HISTORISCH DUEL: FEYENOORD – AZ

Feyenoord werd het seizoen 1999/2000 onttroond als landskampioen. PSV pakte met overmacht de titel, maar dat was wel het laatste dat Feyenoord in de laatste weken van de competitie bezighield. Leo Beenhakker stapte op en Henk van Stee kreeg de loodzware taak om Champions League-voetbal veilig te stellen. Feyenoord slaagde in die missie. Cruciaal was de zwaarbevochten en spectaculaire 5-3 thuiszege op AZ.

Het zag er lange tijd niet naar uit, maar aan het eind van de dag was Feyenoord de grote winnaar. Ajax gaf ´s middags alle troeven uit handen door kansloos te verliezen tegen Vitesse. Een paar uur later zetten de Rotterdammers De Kuip op stelten door een 1-2 achterstand bij rust om te buigen in een 5-3 zege. Twee duels voor het einde van de competitie had Feyenoord de derde plaats, die recht gaf op voorronde Champions League, weer in handen. En daar hadden weinigen na het opstappen van Beenhakker nog op gerekend.

Henk van Stee kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren. Hij was het die na het vertrek van de trainer voor de ommekeer moest zorgen. ´We stonden vijfde en konden ons geen enkele wedstrijd puntverlies veroorloven´, begint Van Stee. ´Dat duel met AZ was gedenkwaardig, maar ook de eerste wedstrijd onder mijn leiding vergeet ik nooit meer. We speelden de week na het vertrek van Beenhakker tegen De Graafschap en de druk was enorm. Het leek wel een cruciale Champions League-wedstrijd. Gelukkig wonnen we met 1-2, achteraf heel belangrijk. Het was een spannende en veelbewogen periode. Of ik een paar jaar ouder ben geworden in die tijd? Nee, ouder word je door je vrouw, niet door het voetbal.´

Feyenoord kwam door Tomasson op voorsprong, maar AZ stelde sensationeel orde op zaken. El Hadrioui schoot van afstand prachtig in de kruising, waar Ricksen nog voor rust de 1-2 maakte. De Kuip viel stil en AZ waande zich in een speeltuin. De Noord-Hollanders hadden de rust met 1-3 of 1-4 kunnen bereiken, maar lieten de kansen onbenut. Het kwam AZ duur te staan. Met de ingevallen gangmakers Igor Korneev en Peter van Vossen bracht Feyenoord opeens veel meer. Korneev zorgde voor 2-2 en Cruz voor 3-2 na een circusact tussen Korneev, Kalou en hemzelf. Vervolgens knalde Van Vossen de 4-2 binnen, nadat Kalou de paal had geraakt en in de slotfase zorgde de Zeeuw ook voor nummer vijf. Met een volley rondde hij een op maat gesneden voorzet van Korneev af: 5-3. Tussen de bedrijven door had Fernando Ricksen nog iets teruggedaan voor AZ.

De wissels bleken doorslaggevend. Peter van Vossen had, tot AZ thuis, in de laatste vijf maanden slechts één goal gemaakt. Korneevs laatste treffer dateerde al weer van ruim twee maanden daarvoor. ´Ik had die dag een gelukkige hand van wisselen´, zegt Van Stee. ´Wissels waren de enige remedie om de wedstrijd te doen kantelen, en dat pakte geweldig uit. Die wedstrijd gaf ons veel zelfvertrouwen. De volgende wedstrijd wonnen we van NEC, waardoor we bij een zege op FC Twente zeker waren van de voorronde. De grote concurrent Vitesse stond tien minuten voor tijd nog achter tegen Fortuna Sittard, waardoor wij wat achterover leunden. Met die stand in ons achterhoofd vergaten wij verder te drukken. Dat werd nog heel gevaarlijk toen Vitesse tot 2-2 kwam en wij nog steeds op 1-1 stonden. Maar er zou bij ons en in Arnhem niet meer gescoord worden. Het was een spannende periode, maar de missie was geslaagd. Ik kijk er dan ook met veel genoegen op terug.´

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×