GULLIT VERWACHT GEEN HERHALING VAN HEENWEDSTRIJD

De belangen zijn donderdagavond voor zowel Feyenoord als Sporting groot en een open wedstrijd, zoals vorige week in Lissabon, is daarom niet te verwachten. Aan het eind van de wedstrijd is duidelijk wie doorgaat in de UEFA Cup en dat heeft volgens Gullit zeker consequenties voor het spelbeeld. ´In plaats van een open wedstrijd, verwacht ik een duel met twee berekende ploegen. Voor ons is de nul heilig en natuurlijk moeten we scoren´, aldus Gullit.

Er zijn veel middelen geoorloofd om donderdagavond door te komen in het Europese toernooi, legde Gullit tijdens de persconferentie in de aanloop naar het duel uit. Feyenoords oefenmeester gaf daarmee aan weinig problemen te hebben met de Braziliaanse spits Liedson, die bij de minste aanraking ter aarde stort om vrije trappen of strafschoppen te versieren. ´We weten dat hij het gaat doen, net als dat we dat vorige week wisten´, legt Gullit uit. ´Toen hebben we het mijn inziens redelijk opgelost. Wat Liedson doet, hoort erbij. Je mag tot de grenzen van het toelaatbare gaan en de scheidsrechter zal bepalen waar die grens ligt. Ik ben niet heiliger dan de paus op dat punt en heb er geen moeite mee. Ik zal ook zeker niet de scheidsrechter van te voren benaderen om hem daarop te attenderen. Dat werkt alleen maar averechts. Je weet dat het er is. Ik vind dat je je er dan bij moet neerleggen en erop moet anticiperen.´

Anticiperen moeten de Rotterdammers niet alleen op de gevaarlijke Liedson, maar ook op spelers als Rochemback en Sa Pinto, vertelde Gullit. ´Het is heel belangrijk om ze zo ver mogelijk van ons zestienmetergebied af te houden, want het zijn technisch zeer vaardige voetballers.´ Gullit zal dat donderdag waarschijnlijk doen met dezelfde namen van de vorige ontmoeting. Door een aantal blessures heeft hij weinig mogelijkheden om voor verrassingen te zorgen in zijn opstelling. ´Qua personeel en blessures zal dat lastig worden. Ik verras liever tijdens de wedstrijd met een wissel of een tactische ingreep. Dan is de tegenstander op de oude situatie ingesteld en kan de wijziging resultaat opleveren.´
Met die opmerking liet Gullit doorschemeren niets of weinig aan de basisopstelling te sleutelen. Het enige vraagteken is of hij Danko Lazovic of Salomon Kalou in de spits posteert. De Serviër kwam niet tot scoren tegen FC Utrecht, maar kon door zijn tomeloze inzet wel de complimenten in ontvangst nemen. Het is daarom te verwachten dat hij speelt, al kan Kalou met zijn beweeglijkheid en individuele actie voor veel onrust zorgen in de soms wat onrustig ogende Portugese defensie.

Leonardo en Sebastián Pardo zitten niet bij de selectie. Naast het afvallen van de Braziliaan en de Chileen behoren ook Pascal Bosschaart, Hossam Ghaly, Patrick Mtiliga en Christian Gyan door blessures niet tot de selectie. Alexander Östlund (speelde dit seizoen al UEFA Cup met Hammarby IF) en André Bahia staan niet op de UEFA selectie-lijst en zijn derhalve niet inzetbaar. Aangezien Gullit door blessures krap kwam te zitten in het aantal verdedigers, voegde hij dinsdag al de 19-jarige Mark van den Boogaart toe aan de selectie. De verdediger maakt dit seizoen een goede ontwikkeling door bij Jong Feyenoord, waar trainer Mario Been hem afwisselend als centrumverdediger en middenvelder posteert.

DE TEGENSTANDER

Met Sporting Clube de Portugal treffen de Rotterdammers een tegenstander van formaat die bovendien gevaarlijk uit de hoek kan komen. Dat bewees de heenwedstrijd in het Estadio José Alvalade. De technisch zeer vaardige formatie van trainer José Peseiro wordt in Europees verband gedragen door een brandend verlangen om deze zomer in eigen huis de UEFA Cupfinale te mogen spelen. De heenwedstrijd wees bovendien uit dat de spelers van Sporting en met name de  vallende ster Liedson daarbij geen enkel middel schuwt.
 
Voor liefhebbers van technisch en aanvallend voetbal is het dit seizoen genieten als Sporting Lissabon het veld van het schitterende José Alvalade-stadion bespeelt. De formatie van José Peseiro droogt daar de ene na de andere opponent af en is dan ook veruit de meest scorende ploeg uit de Portugese competitie. De kracht van Sporting is de combinatie van kwaliteiten die het team herbergt. Peseiro heeft van alles wat in huis: techniek, fysieke kracht, snelheid, ervaring en doelgerichtheid. Voeg daar de typisch Latijnse geslepenheid van de Portugese en Braziliaanse spelers aan toe en het is duidelijk waarom Sporting het elke tegenstander moeilijk kan maken.
 
Is er dan niets dat het team van Peseiro kan stoppen? Wellicht de eigen defensie. Want verdedigend zou Sporting minder zijn, zo luidden de analyses voorafgaand aan de eerste ontmoeting van vorige week. Inderdaad ging Anderson Polga opzichtig in de fout bij het doelpunt van Bart Goor en maakte doelman Ricardo in het vervolg van het duel een niet al te betrouwbare indruk. Maar bijster veel gaf Sporting in eigen huis verder niet weg. Het zal dus op momenten en details aankomen. En de heenwedstrijd van vorige week bewees ondubbelzinnig dat Feyenoord zich vanavond geen enkel moment van onachtzaamheid kan veroorloven.

Feyenoord – Sporting Lissabon
Donderdag 24 februari om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Meyer (Dui)

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Lodewijks; Zuiverloon, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Paauwe, Hofs, Goor; Kuyt en Lazovic.
Sporting Lissabon: Ricardo; Enakarhire, Rui Jorge, Douala, Rogerio, Paito; Rochemback, Hugo Viana, Carlos Martins; Liedson en Sá Pinto.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×