verlangt van een keeper met zijn lengte. Lodewijks kan zondag niet spelen. Ik heb de beslissing al genomen wie er keept als ze beiden fit zijn. Maar dat ga ik ze eerst zelf vertellen, het is niet de bedoeling dat ze dat in de krant terug lezen.´

De basisopstelling ten opzichte van het duel met AZ wijzigt waarschijnlijk op geen enkele plaats. Babos speelt voor de geblesseerde Lodewijks, terwijl Bosschaart en Ghaly de voorkeur genieten boven respectievelijk Basto en Hofs. Laatstgenoemde is overigens mogelijk niet inzetbaar. De middenvelder heeft een lichte enkelblessure en moest donderdag de training vroegtijdig verlaten.

DE TEGENSTANDER

NAC-Feyenoord wordt komende zondag Ali Boussabouns voorlopig laatste topwedstrijd in dienst van de Bredanaars. De spits van Marokkaanse afkomst treedt vanaf komende zomer immers in dienst van Feyenoord en wordt in Breda opgevolgd door een illustere voorganger… Pierre van Hooijdonk. Maar zondag wil Boussaboun nog graag een keer vlammen voor het Bredase publiek, zoals heel NAC er op gebrand zal zijn de trouwe maar dit seizoen niet al te zeer verwende supporters te trakteren op een overwinning op Feyenoord.

Het is na de winterstop bar en boos in Breda. NAC won van de tien competitieduels die de ploeg sinds januari speelde slechts een keer en dat was dan nog tegen degradatiekandidaat De Graafschap. In eredivisieverband bleken Roda JC, NEC, Vitesse, Groningen, RKC, Ajax en PSV allemaal te sterk, terwijl tegen Heerenveen werd gelijkgespeeld. Niet bepaald een prestatiecurve die bij een van de grotere clubs uit de eredivisie past. De supporters zagen het lang met lede ogen aan en dromen sinds het aantrekken van Pi-Air maar vast van betere tijden. Dit seizoen wordt het niks meer, is de algemene overtuiging.

En dat terwijl trainer Ton Lokhoff behoorlijk wat kwaliteit in zijn selectie heeft. Want behalve de al eerder gememoreerde Ali Boussaboun heeft hij ook het erkende Rotterdamse talent David Mendes da Silva tot zijn beschikking. Mendes da Silva lijkt eindelijk zijn grote belofte waar te gaan maken. Zijn naam is inmiddels al met AZ én met Feyenoord in verband gebracht. Ook Arne Slot, NAC’s vormgever op het middenveld, en Anouar Diba zijn gezegend met bovengemiddelde talent zoals wel meer spelers in Lokhoffs spelersgroep.

Hoe het dan kan dat NAC is afgegleden van de vierde naar de twaalfde plaats, blijft de grote vraag. Lokhoff kan in ieder geval wijzen op pech, vervelende blessures en  schorsingen. Maar feit is en blijft dat NAC te laag staat. De coach zal er daarom alles aan doen om zijn elftal in ieder geval op een waardige manier afscheid te laten nemen van het seizoen. Feyenoord, niet bijzonder geliefd onder de Bredase supporters, is wat dat betreft de ideale tegenstander voor Lokhoff om zijn manschappen eens flink op scherp te zetten. Het wordt oppassen zondag.

NAC – Feyenoord
Zondag 10 april om 12:30 uur in het Mycom Stadion
Scheidsrechter: Vervecken (Bel)

Vermoedelijke opstellingen
NAC Breda: Schollen; Collen, Colin, Penders, Gudelj (Kerstens); Mendes da Silva, Slot, Petö; Lurling, Boussaboun, Rigters (Diba)
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Bosschaart; Castelen, Ono, Ghaly, Goor; Kalou en Kuyt.

STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
4/4/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda - Feyenoord 1-1
4/11/2001 NAC Breda - Feyenoord 2-1
8/4/2001 NAC Breda - Feyenoord 1-0

THUIS
3/3/2005 Feyenoord - NAC Breda 4-0 (Amstel Cup)
7/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0
31/8/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
2/3/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
7/4/2002 Feyenoord - NAC Breda 0-0
28/1/2001 Feyenoord - NAC Breda 2-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×