PROGRESSIE MOET ZICH UITBETALEN MET DRIE PUNTEN

Feyenoord lijkt de stijgende lijn te pakken te hebben. Na de winst op AZ en het gelijkspel tegen FC Twente is er reden tot voorzichtig optimisme, vindt Ruud Gullit. ´Want ik heb progressie gezien´, aldus de oefenmeester, die dit vrijdagavond uitbetaald hoopt te zien met een zege op De Graafschap. Positieve geluiden zijn er ook te horen vanuit de spelersgroep nu de lang geblesseerden Shinji Ono en Leonardo helemaal terug zijn en ook Nicky Hofs (terug van schorsing) en Patrick Paauwe (weer fit) kunnen spelen.

De pijnlijke thuisnederlaag tegen Vitesse is naar de achtergrond verdreven. De stemming die meteen na het duel heerste lijkt compleet verdwenen en voorzichtig wordt het woord ´optimisme´ al weer in de mond genomen. En niet zonder reden. Feyenoord bereikte via AZ de kwartfinale van de Amstel Cup, in de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente werd er met 0-0 gelijk gespeeld, de mooie UEFA Cup-ontmoetingen met Sporting Lissabon komen steeds dichterbij en er zijn positieve geluiden te horen vanuit de spelersgroep. Over Shinji Ono bijvoorbeeld, die deze week met de groep meetrainde. Donderdagmiddag maakte Gullit bekend dat de aan zijn enkel geopereerde Japanner bij de selectie zit. Het lijkt niet waarschijnlijk dat hij in de basis start, maar op voorhand valt het niet uit te sluiten. ´Shinji heeft iets extra´s, hij kan spelen´, sprak Gullit over de terugkeer van de belangrijke schakel in zijn selectie. Maar ook Leonardo, de Braziliaan die één jaar en drie maanden buitenspel stond, keert terug bij de selectie. De afgelopen weken speelde hij in Jong Feyenoord. Afgelopen maandag scoorde hij nog Feyenoords enige treffer tegen Jong Twente en vrijdagavond kan hij zijn zomaar terugkeren in Feyenoord 1. Dat zal ongetwijfeld een emotioneel moment zijn voor de zo lang door blessures geteisterde Leonardo.

Gullit kan ook weer over Nicky Hofs beschikken. De kleine middenvelder keert terug van een schorsing. ´We gaan door op dezelfde voet verder als tegen Twente, maar de opstelling zal niet helemaal hetzelfde zijn. Hofs is natuurlijk weer terug´, aldus Gullit, die daarmee liet doorschemeren een basisplaats voor hem in te ruimen. Grote vraag is echter op welke positie Hofs terecht zal komen. Gullit experimenteerde deze week op het middenveld. Mogelijk ruimt Gullit vrijdagavond een basisplaats in voor Paauwe, als defensieve middenvelder. Aangezien Gullit tevreden is over het centrale verdedigingsduo Gibbs-Saidi en een zekerheid op het middenveld wil inbouwen, zou de keuze voor Paauwe, die deze positie vaker bekleedde, begrijpelijk zijn. Een dergelijke keuze zal Hossam Ghaly en mogelijk ook Sebastián Pardo zijn basisplaats kunnen kosten. Dat laatste hangt er vanaf waar Gullit Hofs posteert. Wanneer Hofs als rechtshalf start, zal Pardo achter de spitsen opereren. Wanneer Gullit echter kiest voor Castelen op rechts en Hofs achter de spitsen, lijkt ook Pardo naar de bank te worden verwezen. Het blijft echter speculeren en vrijdagavond kan alles zomaar anders zijn. Want hoewel het niet waarschijnlijk is, zou ook Shinji Ono zomaar aan de aftrap kunnen verschijnen.

Salomon Kalou en Patrick Mtiliga zijn er in elk geval niet bij. Beiden hebben nog teveel last van een liesblessure en trainden deze week niet buiten. Pascal Bosschaart kampte met een infectie aan het onderbeen, maar zou vrijdag wel kunnen spelen.

DE TEGENSTANDER

Het duurde dit seizoen lang, heel lang zelfs, voor De Graafschap-coach Gert Kruys en zijn spelers een eerste feestje mochten vieren. Want pas in december boekten de Superboeren tegen NEC hun eerste seizoenszege. Nu wil De Graafschap verder vechten voor lijfsbehoud . Het zal daarom vermoedelijk een heet avondje worden aan de Vijverberg. Maar misschien is dat gezien de huidige omstandigheden bij Feyenoord juist wel niet zo gek.

In De Kuip rekende Feyenoord in de openingswedstrijd van dit seizoen heel erg gemakkelijk af met De Graafschap. Het werd liefst 6-1 en onmiddellijk werden de Rotterdammers titelkansen toegedicht, terwijl voor De Graafschap directe degradatie al een vaststaand feit leek. Er is sinds het begin van de competitie aan beide zijden echter het nodige veranderd. Feyenoord heeft de koppositie bepaald niet meer binnen handbereik en de Doetinchemmers hebben de rode lantaren overgegeven aan FC Den Bosch.

In de Achterhoek is er trouwens wel meer veranderd. De directie van De Graafschap is vastbesloten om de club te behouden voor de eredivisie. Daartoe werd in de persoon van Leo Beenhakker de nodige technische kennis aan de staf toegevoegd, terwijl ook de spelersgroep van het nodige verse bloed werd voorzien. Zo kwamen doelman Jimmy van Fessem, linkermiddenvelder Ricardo Sousa en routinier Reinier Robbemond naar Doetinchem, terwijl de Braziliaan Magno al eerder op de Vijverberg was neergestreken. Met dank aan de nieuwe spelers werd na de eerdere zege op NEC ook Roda JC verslagen. Het spel van De Graafschap was bij die gelegenheid allerminst sprankelend, maar de kansen werden wel benut. Maar misschien komt het de Rotterdammers juist wel goed uit dat De Graafschap de strijd vrijdag aan zal gaan. Een soortgelijke vertoning als tegen FC Twente is dan uitgesloten.

De Graafschap - Feyenoord
Vrijdag 4 februari om 20:00 op de Vijverberg
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen
De Graafschap: Van Fessem; Bot, Kalezic, Van der Kruis, De Graef; Sousa, Vandenbroeck, Bus (Van Leerdam), Robbemond; Van Beukering en Magno
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Basto (Bosschaart); Castelen (Hofs), Paauwe, Hofs (Pardo), Goor; Kuyt en Lazovic.

STATISTIEKEN

LAATSTE 10 ONTMOETINGEN

UIT
5-4-2003 De Graafschap-Feyenoord 3-4
24-4-2002 De Graafschap-Feyenoord 1-0
1-11-2000 De Graafschap-Feyenoord 2-3
16-4-2000 De Graafschap-Feyenoord 0-1
7-3-1999 De Graafschap-Feyenoord 3-4

THUIS
15-08-2004 Feyenoord-De Graafschap 6-1
21-09-2002 Feyenoord-De Graafschap 2-0
15-09-2001 Feyenoord-De Graafschap 2-0
14-04-2001 Feyenoord-De Graafschap 1-2
16-12-1999 Feyenoord-De Graafschap 0-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×