ONO TERUG IN DE BASIS BIJ FEYENOORD

Shinji Ono keert donderdagavond na tweeënhalve maand terug in de basis. De aan zijn enkel geopereerde Japanner, die in tegenstelling tot berichten in de media nergens te koop is aangeboden en ook niet hoeft te vertrekken bij Feyenoord, stond op 19 december 2004 voor het laatst aan de aftrap. Met Ono terug in de gelederen hoopt Feyenoord ten koste van NAC in de race te blijven voor de enige nog haalbare prijs. ´Maar we zetten niet alles op de beker, de competitie is net zo belangrijk´, aldus trainer Ruud Gullit.

Shinji Ono was het lijdend voorwerp tijdens de persconferentie voor het duel met NAC. Niet om de geruchten die de afgelopen dagen over zijn persoon de ronde deden. In het programma Voetbal Insite werd de indruk gewekt dat Feyenoord Ono te koop had aangeboden. Feyenoord ontkent dit met klem en stelt dat Ono, die een contract heeft tot 2007, ook niet hoeft te vertrekken. De onjuiste berichtgeving in de media was echter niet de reden waarom er woensdagmiddag over hem werd gesproken. Zijn rentree is de basis was dit wel. De Japanner werd in de winterstop geopereerd aan zijn enkel, viel al drie keer in na de winterstop, bekroonde zo´n invalbeurt afgelopen zondag met een doelpunt en is nu fit genoeg bevonden om in de basiself te starten. Gullit: ´Ono is goed in vorm. Ik heb hem de laatste wedstrijden al speelminuten gegeven en nu is de kans groot dat hij in de basis start. Sinds zijn blessure oogt hij fit, maar dan valt het vaak toch tegen. Dan gaat hij veilig voetballen, terwijl hij er juist is om de opening te zoeken. Dat is zijn kracht. Zijn beste wedstrijden heeft hij voor de winterstop gespeeld toen hij inviel. Tegen Willem II en Schalke 04 bijvoorbeeld. Dat zei wel iets over zijn fitheid. Hij is nu geopereerd en lijkt helemaal terug. Ik heb goede hoop dat hij nu echt fit is voor een hele wedstrijd. Hij heeft veel in zijn mars. Soms zou ik daarom meer van hem willen zien. Dat is geen verwijt, maar meer een compliment dat ik dat in hem zie. Maar ik wil hem geen extra druk opleggen.´

Toch hoopt Gullit uiteraard dat Ono iets extra´s kan brengen tegen de Bredanaars. Want er staat veel voor Feyenoord op het spel. Na de uitschakeling in de UEFA Cup en in de wetenschap dat koploper PSV niet meer te achterhalen is, blijft alleen de Amstel Cup over. Feyenoords oefenmeester bestreed dat echter. Gullit: ´NAC heeft alleen de beker nog om te pakken, daarom moeten we alert zijn. Wij hebben de beker en de competitie nog. Ik geloof niet meer in de eerste positie, maar we moeten ervoor gaan om zo hoog mogelijk te eindigen. De topclubs spelen ook nog tegen elkaar. Het kan nog raar lopen. De wedstrijd tegen NAC is belangrijk, maar het is niet zo dat we nu alles op de Amstel Cup gooien. De competitie is net zo belangrijk.´

Feyenoord vertrok woensdagmiddag met twintig selectiespelers voor een ééndaags trainingskamp. Leonardo en Sebastián Pardo, die exact een week daarvoor niet bij dat gezelschap zaten, reisden dit keer wel mee af. Ook André Bahia en Alexander Östlund, die niet inzetbaar waren in de UEFA Cup en derhalve niet meereisden, waren woensdag ook van de partij. Hossam Ghaly, Christian Gyan, Pascal Bosschaart en Patrick Mtiliga waren dat niet. Het viertal ontbreekt door blessures.

DE TEGENSTANDER

Het dreigt zo langzamerhand een behoorlijk anoniem seizoen te worden voor NAC. De Bredanaars zijn op de ranglijst inmiddels afgegleden naar de twaalfde plaats. Degradatie zit er niet in, maar Europees voetbal via de reguliere weg is helemaal een utopie. En dus rest de ploeg van Ton Lokhoff nog maar één mogelijkheid om iets van het jaar te maken: het toernooi om de Amstel Cup. Vorig seizoen toonde NAC al aan daarin aardig te kunnen stunten. Destijds werden PSV én Ajax in uitwedstrijden geklopt. Feyenoord is de enige topclub die nog in het rijtje ontbreekt.

Toen Feyenoord en NAC elkaar in de herfst in De Kuip troffen voor de competitie, stonden de West-Brabanders er aanmerkelijk beter voor dan nu. Destijds was de vierde plaats een reëel uitgangspunt voor Ton Lokhoff en zijn spelers, maar helaas is NAC daarna in een vrije val geraakt. Sinds het treffen Feyenoord-NAC wonnen de Bredanaars nog maar drie competitiewedstrijden. Sinds eind november werd er helemaal niet meer gewonnen en liefst vijf keer werd er verloren.

De blessures van topscorer Ali Boussaboun zijn mede debet aan de slechte reeks. Zonder de efficiëntie voor de goal van de Hagenaar heeft NAC het vaak moeilijk. Inmiddels heeft trainer Lokhoff al geëxperimenteerd met Anthony Lurling als diepe spits, maar de verhuurde Feyenoord is allesbehalve gelukkig op die positie.

Tot overmaat van ramp liep ook vormgever Arne Slot onlangs een kwetsuur op. Slot, net als linkeraanvaller Yuri Cornelisse een van de weinige Bredase spelers met scorend vermogen, kampt met een scheurtje in zijn hamstring. Zijn inzetbaarheid voor donderdag is daarom twijfelachtig. Afgelopen weekend werden Slot en Boussaboun al node gemist, getuige de kansloze 1-4 nederlaag tegen FC Groningen dat ook allesbehalve groots speelde maar de Bredanaars wel met enkele genadeloze counters om de oren sloeg.

De Bredase supporters zien de teloorgang van hun elftal met lede ogen aan. De ook in Rotterdam bekende roep om ‘bloed, zweet en tranen’ doet inmiddels ook in Breda opgeld. Kwalitatief hoogstaand voetbal wordt niet gevraagd, inzet en resultaten wel. ‘De druk wordt met de week groter’, verklaarde Ton Lokhoff vorig weekend al. Het bekertoernooi is voor de trainer en zijn spelers dan ook in meerdere opzichten de ideale aangelegenheid om er nog iets van te maken.

Feyenoord – NAC Breda (Amstel Cup)
Donderdag 3 maart om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Ono, Hofs, Goor; Kuyt en Lazovic.
NAC: Van Zwam; Collen, Colin, Penders, Gudelj; Zonneveld, Petö, Mendes da Silva; Cornelisse, Diba en Lurling.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×