FEYENOORD UITGESCHAKELD IN UEFA CUP: 1-2

Het Europese seizoen is voor Feyenoord ten einde. Na de 2-1 nederlaag in Portugal verloren de Rotterdammers in De Kuip met dezelfde cijfers van Sporting Lissabon. Het duel werd in de 64ste minuut voor vijf minuten stilgelegd nadat het publiek zich voor de tweede keer opzichtig misdroeg. Feyenoord kan daardoor een zware boete tegemoet zien. Patrick Paauwe speelde zijn 52ste Europa Cup wedstrijd voor Feyenoord, wat een evenaring van het record van Wim Jansen betekende.

Verrassend zou de basisopstelling niet zijn, sprak Ruud Gullit in de aanloop naar het duel. Toch verdiende de basisplaats van Salomon Kalou wel degelijk die vermelding. De Ivoriaan stond drie wedstrijden geblesseerd buitenspel en de laatste weken werd hij evenzoveel keer gepasseerd ten faveure van Danko Lazovic, die meermalen de complimenten van Gullit ontving en daarmee zeker leek van zijn plaats. Toch was de opvallende keus ook wel te begrijpen. De Portugezen hadden in de heenwedstrijd in één linie geen indruk gemaakt: de defensie. De meest geschikte man om hiervan mogelijk te kunnen profiteren, hoopte Gullit, was de onberekenbare balgoochelaar uit Ivoorkust.

De hoop op die ene onnavolgbare actie werd na vijftien minuten werkelijkheid. Halverwege de helft van Sporting zette Kalou met een fraaie pass over de grond Dirk Kuyt vrij voor het doel. De bal, die met enige moeite door Kuyt werd verwerkt, werd ten koste van een hoekschop gekeerd door doelman Ricardo. Het was de eerste serieuze poging namens de Rotterdammers, die Sporting al gevaarlijk zagen worden via Sá Pinto (knappe redding Lodewijks) en Hugo (kopt naast). Feyenoord herpakte zich knap na de wat onzekere beginfase en begon, na de kans van Kuyt en geruggensteund door het wakkere geschudde Legioen, aan een offensief. Dat werd echter op ruwe wijze verstoord door vuurwerk dat vanachter het doel op het veld werd gegooid. Doelman Ricardo stortte hierbij ter aarde en stond vier minuten later pas weer op. In het duel, dat na een tweede dringende waarschuwing van arbiter Florian Meyer hierna weer door mocht, was Feyenoord het initiatief kwijt. De Portugezen waren meteen gevaarlijk via Sá Pinto, die naast schoot. Er ontspon zich hierna een gelijkopgaand duel, gekenmerkt door spanning en veel balverlies. Kalou was nog een keer dicht bij een doelpunt, maar zag zijn inzet over gaan. Ook Kuyt probeerde het een keer, maar met zijn doelpoging bracht hij Ricardo niet in verlegenheid.

Gullit had vooraf aangegeven tijdens de wedstrijd te willen verrassen met een wissel of tactische wijziging en liet het niet bij die woorden. Na rust verschenen er geen vier, maar drie verdedigers van Feyenoord op het veld. Bruno Basto bleef achter in de kleedkamer en Shinji Ono kwam voor hem in de plaats. Met de tijd die wegtikte in het nadeel van de Rotterdammers was haast geboden en risico onvermijdelijk. Dat bleek ook toen de ´Leões´ via Sá Pinto heel dicht bij waren. De kopbal ging net naast het doel. Bij de volgende mogelijkheid toonden de Portugezen echter geen clementie. De gevreesde spits Liedson, die tot op dat moment onzichtbaar was, stormde vanuit het niets door op Lodewijks en lobde de bal op magistrale wijze in de uiterste hoek van het doel: 0-1.Bij het vreugdetafereel dat hierbij volgde, werd Enakarhire met een voorwerp vanuit het publiek geraakt. Scheidsrechter Meyer had genoeg gewaarschuwd en legde het duel in de 64ste minuut stil. Na de afkoelingsperiode streed Feyenoord voor de laatste kansen, nam Gullit met het inbrengen van Lazovic nog meer risico, maar werd het geen moment gevaarlijk. Sporting werd dat wel, met dank aan Feyenoord. Nicky Hofs beging een onnodige overtreding, waarna Rochemback met een oogstrelende vrije trap de bal in de bovenhoek knalde achter de kansloze Lodewijks. Die mokerslag beroofde Feyenoord van alle illusies. Strijdbaar bleven de Rotterdammers echter wel en dat leverde via Hofs nog de eretreffer op.


Feyenoord – Sporting Lissabon 1-2

Scoreverloop:
61´ 0-1 Liedson
82´ 0-2 Rochemback
88´ 1-2 Hofs

Geel: Hofs (Feyenoord)

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Zuiverloon (71´ Lazovic), Saidi, Gibbs, Basto (46´ Ono); Castelen, Paauwe, Hofs, Goor; Kuyt en Kalou.
Sporting Lissabon: Ricardo; Rogerio, Enakarhire, Hugo (73´ Miguel Garcia), Rui Jorge; Carlos Martins (74´ Douala), Rochemback, João Moutinho, Barbosa; Sá Pinto (87´ Hugo Viana) en Liedson.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×