ZONDAG 19 DECEMBER, 12:30 UUR: ADO DEN HAAG – FEYENOORD

Feyenoord neemt zondag tegen ADO Den Haag alleen genoegen met een overwinning. Dat is voor de Rotterdammers op twee vlakken noodzakelijk. Ondanks de mindere serie resultaten van de laatste weken wil Feyenoord de winterstop met een positief gevoel ingaan. Daarnaast moet er gewonnen worden om aansluiting met de bovenste drie posities te houden. ‘Het duel met Basel nam ik serieus, maar de wedstrijd tegen ADO is het belangrijkst’, aldus Gullit.

Feyenoords oefenmeester neemt het duel zo serieus dat hij enkele spelers spaarde voor de wedstrijd tegen FC Basel. Hossam Ghaly, Shinji Ono en Karim Saidi bleven met lichte pijntjes achter in Rotterdam, terwijl Romeo Castelen (hamstringklachten) en Bart Goor (ingegroeide teennagel) ook niet in actie kwamen. Gullit was er veel aan gelegen om met een positief resultaat uit Zwitserland terug te keren, maar niet ten koste van alles. Feyenoord had zich immers twee weken geleden al geplaatst, waarmee de prioriteit bij het laatste competitieduel lag. De keuze van Gullit pakte goed uit. Ondanks de 1-0 nederlaag werd Feyenoord groepswinnaar en kregen de spelers die hij tegen ADO zo hard nodig zal hebben, de gewenste rust. Door de absentie van het gezelschap basisspelers moest Gullit improviseren, wat hem weer het één en ander vertelde over de kracht van de bank. Zo zal Gerson Magrão hem niet hebben teleurgesteld, evenals de degelijk spelende Patrick Mtiliga. Ebi Smolarek en Thomas Buffel speelden eveneens verdienstelijk, net als de debutant Wouter Artz.

De 19-jarige verdediger kon debuteren nadat Paauwe met een dijbeenblessure uitviel. Dat was meteen het enige negatieve aan de avond, want Paauwe is zondag mogelijk niet inzetbaar. Een ‘knietje’ tegen zijn dijbeen had een fikse zwelling tot gevolg. Waarschijnlijk weet Gullit pas op zondag of Feyenoords aanvoerder inzetbaar is. Mocht Paauwe niet meespelen, dan zullen Glenn Loovens en Karim Saidi het centrale verdedigingsduo vormen.

Gullit zal waarschijnlijk twee aanpassingen doen in de basisopstelling ten opzichte van het duel met PSV. Het middenveld met Hossam Ghaly, Pascal Bosschaart en Shinji Ono functioneerde niet optimaal, waarna Gullit al na een half uur Ghaly naar de kant haalde en de gepasseerde Castelen liet invallen. Het is aannemelijk dat Castelen weer speelt, aangezien er met hem in de ploeg meer dreiging kwam in het spel van Feyenoord. Voor Castelen is het een speciale wedstrijd, aangezien hij deze zomer overkwam van ADO en er zijn doorbraak in het betaalde voetbal beleefde. Naast Castelen zal hoogstwaarschijnlijk ook Mtiliga terugkeren in de basis. Bruno Basto kreeg tegen PSV nog de voorkeur, maar voldeed in dat duel niet aan de verwachtingen. Gullit koos tegen Basel al weer voor Mtiliga, die prima speelde.

DE TEGENSTANDER

ADO Den Haag heeft ambities. De club wil doorgroeien en snakt naar een status die hoort bij een vereniging uit de derde stad van Nederland. Maar zo lang de Hagenaars nog geen nieuw stadion kunnen bespelen, blijft het vechten om te overleven. Maar als de ploeg van Frans Adelaar één ding kan dan is het knokken, zeker in een kolkend Zuiderpark.

ADO Den Haag boekte dit seizoen tot nog toe slechts drie overwinningen en liefst tien nederlagen en kan op de ranglijst dientengevolge pas worden teruggevonden op de 15e plaats. Dat wil evenwel allerminst zeggen dat Feyenoord zondag een gemakkelijke middag tegemoet gaat. Want ADO is juist een ploeg die zich voor dit soort gelegenheden kan opladen. Bovendien lopen er in het Zuiderpark nogal wat spelers rond met een Feyenoord-(Swerts, El Akchaoui) en/of Excelsior-verleden (Den Ouden, Rijaard, Polak) en zullen die graag weer eens willen laten zien dat ze wel degelijk kwaliteiten genoeg hebben voor Feyenoord, dat het tegen Den Haag traditioneel moeilijk heeft.

Tegen de topclubs heeft ADO tot nog toe wisselend gepresteerd. PSV was op weg naar een simpele 2-0 zege, toen scheidsrechter Temmink zich genoodzaakt zag de wedstrijd te staken vanwege spreekkoren. Tot dat moment hadden de Hagenaars weinig in te brengen. Tegen Ajax liep het anders. De Amsterdammers namen ogenschijnlijk moeiteloos een 0-3 voorsprong, maar verslikten zich vervolgens in de veerkracht van Den Haag dat alsnog een 3-3 gelijkspel uit het vuur sleepte. En vorig jaar gaf Feyenoord zelf ook al een 1-2 voorsprong weg in het Zuiderpark.

Het is moeilijk aan te geven waar precies de kracht ligt van ADO Den Haag, maar de selectie van Adelaar telt met spelers als Saeijs, El Akchaoui, Swerts, Bodde en Polak wel een opmerkelijk groot aantal bijters en doorzetters. Daarnaast kan ADO in de personen van Tommie van der Leegte, Cedric van der Gun en Geert den Ouden bogen op voetbalintelligentie en – wat de laatste twee betreft - scorend vermogen. Desalniettemin zou Feyenoord in het Zuiderpark normaal gesproken op basis van een surplus aan kwaliteit moeten kunnen winnen, maar de geschiedenis leert dat men zich in Den Haag weinig aan voetbalwetten gehouden ziet. Het zal dus wel weer een mooi en enerverend gevecht worden.

ADO Den Haag – Feyenoord
Zondag 19 december om 12:30 uur in het Zuiderpark
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Lodewijks; Song, Saidi, Paauwe (Loovens), Mtiliga; Castelen, Ono, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.

ADO Den Haag: De Vries; Rijaard (Swerts), Saeijs, Grujic (Saavedra), El Akchaoui; Swerts (Bodde), Van der Leegte, Polak; Smith, Van der Gun, Den Ouden


STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
(15-02-2004) ADO Den Haag-Feyenoord 2 - 2
(13-10-1991) FC Den Haag-Feyenoord 1 - 4
(05-05-1991) FC Den Haag Feyenoord 0 - 2
(08-04-1990) FC Den Haag-Feyenoord 2 - 0
(03-05-1988)FC Den Haag-Feyenoord 2 - 2

THUIS
(07-12-2003) Feyenoord-ADO Den Haag 4 - 1
(12-01-1992) Feyenoord-FC Den Haag 3 - 0
(25-11-1990) Feyenoord-FC Den Haag 0 - 2
(01-11-1989) Feyenoord-FC Den Haag 0 - 2
(04-04-1988) Feyenoord-FC Den Haag 3 - 1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×