FEYENOORD STUNT TEGEN AZ EN PAKT DERDE PLAATS: 4-2

Feyenoord heeft zondag voor een stunt van jewelste gezorgd. De Rotterdammers versloegen in de uitverkochte Kuip het ongenaakbaar geachte AZ op overtuigende wijze: 4-2. Feyenoord heeft de derde plaats daarmee in handen, aangezien het een beter doelsaldo heeft dan Ajax dat zaterdag van Heerenveen verloor. Salomon Kalou was met drie beeldschone treffers de onbetwiste man van de wedstrijd. Romeo Castelen maakte voor rust de andere treffer.

Ruud Gullit voerde in de basisopstelling voor de topper met AZ twee wijzigingen door die als logisch en tegelijkertijd als verrassend bestempeld konden worden. Het slachtofferen van Bruno Basto en Nicky Hofs was, gezien de prestaties van het tweetal én de zegereeks van Feyenoord, reden tot het fronsen van de wenkbrauwen. Anderzijds was het goed te begrijpen, want een fitte en in vorm verkerende  Pascal Bosschaart staat normaliter in de basis, net als Hossam Ghaly die vlak voor het oplopen van zijn knieblessure van Gullit te horen kreeg dat hij eindelijk speelde zoals de oefenmeester het zo graag van hem wil zien. Een wijze waarmee Ghaly tot één van de beste middenvelders in Europa kan uitgroeien, zo stelde de oefenmeester. 

De Egyptenaar had maar enkele minuten nodig om te doen begrijpen waarom Gullit een dergelijke lovende uitspraak deed. De manier waarop hij Salomon Kalou lanceerde getuigde van groot inzicht. Het was meteen de mooiste aanval van de eerste helft. Kalou troefde Jan Kromkamp tot twee keer toe af op snelheid, waarna hij voorgaf op de inlopende Bart Goor. De Belg schoot op zijn beurt de bal tegen Henk Timmer aan. De aanval was kenmerkend voor de beginfase, die geheel in handen was van de Rotterdammers. Kalou ontpopte zich op links tot een nachtmerrie voor Kromkamp, die alles in het werk moest stellen om de Ivoriaan bij te benen. Na achttien minuten slaagde hij daar niet in, wat meteen het eerste doelpunt tot gevolg had. De ontketende Kalou werd op de rand van het strafschopgebied vrij gezet door Goor en schoot de bal fraai in de verre hoek langs Timmer. Het doelpunt kon voor Feyenoord niet op een beter moment komen, want de Alkmaarders kropen naarmate het duel vorderde uit hun schulp. Het eerste waarschuwingschot werd afgevuurd door Tarik Sektioui en werd eenvoudig gepakt door Gábor Babos. De doelman had het echter een stuk lastiger bij de inzet van Kenneth Perez en moest redding brengen ten koste van een hoekschop. De treffer van Kalou bleek echter een klap die AZ tot de rust niet meer te boven kwam. Feyenoord had van de Alkmaarders weinig meer te duchten en het wachten was op de tweede treffer. Die zou vlak voor rust volgen toen Kuyt de vrijstaande Castelen in scoringspositie bracht. De rechteraanvaller schoot beheerst langs Timmer in de verre hoek en bracht Feyenoord daarmee in een zetel.

De tweede competitienederlaag kwam na rust heel dichtbij voor AZ, dat zonder de in de kleedkamer achtergebleven Joris Mathijsen aan de aftrap verscheen. Een stunt van jewelste zat er aan te komen toen Kalou met een kunststukje de marge op drie bracht. De aanvaller wipte de bal van zijn rechter- naar zijn linkervoet, schoot en verschalkte de verbaasde Timmer op prachtige wijze in de uiterste hoek. De mokerslag die de 3-0 had moeten zijn, verloor aan slagkracht toen AZ de marge meteen terugbracht tot twee. Lindenbergh posteerde Nelisse met een bekeken bal vrij voor Babos, waarna de oud-Feyenoorder geen clementie toonde. Het bracht de Rotterdammers echter geen moment van hun stuk, want Feyenoord bleef kansen creëren tegen het machteloze AZ. Shinji Ono schoot net naast en Timmer moest even daarna met zijn voet redding brengen op een schot van Castelen. Het genadeschot hing in de lucht en wie anders dan uitblinker Kalou was er om de trekker over te halen. De aanvaller werd aangespeeld door Bosschaart en maakte met zijn schot een einde aan alle illusies bij AZ. De aanvaller kreeg niet veel later onder een daverend applaus de meer dan verdiende publiekswissel. Het duel was gespeeld en werd zonder de absolute uitblinker op het veld van veel creativiteit beroofd. Over en weer volgden nog wat mogelijkheden, alvorens AZ drie minuten voor tijd via Michael Buskermolen op 4-2 kwam. Die treffer kon echter niet voorkomen dat Feyenoord stuntte tegen de nummer twee van de ranglijst, de achterstand tot AZ terugbracht tot zeven punten en de derde plaats overnam van Ajax.

Feyenoord – AZ 4-2

Scoreverloop:
18´ 1-0 Kalou
42´ 2-0 Castelen
46´ 3-0 Kalou
48´ 3-1 Nelisse
63´ 4-1 Kalou
87´ 4-2 Buskermolen

Geel: De Cler

Opstellingen:
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Bosschaart; Castelen, Ono, Ghaly (79. Hofs), Goor; Kalou (71. Leonardo) en Kuyt (75. Lazovic).
AZ: Timmer; Kromkamp, Mathijsen (46.  Jaliens), Opdam (52. Buskermolen), De Cler; Landzaat, Sektioui, Lindenbergh; Nelisse, Van Galen (52. Huysegems) en Perez.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×