FEYENOORD PAKT IN SLOTFASE DE ZEGE IN BENEFIETWEDSTRIJD

Feyenoord heeft de laatste oefenwedstrijd voor de hervatting van de competitie met 2-0 gewonnen. De thuisploeg zegevierde tijdens de Kameraadjeswedstrijd met Excelsior door treffers van Dirk Kuyt (strafschop) en invaller Romeo Castelen. De treffers in de benefietwedstrijd, waarvan de opbrengst ten bate komt van Unicef, vielen pas in de laatste zes minuten. Edwin de Graaf en André Bahia maakten hun debuut in De Kuip. Danko Lazovic zag zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel.Ruud Gullit greep de laatste test voor de hervatting van de competitie aan om voort te borduren op het meest recente duel met Rosenborg. Feyenoord speelde tegen de Noorse kampioen bij vlagen oogstrelend voetbal en won eenvoudig met 4-1. Feyenoords oefenmeester voerde slechts één wijziging door ten opzichte van het duel van vijf dagen daarvoor. De Braziliaan André Bahia maakte zijn debuut in de basis ten koste van proefspeler Cory Gibbs. De ruit waarmee Gullit in Gran Canaria experimenteerde, werd ook gehanteerd in het laatste oefenduel. Met een middenveld met Bart Goor op links, Edwin de Graaf op rechts, Dirk Kuyt als meest vooruitgeschoven man en Pardo opererend achter hem, hoopte Gullit zondag de bevestiging te krijgen van de weg die hij in zuidelijkste puntje van Spanje was ingeslagen.

Aan de vooravond van de tweede competitiehelft onderging Feyenoord daarmee een ware metamorfose. Ten opzichte van het laatste competitieduel voor de winterstop, tegen ADO Den Haag (2-0 verlies), waren er liefst zes personele wijzigingen. Gábor Babos (vervangen door Lodewijks), Chong-Gug Song (verkocht), Christian Gyan, Patrick Mtiliga, Romeo Castelen (allen gepasseerd) en Shinji Ono (geopereerd aan enkel) stonden zondag om uiteenlopende redenen niet aan de aftrap. Van de zes spelers die de honneurs waarnamen, begroette de met jonge fans gevulde Kuip twee nieuwelingen. Bahia en De Graaf maakten tegen Excelsior voor het eerst hun opwachting in De Kuip.

De twee nieuwelingen beleefden hun vuurdoop in een bijzondere sfeer. Al na vijf minuten ging de wave door de bijna uitverkochte Kuip. De wedstrijd, waar leden van de juniorclubs Youngsters en Kameraadjes gratis naar toe mochten, kreeg door het enthousiasme op de tribunes een speciaal karakter. Maar ondanks de uitstekende ambiance kon Feyenoord in de beginfase geen indruk maken. Het waren de gemotiveerde gasten, waarvan meerdere spelers onder contract staan bij Feyenoord, die in de beginfase de meeste aanspraak maakten op een treffer. Mounir el Hamdaoui, die wekelijks meetraint bij Feyenoord, had al na zes minuten de uitgelezen mogelijkheid om te scoren, maar schoot in vrije positie naast. Feyenoord leek hierna te zijn wakker geschud, wat na elf minuten resulteerde in een goede mogelijkheid voor Salomon Kalou, de aanvaller die vorig seizoen nog bij de Kralingers speelde. Zijn inzet ging echter net naast. Toch zette de eerste mogelijkheid de thuisploeg niet tot grootse daden aan. Want het was na ruim een kwartier weer Excelsior dat een uitgelezen mogelijkheid kreeg. Karim Saidi gaf de bal knullig af aan Brett Holman, die vervolgens afstormde op Babos. Het gaf André Bahia de mogelijkheid om zich te profileren, want de Braziliaan stopte de Australiër op vakkundige wijze af. Uit de hoekschop die dit tot gevolg had, volgde de volgende grote kans. Babos kon met een fraaie reflex ternauwernood een treffer van de koppende Holman voorkomen.

Nadat Feyenoord eerder niet was wakker geschud, gebeurde dat nu wel. Excelsior kwam na de kans van Holman geen moment meer aan aanvallen toe en zag lijdzaam toe hoe Feyenoord de ene na de andere kans aan één reeg. Schoten van Kuyt, Kalou (voorlangs) en Goor (centimeters naast) leverden geen voorsprong op. Het was wachten op de treffer en die leek ook te vallen toen André Bahia van drie meter afstand vrij kon inkoppen. De aanwinst kon zijn debuut in De Kuip echter niet van extra glans voorzien dankzij een fantastische redding van Cor Varkevisser. Het zou niet de grootste kans blijken, want die volgde een minuut later. Danko Lazovic vervulde daarbij een merkwaardige hoofdrol. Nadat de Serviër na 39 minuten eerst op de lat schoot, vormde hij vervolgens een sta-in-weg bij de halve omhaal van Kalou. De rebound, die in het doel leek te verdwijnen, werd door de ongelukkige Lazovic, die ook nog eens buitenspel stond, van de lijn gehaald.

Aan het spelbeeld van de eerste helft, met een oppermachtig Feyenoord, veranderde na rust niets. De thuisploeg bleef aandringen voor de openingstreffer. Vlak na rust juichte het jonge Legioen ook toen de bal in het net verdween. De koppende Lazovic stond echter buitenspel op de voorzet van Karim Saidi. De Graaf kreeg twintig minuten later net als Bahia de kans om zijn optreden met een doelpunt te bekronen. Het schot van de rechtermiddenvelder vond echter de onderkant van de lat op zijn weg. Het was meteen de laatste actie van De Graaf, die werd gewisseld voor Castelen. Excelsior kwam er hierna via Curth twee keer gevaarlijk uit, maar beide inzetten verdwenen naast. Feyenoord zou er toch nog in slagen om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Het had daarbij wel wat hulp nodig van Pascal de Nijs, die na 83 minuten hands maakte in het zestienmetergebied. Dirk Kuyt schoot de toegekende strafschop koelbloedig binnen. De hartstochtelijk toegejuichte treffer zorgde ervoor dat kinderen toch nog met een glimlach op het gezicht huiswaarts gingen. El Hamadoui en Rothman hadden daar overigens nog een stokje voor kunnen steken, maar de Excelsior-spelers slaagden er niet in om de dotten van kansen te verzilveren. Castelen strafte de lankmoedigheid in de Kralingse aanvalslinie af door in de blessuretijd Feyenoords tweede treffer te maken met een schot in de rechterhoek.

Feyenoord – Excelsior 2-0

Scoreverloop:

84´1-0 Kuyt (strafschop)
90´ + 3 2-0 Castelen

Opstellingen
Feyenoord: Babos; Zuiverloon (67. Ghaly), Bahia, Saidi, Bosschaart; De Graaf (67. Castelen), Pardo, Goor, Kuyt; Lazovic en Kalou.
Excelsior: Varkevisser (46. Graafland); Koning, Sprockel (36. De Nijs), Artz (46. Van Dieren), Van Driel: Otten, Kolk (67. Rothman), Hertog; El Hamdaoui, Holman (61. Curth) en Mulder (74. Sequeira).

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×