ZATERDAG 29 JANUARI, 19:30 UUR: FC TWENTE – FEYENOORD

Met de zege op AZ viel er een last van de Feyenoorders af. Hoewel de elf van Feyenoord een uur lang tegen de negen van AZ speelden en er daarmee van gelijke kansen geen sprake was, bracht het vertoonde spel wel het één en ander teweeg. Ruud Gullit: ´Omdat AZ met negen man kwam te staan, zijn veel mensen eraan voorbij gegaan dat we goed speelden, vooral in dat eerste half uur toen het nog elf tegen elf was. Mijn groep is daar in elk geval niet aan voorbij gegaan. Het neemt de druk niet weg, want die blijft altijd, maar er is wel een last van spelers afgevallen.´

Ruud Gullit blikte vrijdagmiddag nog even terug op dat zinderende bekerduel met AZ. Feyenoord speelde vooral in het begin goed voetbal, wat in de ogen van Gullit voor frustratie zorgde bij AZ. ´Zij hadden waarschijnlijk verwacht dat het heel makkelijk zou worden. Maar dat bleek niet zo te zijn, wat misschien wel de reden was dat het aan hun kant escaleerde. We hadden de wedstrijd liever uitgespeeld met elf tegen elf. Dat gevoel heerste bij iedereen. Want in de periode dat AZ nog geen rood had, speelden wij goed voetbal. Na de rode kaarten moesten wij het uitspelen. Dat hebben we niet heel erg goed gedaan, want we hadden meer goals moeten maken. Dat is het enige minpunt van de avond. Maar in de huidige situatie, waarin we niet heel erg veel succes hebben, is het ook wel te begrijpen dat de ploeg consolideert bij een 2-0 voorsprong.´

In een moeilijke week, waarin FC Twente het laatste en derde duel is in zes dagen, lijkt de druk daarmee enigszins weggenomen. Gullit bestrijdt dat: ´Ja, er is een last van de schouders afgevallen, maar de druk is niet weg. Druk blijft er altijd.´ De kritiek op de nieuwelingen na één verloren wedstrijd, was niet misselijk. Gullit maakte er vrijdag weinig woorden aan vuil, maar gaf wel aan deze conclusies rijkelijk voorbarig te vinden voor een team dat met vier debutanten nauwelijks is ingespeeld. ´De enige bescherming die we hebben is winnen, meer niet´, aldus de oefenmeester.

Een moeilijke missie voor Feyenoord. Niet alleen om de kracht van Twente maar ook om de afwezigheid van enkele spelers. Salomon Kalou is er zaterdagavond niet bij. De Ivoriaan kampt nog met een liesblessure en moet na AZ ook de wedstrijd tegen Twente aan zich voorbij laten gaan. Danko Lazovic zal hem net als afgelopen woensdag vervangen. Ook Patrick Paauwe zal door een vergelijkbare blessure niet van de partij zijn. Of Pascal Bosschaart zal spelen, is nog de vraag. De linksback kampt met de naweeën van een infectie aan het onderbeen en pas kort voor de wedstrijd zal duidelijk worden of hij inzetbaar is. Mocht hij niet speelklaar blijken, zal Bruno Basto zijn plek innemen. De Portugees deed dit tegen AZ al op verdienstelijke wijze. Naast zijn goede verdedigende optreden verzorgde hij ook nog de assist waaruit Dirk Kuyt koppend de openingstreffer maakte. Tot slot is Nicky Hofs er niet bij door een schorsing. Sebastián Pardo zal daarmee naar verwachting terugkeren in de basiself. De Chileen zal achter de spitsen opereren.

DE TEGENSTANDER

‘Welkom in de hel’ is één van de bekendste spandoeken van de trouwe fans van FC Twente. Het kan ook behoorlijk spoken in het Arke-stadion. Maar dit seizoen vallen de prestaties in de eigen thuishaven tegen. Slechts twee van de negen thuiswedstrijden werden gewonnen. Vijf keer al werd de eigen aanhang op een nederlaag getrakteerd. Meer dan ooit is het team van Rini Coolen daarom gebrand op een zege.

Het gereviseerde FC Twente maakt een moeilijk seizoen door. De Enschedenaren hebben het geluk niet bepaald aan hun zijde gehad en wisselden prima wedstrijden af met de nodige dompers. Opvallend daarbij is dat Twente met name in eigen huis moeite heeft. Daardoor konden clubs als Utrecht, Groningen, Vitesse, Roda er stuk voor stuk al met de drie punten vandoor gaan. 

Er is in de winterstop wel wat veranderd in Enschede en dat biedt Coolen vertrouwen voor de tweede seizoenshelft. Zo keerde Giorgi Gakhokidze terug na een mislukt avontuur in de Oekraïne. De Georgiër gaf Twente afgelopen zondag al meteen weer letterlijk vleugels, getuige de 0-3 overwinning bij Willem II. De cupnederlaag na strafschoppen bij ADO Den Haag zal het nieuwe vertrouwen daarom niet al te zeer geschaad hebben. Het vooruitzicht weer aan te moeten treden in de niet meer zo veilige thuishaven misschien wel.

FC Twente – Feyenoord
Zaterdag 29 januari om 19:30 uur in het Arke Stadion
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen
FC Twente: Boschker; Wellenberg, Majstorovic, Zomer, Heubach; Shoukov, Culina, Niemeyer; Gakhokidze, N’Kufo en Touma
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Ghaly, Pardo, Goor; Kuyt en Lazovic.


STATISTIEKEN


LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
4/2/2004 FC Twente-Feyenoord 3-1 (AC)
13/12/2003 FC Twente-Feyenoord 4-2
14/9/2002 FC Twente-Feyenoord 1-5
19/12/2001 FC Twente-Feyenoord 3-2
27/8/2000 FC Twente-Feyenoord 1-2


THUIS
12/9/04 Feyenoord-FC Twente 3-1
1/2/04  Feyenoord-FC Twente 3-2
2/2/03  Feyenoord-FC Twente 4-2
24/2/02 Feyenoord-FC Twente 1-2
18/3/01 Feyenoord-FC Twente 5-1

 

 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×